George Constantinescu – Teoria sonicităţii, 1918

Revista britanică The Graphic publica în anul 1926 un tablou cu cele mai ilustre personalităţi ştiinţifice ale lumii: Einstein, Edison, Kelvin, Marie Curie, Bell, Marconi. Între cei 17 savanţi se număra şi Gogu Constantinescu. Din 1907 până în 1965, când s-a stins, a brevetat practic o invenţie la fiecare patru luni, în medie.

Este creatorul unei noi ştiinţe, sonicitatea, care studiază transmiterea energiei prin unde sonice. Nimeni până la el nu găsise o soluţie pentru producerea unor energii sonice sau ultrasonice mari şi nu se gândise că atât sunetele, cât şi ultrasunetele sunt capabile să transporte cantităţi mari de energie, utilizabilă în scopuri industriale. Studiind soluţiile matematice ale armoniei muzicale, a ajuns să demonstreze că sunetele pot transmite energie.

„În timpul unei călătorii în America, în anul 1913, am avut norocul să-l întâlnesc pe marele inventator Edison. L-am întrebat care era ultima invenţie la care lucra. Dl. Edison (interpreta lui, deoarece Edison era complet surd) mi-a spus că lucra la construirea unei maşini cu ajutorul căreia, dacă cineva cântă o melodie pe claviatura unui pian, maşina s-o înregistreze automat şi să-i cânte auditorului întreaga compoziţie. Dificultatea pe care Edison o întâmpina rezida în faptul că nu găsise pe nimeni care să-l înveţe legile armoniei.“ Experţii râdeau de proiectul lui. Gogu Constantinescu i-a spus că el crede că este posibil. „Edison mi-a propus să îl urmez în birou, unde am petrecut aproape toată după-amiaza, discutând proiectul său.“

Află toată povestea pe siteul eualegromania

De același autor

Related Articles