La sfârșitul săptămânii trecute, cea mai nouă pârtie amenajată din stațiunea Muntele Mic, pârtia Vâlsanu, cu o lungime de 2.5 kilometri, a fost gazda primei ediții a “Cupei Primăverii weSki”. Competiția a fost organizată de weSki Muntele Mic în parteneriat cu clubul sportiv Sport N’Joy Timișoara și Câinii de Salvare Gugulania din Caransebeș.

După ce a fost amânată cu o zi, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, duminică s-a desfășurat mult așteptata competiție de schi. Participanții s-au bucurat de o vreme superbă și condiții optime de concurs. Peste 90 de iubitori ai sporturilor montane, din Timișoara, Arad, Reșița, Brașov, Petroșani și Sibiu s-au aliniat la start.

Organizatorii au amenajat un traseu de aproximativ 1 km, cu 40 de porți. A fost primul concurs din stațiune care s-a desfășurat după standardele impuse de Federația Internațională de Schi. Copiii au avut de parcurs un traseu mult mai scurt, de doar 500 de metri. Deși proba de slalom i-a pus în dificultate, concurenții s-au declarat mulțumiți și s-au bucurat de atmosfera de pe pârtie.

Cronometru performantelor 18.03.2019 – Cupa weSki ediția 1

Printre participanți s-a ”strecurat” și alpinistul de renume mondial, Coco Galescu. Acesta ne-a împărtășit câteva dintre legendele din Munții Țarcu, dar și o scurtă istorie a competițiilor organizate pe Muntele Mic.

“Prima competiție de schi, pe Muntele Mic, a avut loc în anul 1936 și a fost organizată de către Clubul Turistic Bănățean. De-a lungul anilor au avut loc mai multe concursuri pentru amatori. De asemenea, Clubul Montan Caransebeș, a organizat câteva ediții alei “Cupei Muntele Mic” și a “Cupei de Vest”.

Zona are un potențial turistic extraordinar și povești uimitoare. O legendă interesantă este cea legată de Vârful Gugu, care se vede foarte bine de pe Muntele Mic. Pe acest vârf se spune că ar fi fost peștera zeului dacic, Zamolxe. Vis a vis de acest vârf, la capătul plaiului Nedeii, este vârful Mătania. În acest loc dacii făceau mătănii, închinându-se zeului lor, Zamolxe,” a precizat Coco Galescu.

În premieră pe pârtiile din vestul țării, a fost inclusă și o categorie pentru persoanele cu dizabilități. Prezente în competiție au fost două persoane nevăzătoare și un băiat cu autism. Toți trei au reușit să încheie cu bine traseul de 500 de metri, sub îndrumarea monitorului lor de schi, președintele Asociației Muntele Mic Extrem, Ciprian Gaica.

La finalul întrecerilor, gazda acestui eveniment, Romeo Dunca, a fost foarte încântat de prezența numeroasă a turiștilor pe pârtie și a ținut să le mulțumească tuturor participanților.

“Este o plăcere și o bucurie pentru mine faptul că sunteți atât de mulți prezenți astăzi aici, în ciuda vremii de ieri care ne-a stricat puțin planurile. Acest lucru reprezintă cea mai mare satisfacție și mă determină să merg mai departe cu tot ce mi-am propus. Acest concurs este doar începutul, pentru că ne dorim să facem din Cupa weSki o competiție națională.”

Radio România Reșița a fost partener media al acestui eveniment.