Legea pensiilor, în dezbatere

54

Legea pensiilor a provocat intense dezbateri luni în Parlamenţ unde opoziţia a acuzat puterea că le induce false iluzii pensionarilor.

La dezbaterile generale asupra proiectului de lege, reprezentanţii sindicatelor au atras atenţia asupra formulei de calcul propusă de Executiv pentru stabilirea pensiilor, formulă pe care aceştia o consideră incompletă şi inechitabilă, dar şi asupra unor categorii sociale pentru care legea nu aduce clarificări.

Parlamentarii opoziţiei au susţinut aceste puncte de vedere şi au spus totodată că legea creează iluzii false pensionarilor şi că este folosită de actuala putere ca instrument electoral.

Cristian Seidler, deputat USR: “Punctul de pensie va creşte cu 40 %, din păcate un neverosimil 40 %, cu exact trei luni înainte de alegerile parlamentare.Nu s-a putut explica de ce procentul acesta atât de mare de creştere se întâmplă chiar înainte de alegerile parlamentare. Este foarte clar că guvernarea PSD- ALDE doreşte să folosească în scop electoral bugetul statului, deşi se pretinde că această lege va elimina inechităţile, dimpotrivă, le păstrează.”

De cealaltă parte, preşedintele Comisiei de muncă, social- democratul Adrian Solomon, a subliniat că potrivit acestei legi, pensiile vor creşte constant şi susţinut.

Adrian Solomon: “S-a dat fiecăruia după cât a contribuit şi ceva în pluş de multe ori. Reuşim să facem prin legea nouă un nou începuţ în care fiecare să aibă conştiinţa măcar a drepturilor pe care le primeşte şi cât primeşte în plus de la staţ pe lângă ce a contribuit. La grupa I nu vorbim de pensie sub 2.200 de lei, iar acestea vor avea o creştere substanţială. Cine are 2.200 acum va avea, la 1 ianuarie 2021, 4.600 de lei.

Ministrul muncii, Marius Budăi, a respins afirmaţiile potrivit cărora nu ar exista banii necesari pentru plata pensiilor şi a precizat că legea elaborată de Guvern repară inechităţile existente până acum şi respectă principiul contributivităţii.

Marius Budăi: “Se va impune un nou sistem de calcul al pensiei.Nu va mai fi calculul pe punctajul mediu realizaţ ci pe o valoare a punctului de referinţă care va fi anual indexată cu indicele inflaţiei plus 50 % din rata câştigului mediu brut realizat pe ţară. Se vor putea achiziţiona cel mult cinci ani de vechime pentru realizarea unui anumit stadiu. Se va introduce o nouă staţie, şi anume 25 % pentru pensia de urmaş, dar nedepăşind 80 % din cuantumul salariului minim brut.”

Amendamentele formulate la proiectul de lege vor fi dezbătute, marţi, în Comisia de muncă, iar miercuri este aşteptat votul cu valoare decizională, în plenul Camerei Deputaţilor.

Parlamentarii opoziţiei spun că dacă solicitările lor nu vor fi acceptate, vor ataca legea la Curtea Constituţională. Cele mai multe critici au fost formulate cu privire la menţinerea pensiilor speciale, în proiectul de lege.

sursa RRA