[FOTO] SkirtBike Reșița 2018

741

Înainte de a povesti cum a fost la prima ediție Skirt Bike Reșița, vă anunțăm că reedităm experiența. Vineri, 21 septembrie, de la ora 16.00, ne întâlnim din nou în centrul civic pentru #SkirtBike Reșița, ediția a II-a. 

Marcăm Săptămâna Europeană a Mobilității și Ziua fără mașini, așa că acum așteptăm și domnii să ni se alăture. Organizația BikeAttack Reșița ne este alături, ca de fiecare dată.

Și pentru că suntem în anul Centenarului, hai să nu lăsăm portul românesc să se piardă pentru că este unul dintre cele mai frumoase din lume și reprezintă o parte din istoria noastră. Cine dorește poate îmbrăca straie populare sau frumoasa ie românească și să pornim la pedalat prin oraș.

Și acum să recapitulăm puțin sau poate pentru unii e prima dată când citesc, istoria celebrei fraze pe care deopotrivă bărbați și femei o folosesc la vederea unei doamne sau domnișoare cochete pe bicicletă: “Uite-o și pe Mița Biciclista!”

Am auzit expresia asta îndeajuns de mult timp ca să încep să urăsc mersul pe bicicletă, de teama că se va găsi cu siguranță cineva care să strige după mine așa. Dar nimeni nu se întreabă cine a fost de fapt Mița Biciclista.

De fapt, Miţa Biciclista este porecla unei frumoase demimondene din perioada interbelică care a trecut testul timpului şi pe seama căreia se mai fac şi astăzi glume deochiate. Miţa Biciclista a existat în realitate şi a fost una dintre cele mai excentrice figuri ale Bucureştiului interbelic. Numele său real a fost Maria Mihăescu.

A fost prima femeie din Bucureşti care a mers cu bicicleta. Pentru a-și întreține silueta, obişnuia să străbată Calea Victoriei pe bicicletă, spre uimirea trecătorilor care nu erau obişnuiţi cu astfel de apariţii feminine. Aşa a remarcat-o ziaristul George Ranetti care i-a dat porecla de Miţa Biciclista.

Când apărea pe Calea Victoriei, aristocraţii de la Capşa, burghezii de la Oteteleşanu şi boemii de la Kubler abandonau politica şi svartul ca să admire superbul exemplar ciclist. Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple şi elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov strânşi pe picior, cu bluza coral din care fluturau mâneci înflorate, cu ghete înalte şi cu o caschetă de mătase albă, înfăşurată în voal alb, din care răsăreau încrucişate două ace mari a la Madame Butterfly”, scrie despre Miţa Biciclista Alexandru Predescu în cartea „Vremuri vechi bucureştene”.

Și uite așa porecla de Mița Biciclista i se trage de la un răuvoitor care n-a reușit să intre în grațiile ei.

Revenind la SkirtBike Reșița sunt atât de multe de spus. Una e să citești despre evenimentul acesta care a căpătat o amploare pe care nu mulți și-au imaginat-o și alta este să participi efectiv la el.

SkirtBike Reșița mi-a demonstrat că orașul devine mai cosmopolit pe zi ce trece, fără să ne dăm seama. Că prejudecățile nu-și mai au locul aici, că știm să fim frumoase indiferent de vârstă, indiferent că pedalăm sau pozăm. Că știm să înfrumusețăm o banală bicicletă care poate până ieri a stat ascunsă într-un colț al garajului. Dar mai presus de toate acestea am învățat că o bicicletă a creat o comunitate.

Se spun multe despre invidia femeilor, dar la SkirtBike Reșița, aceasta nu și-a găsit loc. Ne-am admirat și ne-am complimentat sincer și cum am fi putut altfel când vedeai toată frumusețea aceea care a transformat centrul orașului într-o explozie de culoare?

Și dacă te-ai simțit ciudat pedalând îmbrăcată în rochie și cu pantofi cu toc, după ce am pornit la drum, sentimentul a fost unul de mândrie. Da, mândrie pentru că lumea din jur te aplaudă, își zâmbește și te încurajează. Pentru că bărbații și-au înghițit remarcile răutăcioase și au admirat parada, fluierând cu admirație.

Recunosc, iubim fotografiile! Așa că prima oprire a fost la Parcul de locomotive, unde prima locomotivă construită la Reșița a asistat la prima paradă SkirtBike. Ce-a ieșit? Vedeți aici.

Și da, recunosc și că iubim prăjiturile. Cea de-a doua escală a fost la cofetăria Cremissimo. Gazdele ne-au ospătat cu cele mai bune prăjituri,dar au avut grijă să nu ne deshidratăm.

Parada, care i-a avut alături pe tot parcursul pe reprezentanții Poliției rutiere și cărora le mulțumim, s-a încheiat de unde a pornit, în centrul civic. Participantele au fost răsplătite cu premii.

Prima ediție SkirtBike Reșița a însemnat de fapt mai mult decât o comunitate, a însemnat puterea exemplului. Pentru că SkirtBike înseamnă emanciparea femeilor, înseamnă dreptul nostru de a folosi un mijloc alternativ de  transport, prietenos cu mediul și mai presus de toate înseamnă un trend de viață sănătos. Și la final mă declar mândră că Radio Reșița a demonstrat că radioul încă poate schimba mentalități și poate transforma o banală zi de vineri în amintiri de neuitat.

Așa că repetăm experiența! Vineri, 21 septembrie de la ora 16.00, ne întâlnim din nou pentru încă o tură cu bicicletele, pentru încă o zi cu zâmbete, flori și cele mai frumoase femei!

Și da, acum am bicicleta mea, cum am promis!

Valentina Adam