Ambalajele din sticlă, dozele de aluminiu şi PET-urile vor putea fi returnate contra cost în magazine, de anul viitor, pentru reciclare. Sistemul va fi stabilit de un act normativ a cărui sesiune finală de dezbateri va avea loc luni.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, într-o dezbatere de profil, că toate propunerile trimise până acum sunt postate pe pagina de internet a instituţiei. Ministrul dă asigurări că proprietarii magazinelor nu vor întâmpina probleme financiare legate de gestionarea ambalajelor.


Mircea Fechet: Am văzut multe ştiri false, cum că magazinele mici vor da faliment din cauza problemelor generate de implicarea în sistemul garanţie-returnare. Dar vreau să fiu foarte clar: sistemul va returna toate costurile, aşa că magazinele nu trebuie să-şi facă nicio grijă. Voi fi un apărător al acestor magazine mici pentru că avem nevoie de ele dacă vrem să colectăm şi să reciclăm ambalajele băuturilor. Pe de altă parte, magazinele care nu vor participa sau vor bloca într-un fel sau altul returnare ambalajelor, vor fi penalizate. Nu există altă variantă, decât să fii parte a acestui sistem.