Drumurile forestiere din administrarea Romsilva ajung la primării

705

Senatul a adoptat luni, 4 februarie un proiect, prin modificarea Legii 192/ 2010, în care se doreşte ca drumurile şi căile ferate forestiere din administrarea Romsilva să treacă în cea a unităţilor administrativ teritoriale şi a consiliilor locale. Proiectul reglementează investiţiile care nu au putut fi realizate, pe raza unităţilor administrativ-teritoriale pentru că drumurile de acces aparţineau Romsilva. Măsurile noului proiect aduc o utilitate sporită zonelor forestiere, pentru că implică dezvoltarea segmentului de turism şi agrement, crescându-le astfel rentabilitatea. După promulgarea acestei legi, primarii pot solicita, aceste căi de acces care ulterior pot fi introduse în proiectele de sistematizare ale UAT-urilor pe care le conduc.

Articolul 2 din proiectul legislativ, prevede:

“Drumurile forestiere, căile ferate forestiere și lucrările de corectare a torenților, precum și terenurile aferente acestora, care fac obiectul trecerii, cu titlu gratuit, din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, în domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale și administrarea consiliilor locale ale acestora se stabilesc prin hotărâre a Guvernului. Prevederile se aplică și drumurilor forestiere, lucrărilor de corectare a torenților și terenurilor forestiere aferente acestora care deservesc în totalitate fondul forestier proprietate publică a statului și zonele turistice și de agrement situate în perimetrul unei unități administrativ teritoriale”.

Proiectul de lege a fost votat în plenul Senatului cu 90 de voturi pentru și 12 împotrivă.

În expunerea de motive a actului normativ, inițiatorii proiectului au declarat: „Având în vedere că la nivel național sunt tot mai multe drumuri forestiere care deservesc 100% fondul forestier național proprietate publică și în același timp, zonele turistice și de agrement ale unor unități administrativ-teritoriale, prin propunerea legislativă permitem ca aceste drumuri forestiere, cu lucrările de artă și corectare a torenților, să treacă în domeniul public al unităților administrativ teritoriale, în vederea dezvoltării și modernizării acestora”.

Urmează ca legea să fie trimisă pentru dezbateri și la Camera Deputaților, apoi promulgată de către Președintele României.

(Hardy Cvoica)

Sursa: MEDIAFAX