Reprezentanții industriei ospitalității din România fac apel la turiști să se comporte responsabil atunci când sunt în vacanță și să respecte regulile pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, astfel încât restricțiile impuse de autorități să poată fi ridicate cât mai curând.

Invitat marţi la Radio România Actualități, președintele federației industriei hoteliere din România Călin Ilie a afirmat că peste 30% dintre hoteluri și restaurante sunt în pericol să dea faliment. El a vorbit și despre cazurile de la Vama Veche sau Mamaia, unde măsurile de protecție au fost ignorate, dar a precizat că multe dintre unități respectă totuși regulile.

Călin Ilie: Au fost niște escaladări în ultimul weekend, dar nu aș lua doar excepțiile în discuție. Sunt foarte, foarte multe unități care respectă aceste reguli. Încercăm să convingem autoritățile să deschidă cât mai repede, adică acea amânare de pe 1 iulie, știu eu, să fie doar de o săptămână, și nu de două. Cred că o soluţie de mijloc ar fi să deschidă restaurantele doar pentru turiștii cazați în acea unitate și cu păstrarea unor limite de capacitate. Nu există o unitate din turism care se treacă fără probleme în această situație noastre. Temerile noastre sunt sunt că dacă nu-și are venit turismul, 30-40% din hoteluri, restaurante nu vor mai putea activa în piață și dacă inițial noi susțineam o campanie, „Turist în ţara mea”,  am schimbat mesajul și spunem, „Turist responsabil în ţara mea”. Şi trebuie să înțeleagă toată lumea că fără responsabilitate individuală nu vom ieşi din această situație. RRA

Foto: Agerpres