Deputatul Marius Isac: „Ursul nu e jucărie – păstrează distanța, respectă natura!”
Deputatul cărășan Marius Isac a inițiat și depus în Parlament un proiect de lege pentru protecția cetățenilor și a faunei sălbatice! Propunerea legislativă reglementează intervențiile în cazurile de atac ale urșilor bruni. Isac spune că este necesară o astfel de lege, în contextul în care s-au produs mai multe evenimente nefericite.

Articol editat de Sebastian Dragomir, 15 iulie 2025, 11:58
„Cazul recent al motociclistului italian ucis de un urs pe Transfăgărășan sau șeful SALVAMONT Predeal care a fost atacat în stațiunea Predeal și aproape ucis, au zguduit o țară întreagă. Este un semnal de alarmă că nu mai putem ignora pericolul și că trebuie să acționăm ferm și responsabil”.
România găzduiește cea mai mare populație de urs brun din Europa- peste 40% din totalul continental. Urși au fost semnalați și în județul Caraș-Severin, mai ales în zona Muntelui Mic și Semenic. Proiectul de lege a fost depus împreună cu deputat PSD, Corina Ene.
Ce prevede concret inițiativa legislativă:
🔴 INTERDICȚII CLARE
✅ Hrănirea, ademenirea sau apropierea deliberată (recreativă, turistică, comercială sau de divertisment) față de orice urs brun aflat în libertate;
✅ Apropierea voluntară la o distanță mai mică de 50 de metri, cu excepția intervențiilor profesionale (jandarmi, salvamont, cercetători etc.);
✅ Publicarea sau promovarea în online și mass-media a materialelor care încurajează interacțiunile riscante cu urșii.
🔴 AMENZI APLICABILE (Art. 15):
• 10.000 – 30.000 lei pentru persoane fizice
• 30.000 – 60.000 lei pentru persoane juridice
• În caz de recidivă: interzicerea accesului în habitatul natural al speciei pentru 12 luni
📗 SE ÎNFIINȚEAZĂ REGISTRUL NAȚIONAL AL INTERACȚIUNILOR CU FAUNA SĂLBATICĂ
Administrat de Ministerul Mediului, va include:
• Incidente oficial raportate
• Sesizări cu dovezi foto/video
• Sancțiuni aplicate
• Zone cu risc ridicat
OBLIGAȚII PENTRU AUTORITĂȚILE LOCALE (în zone cu risc crescut):
• Instalarea de panouri informative în trasee turistice sau zone de camping
• Colaborare cu instituțiile de patrulare și aplicare a legii (Jandarmerie, Garda de Mediu etc.)
Campanie anuală națională:
„Ursul nu e jucărie – păstrează distanța, respectă natura”, organizată de Ministerul Mediului, în parteneriat cu școli, ONG-uri și operatori turistici.
Deputatul Marius Isac a mai spus că propunerea legislativă este inspirată din modele europene solide. Este vorba despre Ghidul pentru Managementul Comun al Ursului Brun – Alpine Convention (2017), aplicat deja în Franța, Italia, Slovenia sau Austria.