Motto: „Nu te compromite singur.Ești  tot ceea ce ai”. Janis Joplin

„Ea era nefericită când nu primea atenția de care avea nevoie. Normalitatea era un lucru inadecvat pentru ea”,mărturisea mama lui Janis Japlin despre cea care, în scurta sa viață de doar 27 de ani, a revoluționat muzica punându-și definitiv în memoria umanității coroana de legendă.

Născută într-o zi de 19 ianuarie 1943, în Port Arthur- Texas, Joplin  a cântat blues-rock, hard rock, psihedelic  cu influențe de rhythm and blues și soul, devenind unul dintre cele trei superstaruri ale generației flower power, alături de Jimi Hendrix și Jim Morrison. Cei trei, din păcate, își împart și gloria de „Fondatori” ai „Clubului 27”, sau „Forever 27 Club”.

Dacă data de  18 septembrie  1970 a fost marcată de dispariţia lui Jimi Hendrix, Janis Joplin  avea să devină membră a clubului pe 4 octombrie, pentru ca un an mai târziu, liderul The Doors, Jim Morrison, să intre în „Club 27″pe 3 iulie. „Club 27” are 42 membri, Amy  Winehouse  intrând în club pe 23 iulie 2011. De  numarul 27 se leagă mitul întoarcerii lui Saturn, o teorie astrologică a schimbărilor în viața unei persoane, care apar între vârstele 27-29 de ani.

Janis Joplin, a cărei voce a rămas inconfundabilă, mai ales că nu a cântat niciodată o melodie la fel, a fost găsită moartă în camera sa de la Hotelul „Landmark Motor”, iar  cauza oficială a decesului a fost consumul excesiv de narcotice combinate cu  alcool.

Corpul lui Janis Joplin a fost incinerat la Westwood, California, iar cenușa i-a fost împrăștiată în Oceanul Pacific, pe plaja de la Stinson.

„Piece of my heart, Me and Bobby McGee, Mecedes Benz,  Trust me,  Kozmic Blues, Bye bye baby sau  Ball and Chain” sunt câteva dintre melodiile care au consacrat-o pentru eternitate.

Premonitoriu sau nu, versurile celebrei melodii „Summertime” o definesc:

Într-una din diminețile astea/Te vei înălța, te vei înălța cântând,/Îți vei întinde aripile, copile,/Și te vei îndrepta, te vei îndrepta către cer,/Doamne, către cer.

 Dar până va veni acea dimineață,/Scumpule, n-n-nimic nu te va răni,/Nu, nu, nu, nu, nu, nu, nu…/Nu plânge… plânge”.

Epilog: „Pe scenă mă admiră douăzecişicinci de mii de oameni, acasă ajung însă singură”. Janis Joplin

Anca Bica Bălălău