Consultări pentru formarea noului guvern

62

Preşedintele Klaus Iohannis va avea astăzi o nouă rundă de consultări cu liderii partidelor parlamentare în vederea formării unui nou guvern, după demiterea cabinetului Dăncilă. La finalul discuţiilor şeful statului este aşteptat să anunţe numele viitorului premier.

Consultări au avut loc şi ieri în continuarea celor de vineri. Atunci preşedintele a declarat că se conturează un guvern PNL sau coagulat în jurul acestui partid. Formaţiunile prezente la discuţii impun însă anumite condiţii pentru susţinerea unui astfel de cabineţ iar PSD a afirmat ieri că nu îl va vota.

Preşedintele Klaus Iohannis va anunţa cel mai probabil astăzi numele premierului desemnaţ după ce va avea o ultimă rundă de consultări cu liderii USR, UDMR şi PNL; de altfel liberalii sunt dispuşi să îşi asume guvernarea, iar Ludovic Orban este propunerea pentru funcţia de premier. Se aşteaptă ca liderul liberalilor să vină în faţa preşedintelui Klaus Iohannis cu propuneri de miniştri, în contextul în care formaţiunea sa politică susţine structura unui guvern cu maximum 16 ministere.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban: Poziţia noastră rămâne foarte clară, a unui guvern normal, european, un guvern de 15, maximum 16 ministere, care într-adevăr să gestioneze principalele domenii de activitate într-un mod unitar, într-un mod coerent.

PMP ar intra la guvernare alături de liberali, însă nu doreşte cooptarea ALDE sau Pro România. ALDE nu vrea însă să facă parte din viitorul executiv şi susţine un guvern monocolor PNL.

USR s-a pronunţat în favoarea organizării de alegeri anticipate şi are mai multe condiţii pentru susţinerea guvernului: alegerea primarilor în două tururi sau desfiinţarea prin lege a recursului compensatoriu. UDMR se află în contradicţie cu USR pentru că doreşte ca primarii să fie în continuare aleşi într-un singur tur.

Grupul Pro România va sprijini proiectele bune ale viitorului guvern, după cum afirma liderul Victor Ponta.
Victor Ponta: Noi cei de la Pro România rămânem cum am fost şi până acum, în sensul de a sprijini proiectele bune pentru ţară, de a încerca să cerem profesionalism în actul de guvernare.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu, a afirmat că cei de la PSD nu ar trebui să voteze noul guvern, deoarece responsabilitatea revine celor care au susţinut moţiunea de cenzură.
Marcel Ciolacu: Mi se pare normal ca PSD sub nicio formă să nu voteze în acest moment învestirea unui guvern. Mai mult decât atâţ există o cutumă parlamentară în întreaga lume: cei care deţin majoritatea trebuie să asigure şi cvorumul.

Social-democraţii nu au participat la consultările de la Palatul Cotroceni.

sursa RRA