Ziua mondială a televiziunii

105

La data de 21 noiembrie este marcată, anual, Ziua mondială a televiziunii (World Television Day).

Proclamată în 1996 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, Ziua Mondială a Televiziunii îşi propune să recunoască influenţa din ce în ce mai mare pe care televiziunea o exercită asupra proceselor de luare a deciziilor, în special prin atragerea atenţiei publice asupra conflictelor, ameninţărilor la adresa păcii şi a securităţii sau a altor aspecte vitale precum problemele economice şi sociale, conform site-ului Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), www.un.org.

Deşi este înlocuită acum în unele părţi ale lumii de Interneţ atât ca sursă de informaţii, cât şi de divertismenţ şi mai ales în rândul tinerilor, televiziunea rămâne încă cea mai importantă sursă de consum video. În pluş numărul locuinţelor în care există televizoare continuă să crească la nivel mondial.

Ziua mondială a televiziunii este o oportunitate de reflecţie asupra rolului pe care continuă să îl joace acest mijloc de comunicare în societăţile noastre. Această zi încurajează, de asemenea, schimburile internaţionale de programe dedicate mai ales unor probleme precum pacea, securitatea, dezvoltarea economică şi socială şi consolidarea schimburilor culturale.

Cu mai bine de două decenii în urmă, în 1996, prin Rezoluţia 51/205 din 17 decembrie, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a decis să proclame această dată drept Ziua mondială a televiziunii, recunoscând, astfel, influenţa din ce în ce mai mare a televiziunii asupra procesului decizional, precum şi rolul pe care acest mijloc de comunicare îl are în viaţa noastră, se arată pe site-ul ONU.

Comunicarea este una dintre marile probleme internaţionale. Trăim într-o lume în care viaţa de zi cu zi depinde de informaţii şi de comunicare (muncă, recreere, educaţie, sănătate, relaţii, călătorii etc.). Ceea ce vedem şi percepem prin intermediul televiziunii ne influenţează şi ne modelează modul de viaţă. Televiziunea educă, informează, distrează.

Ziua mondială a televiziunii nu este atât o celebrare a instrumentului, ci mai degrabă a filosofiei pe care televiziunea o reprezintă. Conform www.un.org, în lumea contemporană, televiziunea este un simbol al comunicării şi al globalizării.

În zilele de 21 şi 22 noiembrie 1996, la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York, a avut loc primul Forum Mondial al Televiziunii. Evenimentul de atunci a reuniţ sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite, personalităţi din domeniul mass-media, pentru a discuta despre importanţa crescândă a televiziunii într-o lume în continuă schimbare, precum şi pentru a lua în discuţie diferitele forme de cooperare pe care le-ar putea pune în aplicare. De aceea, prin Rezoluţia 51/205, adoptată la 17 decembrie 1996, Adunarea Generală a hotărât să instituie 21 noiembrie ca Ziua mondială a televiziunii. Televiziunea a fosţ astfel, recunoscută ca un instrument important în informarea, direcţionarea şi mobilizarea opiniei publice, impactul, prezenţa şi influenţa acesteia asupra politicii mondiale neputând fi negate.

Comunicaţiile sunt astăzi în centrul problemelor internaţionale, nu numai prin prisma importanţei lor pentru economia mondială, ci şi datorită implicaţiilor lor asupra dezvoltării sociale şi culturale. Din ce în ce mai mulţ Organizaţia Naţiunile Unite este chemată să se ocupe de marile probleme cu care se confruntă umanitatea, iar televiziunea poate juca un rol în a face cunoscute aceste probleme peste tot în lume.

Televiziunea, a cărei istorie a început acum aproximativ 100 de ani, s-a dezvoltat în a doua jumătate a secolului al XX-lea şi este, şi astăzi, unul dintre cele mai populare mijloace de informare în masă. În ţara noastră, prima transmisie a Televiziunii Publice a avut loc la 31 decembrie 1956, conform http://stiri.tvr.ro/.