Legea recursului compensatoriu, în vigoare de doi ani, a fost abrogată ieri de Parlament, prin votul aproape unanim al deputaţilor.

Măsura, promovată de fosta guvernare pentru a evita sancţiuni de la CEDO, dusese la eliberarea înainte de termen a aproape 15.000 de deţinuţi, dintre care o parte condamnaţi pentru fapte grave. Unii dintre ei au recidivat, iar legea a fost contestată şi de opoziţie şi de organizaţiile neguvernamentale. Proiectul de abrogare fusese respins în iunie de Senat, însă acum iniţiatorii au avut succes.

S-au înregistrat 272 de voturi ‘pentru’ şi 5 abţineri.  Dezbaterile din plen nu au fost lipsite de dispute verbale între parlamentarii PSD și PNL privind parcursul legii, în final deputații au votat pentru abrogarea recursului compensatoriu, fiind de părere că siguranța cetățenilor primează în fața eventualelor sancțiuni de la CEDO pentru țara noastră. Liderul deputaților PNL Florin Roman, a declarat că legea recursului compensatoriu a fost unul dintre cele mai nocive acte normative din ultimii 30 de ani, care a adus la eliberarea a peste 20.000 de condamnați.

La rândul său, liderul deputaților USR, Stelian Ion, a afirmat că recursul compensatoriu a apărut din dorința de a rezolva problema legată de condițiile din penitenciare cerută de CEDO, însă s-a transformat în legislativ într-o „grațiere mascată”, subliniind că, pe viitor, trebuie gândită o reintegrare socială a celor ce încalcă legea. Şi social-democrații au susținut abrogarea recursului compensatoriu, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, arătând că toți parlamentarii sunt conștienți de consecințele acestei legi.

Legea recursului compensatoriu reprezentase doar o parte din planul prevăzut de guvenarea PSD pentru a evita sancţiunile de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Angajamentul luat mai prevedea crearea a aproape 1.600 de noi locuri în penitenciare şi modernizarea a 1.300, până în 2024. Însă potrivit organizaţiei APADOR-CH, până la jumătatea lui 2019, Guvernul făcuse doar 70 de locuri noi de detenţie şi modernizase aproape 300. Ca să evite pe viitor sancţiunile pentru condiţiile improprii din detenţie, Cabinetul Orban vrea să construiască două noi închisori. Va contracta un împrumut extern de 177 de milioane de euro în acest scop, potrivit unui proiect publicat ieri pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Sursa: RRA