[AUDIO] Continuă lupta cu flăcările în Munţii Domogled

incendiu Domogled

Luni, 5 august

Ora 16.00

Incendiul izbucnit în urmă cu 6 zile în masivul Domogled, în zona izvorului Jelărău, crează în continuare probleme echipelor de intervenţie.
La acţiunea de stingere a incendiului participă şi două elicoptere ale Inspectoratului General al Poliţiei din cadrul MAI. Apa este adusă din lacul Prisaca, capacitatea de transport fiind de 3 tone de apă la orele dimineţii, după care scade din cauza temperaturii, a declarat pentru Radio România Reşiţa, comandorul Neculai Chiriţă, comandantul Unităţii Speciale de Aviaţie din Bucureşti. Suprafaţa afectată este de aproximativ 100 de hectare. Se acţionează în continuare pentru lichidarea acestuia, atât cu elicopterele, cât şi cu forţele de la sol, circa 500 de pompieri, jandarmi, rangeri şi personal silvic.

Continuă şi acţiunile de colectare de alimente pentru cei 500 de participanţi la stingerea incendiului din masivul Domogled. Astăzi a fost organizat un nou transport, fiind strânse cantităţi mari de pâine, apă, conserve şi diverse produse neperisabile de la peste 15 complexe hoteliere şi pensiuni turistice, dar chiar şi de la turişti aflaţi în aceste zile în staţiune şi care au dorit să contribuie la această campanie. Mâine va fi organizat un transport cu hrană caldă. Campania umanitară este organizată de Biroul Teritorial Caraş-Severin al Corpului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din MAI, Poliţia Băile Herculane, Asociaţia de Turism şi Asociaţia Tinerilor din staţiunea de pe Valea Cernei.

Cum se desfăşoară campania şi ce produse sunt colectate, Mariana Molnar – preşedintele Asociaţiei de Turism din Băile Herculane, în reportajul realizat de corespondentul nostru de pe Valea Cernei, Paul-Sever Smadu:

Ora 12.00

Peste 350 de persoane şi-au unit astăzi forţele într-un nou efort de stăvilire şi lichidare a incendiului izbucnit în urmă cu cinci zile în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei. Din aer, două elicoptere ale Ministerului Afacerilor Interne, echipate pentru stingerea incendiilor, sprijină această intervenţie. La sol, acţionează cu lopeţi, pliciuri şi cu apă adusă cu bidoanele în spate, 241 de pompieri (146 – ISU Caraş-Severin, 32 – ISU Dolj, 31 – ISU Gorj şi 32 – ISU Mehedinţi), 100 de angajaţi ai Direcţiei Silvice Caraş-Severin şi 16 jandarmi.

Dacă joi, suprafaţă afectată de foc a fost de 500 de metri pătraţi, astăzi incendiu se dezvoltă pe sute de hectare. Locotenentul Florin Mălăiescu, aflat pe munte în ultimele 48 de ore, a precizat pentru postul nostru de radio că intervenţia este deosebit de grea şi periculoasă, atât din cauza reliefului accidentat, preponderent stâncos, a vizibilităţii reduse din cauza fumului degajat, cât şi a condiţiilor meteorologice cu temperaturi ridicate şi vânt.

Florin Mălăiescu

Duminică, 4 august

Pompierii cărăşeni alături de angajaţi ai ocoalelor silvice din zonă şi ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din Băile Herculane continuă lupta cu flăcările pentru a patra zi, pentru a stinge incendiul din Munţii Domogled. Este vorba de 150 de angajaţi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, 90 de pompieri din judeţele Mehedinţi, Dolj şi Gorj, 30 de jandarmi cărăşeni şi 130 de lucrători silvici.

Din cauza terenului accidentat, aceştia acţionează doar cu lopata şi cu bidoane cu apă.  De asemenea, încă de vineri, în sprijinul acestora a venit un elicopter al unităţii de aviaţie a Ministerului Afacerilor Interne. Deşi iniţial era vorba de jumătate de hectar, acum focul s-a extins, nu se ştie exact care este suprafaţa afectată. Munca pompierilor este îngreunată de vânt, dar şi de căldură, în staţiunea Băile Herculane înregistrându-se cea mai mare temperatură din ţară, 38 de grade.

Purtătorul de cuvânt al ISU “Semenic” Caraş-Severin, Anca Balint:

Poliţiştii din staţiunea Băile Herculane, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi administratorii unor hoteluri şi pensiuni au pus mână de la mână pentru a ajuta sutele de persoane mobilizate în stingerea incendiului din munţii Domogled. Aceştia au cumpărat alimente şi apă, pe care le-au dus celor care se luptă de câteva zile cu focul.
Potrivit şefului poliţiei din Băile Herculane, Radu Ştefan, astfel de acţiuni de ajutorare vor continua zilnic până la stingerea completă a incendiului.

Şeful Poliţiei staţiunii Băile Herculane, Radu Ştefan:

alimente 2alimente 1

De același autor

Related Articles