festivalul_hercules_2013_baile_herculane

UPDATE – vineri, 12 iunie, ora 21,30

Cea de-a 43-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor Hercules s-a încheiat astăzi în staţiunea de pe Valea Cernei, un public foarte numeros venind să asiste la spectacolul de gală al manifestării. Seara a fost deschisă de orchestra Rapsodia Bucovineană din Suceava şi ansamblul Cununa Călimanilor din Deda, judeţul Mureş, care au încântat spectatorii printr-un program artistic la nivel înalt, atât prin suita de dansuri prezentată cât şi prin costumele populare etalate. A urmat ansamblul din Majdanpek, artiştii sârbi fiind aplaudaţi la scenă deschisă. Au evoluat deasemenea, ansamblul Datina Cărăşană din Reşiţa, ansamblurile din Bulgaria şi Slovacia, iar spectacolul de gală a fost închis de ansamblul Bârzava din Reşiţa. În ciuda ploii din primele zile, ediţia din acest an a festivalului a fost una reuşită din punct de vedere organizatoric, precum şi al calităţii programelor susţinute de formaţiile participante, spectatorii putând aprecia folclorul prezentat de ansambluri venite din Asia, America de Nord şi ţările europene.

………………………………………………………………………………………………………

UPDATE – joi, 11 iunie, ora 21,30

Festivalul de Folclor Hercules a continuat astăzi la Teatrul de Vară din Parcul Vicol, în prezenţa unui public numeros, care şi de această dată a umplut până la refuz tribunele teatrului. Spectacolul a fost deschis de ansamblul din Slovacia, după care folclorul de pe Valea Bistrei a fost prezentat de ansamblul Iedera din Oţelu Roşu. De aprecierea publicului s-au bucurat şi dansatorii de la ansamblul din Sofia, Bulgaria, dar ropote de aplauze au cules dansatorii şi soliştii vocali ai ansablului Hora Caraşului din Oraviţa. Chiar dacă deasupra Parcului Vicol s-au adunat nori de ploaie şi a bătut vântul, cei mai mulţi spectatori au rămas să admire cântecul şi dansul sârbesc, adus de ansamblul din Majdanpek, Serbia, precum şi folclorul din Ardeal, prezentat cu brio pe scena festivalului de ansamblul Cununa Ardealului, din Topliţa, Harghita. Ediţia din acest an a festivalului internaţional de folclor se va încheia mâine seară, cu spectacolul de gală.

……………………………………………………………………………………………….

UPDATE – miercuri, 10 iunie, ora 21

Cea de-a 43-a ediţie a festivalului internaţional de folclor Hercules care se desfăşoară în staţiunea Băile Herculane a continuat în această seară la Teatrul de Vară din Parcul Vicol, vremea permiţând ca programul să se desfăşoare în condiţii normale. Ca în fiecare seară tribunele au fost pline, turiştii şi localnicii fiind încântaţi de foclorul din diverse ţări, precum şi de costumele dansatorilor. Spectacolul din cea de-a treia seară a fost deschis de ansamblul Cununiţa şi fanfara din Bănia, care au adus în festival cântecul şi jocul din Valea Almăjului, după care ansamblul din Nis, Serbia a prezentat o suită de dansuri specifice. Manifestările au continuat cu evoluţia dansatorilor de la ansamblul din Ciudad de Mexico, care a prezentat dansuri tradiţionale din diverse zone ale ţării nord-americane. Folclorul bănăţean a fost reprezentat de ansamblurile Reşiţeana şi Florile Semenicului din Bolvaşniţa, iar seara au încheiat-o dansatorii din Armeniş. În programul de mâine, care va începe la ora 19, la Teatrul de Vară din Parcul Vicol, vor intra în festival ansambluri din Slovacia, Bulgaria, Serbia şi România.

………………………………………………………………………

UPDATE – marţi, 9 iulie, ora 21.30

Starea vremii şi-a pus din nou amprenta asupra Festivalului Internaţional de Folclor „Hercules” care se desfăşoară în această săptămână în staţiunea de pe Valea Cernei, organizatorii fiind nevoiţi să recurgă la o schimbare a programului şi în cea de-a doua seară a festivalului. Manifestările au fost deschise de un ansamblu mexican, la complexul Dacia, după care spectacolul a fost mutat la Teatrul de Vară din Parcul Vicol din apropiere, tribunele teatrului fiind arhipline. Pe scenă au urcat ansambluri din Georgia, dansatorii gruzini încântând şi în acest an publicul cu programul oferit. De un mare succes s-a bucurat şi ansamblul din Nis, Serbia, spectacolul fiind întregit de evoluţia dansatorilor indonezieni care şi în această seară au fost la înălţime. Minorităţile naţionale au fost reprezentate de ansamblul Romales din Greoni, iar folclorul bănăţean a fost adus pe scena festivalului de formaţiile Cununiţa din Bănia şi Zestrea Gugulanilor din Caransebeş. Între spectatori s-a aflat şi Cristian Petcu, ministru secretar de stat în Ministerul Culturii, care a apreciat efortul organizatorilor în desfăşurarea acestei longevive manifestări.

