Creştinii ortodocşi o prăznuiesc astăzi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Peste 60.000 de români îşi sărbătoresc onomastica

sfanta-parascheva-domnitorul-moldovei-3

Creştinii ortodocşi o prăznuiesc astăzi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

La Iaşi, zeci de preoţi, în frunte cu Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei oficiază Sfânta Liturghie.

Zeci de mii de credincioşi au trecut deja pe la Moaştele Sfintei Cuvioasei Paraschiva, iar alte mii se află la rând.

În timpul dimineţii ei asistă la slujba Liturghiei care va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, împreună cu numeroşi ierarhi din ţară şi străinătate.

De Sfânta Parascheva nu se lucrează, nici la serviciu şi nici în acasă, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi şi durerilor de cap.

La ţară, bătrânii nu făceau nici focul de Sfânta Parascheva.

De Sfânta Parascheva nu se spală şi nici nu se coase, altfel te alegi cu negi la mână. Fetele ţineau la această superstiţie pentru a rămâne cinstite, iar bătrânii, pentru belşug. Ea apare în vise şi împărtăşeşte leacuri populare celor bolnavi sau îi atinge cu toiagul pe cei care nu respectă avertismentele ei.

De Sfânta Parascheva nu se mănâncă nuci, castraveţi şi poame în formă de cruce.

De Sfânta Parascheva se poate prezice vremea: dacă ziua de 14 octombrie este frumoasă sau mohorâtă, tot aşa vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Iar dacă zilele de toamnă de până acum nu au fost ploioase, este semn că iarna se va lăsa curând.

Parascheva este Sfânta ocrotitoare a Moldovei. Moaştele ei au fost aduse la Iaşi de către domnitorul Vasile Lupu şi aşezate în ctitoria sa, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi. La sfârşitul secolului al XIX-lea, moaştele Sfintei au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Este cunoscută în popor ca Sfânta vineri, personaj des întâlnit în basmele românilor.

A săvârşit numeroase vindecări miraculoase şi alte minuni în timpul vieţii sale, potrivit Bisericii Ortodoxe Române.

Sfânta Parascheva este sărbătorită şi în alte state cu o puternică comunitate ortodoxă, ca Grecia şi Bulgaria.

Peste 90.000 de credincioşi se închină la racla cu moaştele Sfintei Parascheva la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Racla cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioasei Parascheva va rămâne depusă în baldachinul instalat în curtea Catedralei cel mai probabil până miercuri, autorităţile estimând că peste 200.000 de credincioşi se vor închina în cele şase zile de pelerinaj. Punctul culminant al manifestărilor religioase de la Iaşi se va înregistra luni, 14 octombrie, când zeci de preoţi, în frunte cu Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, vor oficia Sfânta Liturghie.

În ciuda temperaturilor scăzute din timpul nopții, curtea Catedralei Mitropolitane din Iași este arhiplină la orele dimineții de luni, iar pelerinii stăteau la un rând de peste un kilometru pentru a se închina și a se ruga moaștelor celor doi sfinți.

Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și racla Sf. Constantin Brâncoveanu, au fost aduse în pelerinaj de la o biserică din București.

Aproximativ 60.000 de români îşi serbează onomastica, luni, de Sfânta Parascheva, majoritatea fiind femei, informează Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA).

Potrivit statisticilor, 50.894 de femei au prenumele Paraschiva, 517 Parascheva, 1.587 Parasca şi două Paraska. Totodată, 4.008 bărbaţi poartă prenumele Paraschiv, 933 Chivu şi 11 Chivel.

La mulţi ani tuturor!

Sursa foto: crestinortodox.ro

Sursa: B365.ro

Cele mai citite

Related Articles