Cât costă un plin în România și în țările din jur

224

Românii cu mașini diesel care merg zilele acestea în Bulgaria și fac acolo plinul la mașină economisesc echivalentul a 30 de lei. Și în Polonia, Cehia, Slovacia, motorina este mai ieftină decât la noi. România are însă printre cele mai mici tarife la benzină. Dar și aici Bulgaria ne întrece.

În ultimele luni, prețul combustibililor a crescut simțitor. În vară, aproape toate benzinăriile vindeau litrul de benzină Euro 95 cu 5 lei sau chiar mai puțin. Acum, un litru din cea mai ieftină benzină costă circa 5,15 lei și ajunge la 5,25 – 5,35 lei. Și cotațiile motorinei au crescut destul de mult.
Motorina românească, aproape cea mai scumpă din zonă

În zona Europei Centrale și de Est, România are aproape cel mai mare preț la motorină, cu excepția Ungariei. Astfel, potrivit datelor publicate de Eurostat pe 24 octombrie, prețul mediu al unui litru de motorină, incluzând taxele, era în România de circa 5,12 lei, iar în Ungaria de circa 5,22 lei.

Bulgaria avea la aceeași dată un preț ( în echivalent) de circa 4,36 lei per litru, fiind, de departe, cea mai ieftină țară din zonă. De asemenea, la aceeași dată, bezinăriile din Austria, Cehia, Polonia, afișau cotații are motorinei sub nivelul din România. Astfel, în Austria un litru de benzină costa, echivalat în lei, în medie, 4,86 de lei, iar în Cehia circa 4,72 de lei.

Astfel, pentru un plin de motorină românii plătesc, în țară, circa 205 lei, în timp ce în Bulgaria și Austria 174 de lei și, respectiv, 194 de lei. Așadar, cei care au motoare diesel și alimentează în afara țării pot economisi la un plin între 10 și 30  de lei, echivalentul a câțiva litri de motorină.

Benzina, în media prețurilor din UE

Când vine vorba de benzină, prețurile din România sunt printre cele mai avantajoase din zonă. Însă, și aici țara noastră este depășită de Bulgaria. Astfel, dacă pe 24 octombrie un litru de benzină costa în România, în medie, 5,13 lei, în Bulgaria prețul era de 4,54 de lei. Asta înseamnă că un plin de 40 de litri costă în România 205 lei, iar în Bulgaria 181 de lei, deci cu 24 de lei mai puțin.

Mai e loc de ieftiniri

În raport cu companiile petroliere din alte țări, cele din România câștigă destul de mult din vânzarea carburanților. Dacă exceptăm taxele incluse în prețul benzinei și motorinei, așadar ce rămâne efectiv în mână companiilor petroliere, prețurile din România depășesc media Uniunii Europene, potrivit unui raport realizat recent de Consiliul Concurenței.

Petrolul se ieftinește

Prețul la pompă al benzinei și motorinei depinde atât de cotațiile petrolului, cât și de evoluția cursului dolar/leu. Cei doi parametri au evoluat divergent, așa încât este greu de anticipat care va fi evoluția prețului la pompă. În ultimele săptămâni, prețul petrolului a intrat pe o pantă descendentă.  Astfel, dacă pe data de 19 octombrie un baril era cotat la circa 51,5 dolari, pe 28 octombrie acesta ajunsese la circa 48,5 dolari.

Concomitent cu ieftinirea petrolului a avut loc însă și o creștere a cotației dolarului. Moneda s-a apreciat constant în raport cu euro și, implicit, cu leul, începând cu prima decadă a lunii octombrie.

sursa info : adevarulfinanciar.ro