…………………………………………………………………………………………..

Update luni, 8 iulie, ora 21,30

Cea de-a 43 ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor Hercules a început în această seară în staţiunea de pe Valea Cernei sub spectrul ploii, care a determinat organizatorii să schimbe programul manifestărilor. Parada populară a ansamblurilor participante a început cu o întârziere de o jumătate de oră şi s-a desfăşurat pe traseul Fabrica de Pâine – Parcul Vicol. În ciuda condiţiilor atmosferice, numeroşi turişti şi localnici au urmărit evoluţia dansatorilor. După festivitatea de deschidere, care a cuprins alocuţiuni din partea organizatorilor, spectacolul inaugural a fost deschis de fanfara din Lăpuşnicu Mare, după care a urcat pe scenă ansamblul din Georgia, a cărui reprezentaţie a fost redusă la jumătate din timpul acordat iniţial, deoarece scena a devenit periculoasă pentru integritatea fizică a protagoniştilor. După evoluţia ansamblului din Veliko Gradişte din Serbia, care a încântat publicul, spectacolul a fost întrerupt, fiind mutat la sala de festivităţi a complexului Dacia. În prezenţa unui public numeros care a umplut până la refuz sala, pe scenă au evoluat ansambluri din Indonezia şi România – Bocşana, Vermeşana şi Semenicul.  Spectacolele se vor desfăşura în fiecare seară, până vineri, 12 iulie, de la ora 19, la Teatrul de Vară din Parcul Vicol, iar în caz de timp nefavorabil, acestea vor avea loc la sala de spectacole a complexului Dacia.

……………………………………………..

Festivalul Internaţional de Folclor „Hercules”, organizat în fiecare an în staţiunea Băile Herculane, a ajuns anul acesta la cea de-a 43-a ediţie. Ca de fiecare dată, iubitorii de folclor românesc şi internaţional, sunt asteptaţi în oraşul Băile Herculane în perioada 8 – 12 iulie la Grădina de Vară din Parcul Vicol, zona UGSR pentru a urmări spectacolele de anul acesta. Manifestările din cadrul evenimentului debutează luni, 8 iulie de la ora 18.30 cu parada formaţiilor participante, acţiune care se va desfăşura pe traseul cuprins între zona de blocuri şi Parcul Vicol. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc de la ora 19.00, iar spectacolul propriu-zis din prima seară va începe de la 19.15 pe scena amenajată în Parcul Vicol din staţiune.

Program Festivalul Hercules 2013:

LUNI, 8 Iulie 2013,
Ora 18.30, Parada formatiilor participante pe traseul Blocuri – Parc “VICOL”
Ora 19.00 – Parc “ VICOL” – Deschiderea oficiala – Alocutiuni rostite de autoritatile locale si judetene
Ora 19,15 – Spectacol prezentat de ansamblurile din: Fanfara din Lapusnicul Mare, Veliko-Gradiste – SERBIA, GEORGIA, INDONEZIA, “SEMENICUL” – Resita, „BOCSANA” – Bocsa, “VERMESANA” – Vermes.

MARTI, 9 Iulie 2013,
Ora 11.00, Primaria Baile Herculane – Intalnirea delegatiilor participante cu reprezentantii autoritatilor locale si judetene
Ora 19,00 – Parc “VICOL” – Spectacol prezentat de : Ansamblurile din MEXIC, GEORGIA, Nis- SERBIA, INDONEZIA, “Semenicul” – RESITA, “Rromales” – GREONI, “Armenisana” – ARMENIS

MIERCURI, 10 Iulie 2013,
Ora 19,00 – Parc “VICOL” – Spectacol prezentat de: Ansamblurile din SLOVACIA, MEXIC, Nis-SERBIA, “Resiteana” – RESITA, “Cununita” – BANIA

JOI, 11 Iulie 2013,
Ora 19,00 – Parc “VICOL” – Spectacol prezentat de ansamblurile din: SLOVACIA, BULGARIA, Majdanpek-SERBIA, “Cununa Ardealului” – TOPLITA, “Hora Carasului” – ORAVITA, “Iedera” – OTELU ROSU.

VINERI, 12 Iulie 2013,
Ora 19,00 – Parc “VICOL” – Spectacol prezentat de ansamblurile din: SLOVACIA, BULGARIA, Majdanpek – SERBIA, “Cununa Ardealului” – TOPLITA, “Barzava” – RESITA, “Datina” – RESITA