Trump anulează taxele vamale impuse oţelului şi aluminiului

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat vineri suspendarea taxelor vamale asupra oţelului şi aluminiului provenind din Canada şi Mexic, deschizând calea ratificării noului acord de liber schimb care uneşte cele trei ţări, notează AFP.

“Tocmai am ajuns la un acord cu Canada şi Mexicul”, a anunţat Donald Trump, subliniind că produsele americane vor fi scutite de taxe vamale sau vor trebui plătite taxe foarte mici. Un anunţ care pune capăt unui conflict comercial de mai multe luni.

În iunie, Donald Trump a impus o taxă de 25% asupra importurilor de oţel şi de 10% asupra celor de aluminiu provenind din Canada. În replică, Ottawa a taxat cu 16,6 miliarde de dolari canadieni (11 miliarde de euro) produse americane, pe fondul renegocierii Acordului Nord-American de Comerţ Liber iniţiată de Washington.

Într-un comunicat comun, Canada şi Statele Unite s-au angajat să elimine, în termen de două zile, pe de o parte taxele vamale impuse asupra oţelului şi aluminiului, iar pe de altă parte tarifele impuse ca represalii de Canada mărfurilor americane.

De asemenea, vor pune capăt “tuturor procedurilor care le opun în instanţă la Organizaţia Mondială a Comerţului”, Canada, cel mai mare furnizor de oţel şi aluminiu pentru SUA, depunând o plângere pe lângă această organizaţie în iunie 2018.

În plus, vor fi luate măsuri comune pentru a împiedica “importul de oţel şi aluminiu subvenţionate în mod neloial şi/sau vândute la preţ de dumping” şi “transbordarea oţelului şi aluminiului fabricate în altă parte decât în Canada sau în Statele Unite către o altă ţară”.

Aceste măsuri vizează în principal China, a estimat Canadian Imperial Bank of Commerce într-un comunicat, potrivit AFP.AGERPRES

Cele mai citite

Related Articles