[AUDIO-FOTO] Trei tineri și un vis împlinit: Glamping Camp Dobraia

Dacă nu ești bănățean, iubitor de drumeții pe munte sau turist dornic de aventură, este puțin probabil să fi auzit foarte des de cătunul Dobraia. Cătunul este una dintre așezările izolate de pe versantul sudic al Munților Cernei, arondat comunei Cornereva din Caraș-Severin. Puținii oameni, care s-au încăpățânat să traiască aici își duc zilele muncind pământul, crescând animalele și trăind din ce cultivă. Se culcă la apus și se trezesc înainte de ivirea zorilor. Nu sperau la nimic pentru că în afară de voluntarii veniți să renoveze școala, doar turiștii răzleți se mai încumetau să le treacă pragul.

Ca voluntar a ajuns la Dobraia și Ciprian Isacovici. Un bucureștean venit să ajute un grup de francezi să renoveze școala din Dobraia. Străin de aceste locuri, dar impresionat de frumusețea lor, a găsit ajutor la Petrică Lazăr Răduța și Ionuț Adrian Răduța, doi frați pentru care casa a fost dintotdeauna Dobraia.

Impresionat de frumusețea locurilor și mai ales de inima deschisă a oamenilor de aici, Ciprian Isacovici a revenit la Dobraia.

M-am îndrăgostit de locurile acestea. Cumva peisajul mi-a adus aminte de Munții Stâncoși și mi-am zis că noi putem să-i egalăm dacă nu chiar să-i depășim la capitolul acesta. Și așa s-a născut ideea unui glamping camp la Dobraia. Între timp prietenia mea cu Ionuț și Petrică a evoluat, ne-am întâlnit destulo de des și am început să ne gândim cum să punem în practică acest vis. Pe lângă dorința de a arăta și altora bogățiile naturale de aici, am vrut să-i ajut pe cei doi. Cum la Dobraia trăiești din ce cultivi și din ce produci de la animale, în fiecare toamnă după ce munca acasă se încheia, Ionuț și Petrică pleacă în Germania. Cu banii strînși trăiau acasă până la următoarea plecare. Și m-am gândit cum să-i ajut. Și așa a apărut Glamping Camp Dobraia. Din banii lor, bîieții au cumpărat două corturi pe care le-am instalat pe o terasă suspendată, astfel ca turiștii să vadă panorama minunată a Munților Cernei. A fost multă muncă pentru că tot ce-am construit aici este din materiale locale, este foarte greu să cari lemnul din altă parte sau să găsești oameni care să vină aici să te ajute. Așa că am făcut totul singuri. Am construit prima terasă pe care am montat cortul și apoi cea de-a doua, învățând din greșeli.”

Pentru ca turiștii care vin la Glamping Camp Dobraia să beneficieze și de confort dar și de sălbăticia naturii, corturile au curent electric, prize, saltele, lenjerii de pat, pături, măsuță. Pe terasă au măsuță și scaune rustice și bineînțeles o panoramă de vis. Grupul sanitar este separat de cort, dispune și de cabină de duș cu apă caldă. O noapte de cazare în timpul săptămânii costă 149 de lei cu mic dejun tradițional inclus în preț, pentru două persoane. Corturile pot găzdui patru persoane, iar în cazul familiilor cu copii, aceștia beneficiază de mic dejun gratuit. De asemenea se poate opta și pentru prânz și cină care includ două feluri principale și desert la prețul de 35 de lei sau fără desert la 30 de lei.

Primii turiști care au ales o minivacanță în Glamping Camp Dobraia au fost din Reșița, dar între timp au sosit și din Timișoara, Sibiu și București. Pe lângă relaxare în natură, turiștii pot alege drumeții sau plimbare cu bicicletele puse la dispoziție, iar copiii pot petrece ziua într-o adevărată fermă a animalelor.

”Văile, apele, cascadele, peșterile, poienile sunt multe bogății aici dar și bogăția oamenilor de aici, pentru că la Dobraia am găsit oameni pe care te poți baza, găsești valorile esențiale ale românilor, nealterate”, spune Ciprian Isacovici, bucureșteanul îndrăgostit iremediabil de cătunul Dobraia.

Conceptul de glamping înglobează cu succes toate aceste dorințe ale turistului. Potrivit Wikipedia, „glamping” este o îmbinare între termenii „glamorous” (luxos n.red.) și „camping”, și descrie un stil de camping care oferă servicii la calitatea unui complex tip „resort”, servicii pe care nu le întalnești de obicei în camping. În România mai sunt astfel de locuri, dar Glamping Camp Dobraia este singurul din Banat.

Cele mai citite

Related Articles