Raed Arafat: Chiar dacă a început vaccinarea, măsurile de prevenție trebuie menținute

Peste 36.000 doze de vaccin anti-COVID au fost trimise în ţară în perspectiva extinderii procesului de imunizare, care de astăzi se va desfăşura în toată România. Autorităţile îşi propun ca ritmul vaccinării să se intensifice în perioada următoare.

Dacă până acum au fost active mai puţin de 50 de centre de vaccinare, de astăzi ar trebui să funcţioneze aproape toate cele 376 destinate primei faze a campaniei, fiind posibil ca de la mijlocul acestei luni să se treacă la faza a doua de imunizare.

Invitatul de astăzi al “Apelului matinal” este secretarul de stat în Ministerul de Interne, doctor Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. După personalul medical, care este a doua categorie inclusă în programul de vaccinare?

Raed Arafat: Deci, pe partea de vaccinare ştiţi că este Comitetul de vaccinare, care se ocupă şi este domnul doctor Gheorghiţă, colegii care se ocupă de acest lucru, care ar fi putut să vă dea răspunsurile mult mai complete, dar intră personalul, bineînţeles, vârstnic, intră personalul esenţial şi personalul vulnerabil, persoanele vulnerabile, deci asta este ce ştiu eu, dar se pot obţine aceste date mult mai clar de la Comitetul pentru vaccinare. 

Dar din ceea ce ştiţi dvs, se vorbeşte despre populaţia cu grad de risc şi din domenii cheie că vor fi vaccinaţi. Ce înseamnă populaţia cu grad de risc? Ce înseamnă populaţia din domenii cheie?

Raed Arafat: Deci populaţia cu grad de risc este populaţia care este cu comorbidităţi, cu anumite boli care agravează infecţia cu SARS-CoV-2, iar domeniile cheie sunt domeniile unde avem nevoie de personalul care este acolo şi unde nu trebuie să apară întreruperi în activitate. Poate să fie luate în considerare zone de infrastructură critică, centrale nucleare, zone de servicii care sunt servicii, adică către populaţie servicii publice către populaţie, unde oamenii care sunt acolo sunt foarte importanţi pentru desfăşurarea activităţii şi nu mai vrem să-i vedem pe ei izolaţi, carantinaţi, ş.a.m.d.

Profesorii pot intra în categoria a doua?

Raed Arafat: Nu ştiu unde sunt incluşi, aici din nou va trebui să discutaţi, vă rog, amănuntele acestor măsuri trebuie discutate cu Comitetul de vaccinare, cu domnul doctor Gheorghiţă. Deci, pe partea de vaccinare cu dânşii trebuie discutată aceasta.

Ne puteţi spune dacă se vor aplica restricţionări celor care nu fac vaccinul anti-COVID?

Raed Arafat: Nu, în România nu. 

Pentru că se vorbeşte foarte mult despre paşapoartele de vaccinare. 

Raed Arafat: Deci este posibil să existe, normal, fiecare persoană vaccinată să aibă o hârtie că s-a vaccinat, dar nu există în România discuţii că să fie restricţii sau să fie discriminări, deci nu sunt astfel de discuţii. Vaccinarea este voluntară. Cine se vaccinează face bine pentru el şi bineînţeles pentru cei care sunt în jurul lui şi pentru cei apropiaţi lui, mai ales dacă creşte numărul vaccinaţilor. Asta va avea un impact foarte important de limitare a răspândirii virusului şi a impactului acestuia. Iar cei care nu se vaccinează îşi asumă responsabilitatea pe viaţa lor şi a celor apropiaţi lor pentru că nevaccinându-se rămân vulnerabili acestui virus şi să facă forme grave dacă se infectează.

Din ce ştiţi dvs, când se vor vaccina cei din administraţia  publică centrală şi mai cu seamă preşedintele Klaus Iohannis?

Raed Arafat: Nu pot să vă spun aceste date, chiar nu le ştiu. Altfel, v-aş fi spus. Tot Comitetul de vaccinare este cel care va stabili aceste lucruri.

Dar dvs când vă veţi vaccina?

Raed Arafat: Întâi aştept să-mi vină rândul. În mod normal, fie în etapa a doua, fie în etapa a treia; o să vedem. Deci, asta o să fim anunţaţi de acest lucru. La acest moment încă nu pot să vă spun că ştiu exact în ce săptămână sau când voi fi vaccinat.

Am văzut înainte de sărbători aglomeraţie şi în centrele comerciale şi în diverse zona publice. Vă aşteptaţi la o creştere a numărului de cazuri în următoarea perioadă?

Raed Arafat: Da. Din păcate, acest lucru, după fiecare  perioadă de sărbători s-a văzut că e un rezultat. Acum depinde de cât de serios va fi şi cât de serioasă va fi creşterea şi câ de controlabilă va fi. Noi trebuie să înţelegem un lucru, chiar dacă a început vaccinarea, măsurile de distanţare, purtarea măştii în spaţiile libere, în spaţiile închise este în continuare măsura de bază de prevenire şi trebuie să continuăm să respectăm aceste măsuri împreună, bineînţeles, cu vaccinarea care a început, cum vedeţi, şi care o să crească încet-încet capacitatea vaccinării şi o să vedem că pe zi se vor vaccina mult mai mulţi decât s-au vaccinat până acum, dar în continuare, în paralel, trebuie să respectăm toate măsurile de prevenire până ajungem la un procent semnificativ de cetăţeni vaccinaţi.

Până la 140.000 de vaccinaţi pe zi – aceea este ţinta?

Raed Arafat: Este o ţintă. Nu vreau să afirm vreo cifră care să greşesc cu ea, sunt ţinte; or să fie în ordinul a zeci de mii care vor fi vaccinaţi. Nu pot să vă spun dacă este 140 sau dacă este 50 de mii, dar este o ţintă care este mult mai mare decât ce s-a întânplat până acum. Gândiţi-vă la 300 de centre, 370 de centre, dacă fiecare vaccinează pe zi 100, clar că la acest moment putem ajunge la 30.000, dar, bineînţeles, cu cât creşte numărul centrelor şi intrăm pe populaţia generală, numărul va creşte pentru că şi numărul centrelor va creşte în următoarele etape.

De același autor

Related Articles