Fost inginer constructor şi profesor, Trandafir Tămăşilă, din Reşiţa vrea să-şi transforme casa într-un centru pentru copii cu autism. Acesta pune la dispoziţia autorităţiilor, un imobil de 2.500 mp, cu cinci nivele, foarte bine întreţinut în care psihoterapeuţii pot trata zeci de copii cu probleme. Acesta nu vrea să-şi vândă casa şi nici nu are nevoie de o chirie mare, ci vrea ca cei care se instalează aici să aibă grijă de ea şi să plătească toate utilităţiile.

mmmmmmmmmmmmVreau să înfinţez aici un centru care să fie condus de fundaţii umanitare. Spaţiul acesta este bine întreţinut şi care bineînţeles poate fi adaptat nevoilor concrete. Am luat această decizie pentru că vreau să ajut şi în plus aici în casa asta, am costuri mari de întreţinere, spre exemplu doar impozitul pentru clădire este aproape 2.000 de euro. Este şi un gest umanitar şi sper să găsesc persoanele potrivite care să mă ajute în elaborarea acestui proiect”, a precizat profesorul cu suflet mare, Trandafir Tămăşilă.

Cu paşi mici, dorinţa profesorului Tămăşilă poate prinde contur. În Caraş-Severin sunt peste 100 de copii cu autism, iar o parte dintre ei merg la tratament la Centrul Primăvara, singurul din judeţ care se ocupă de cei care au astfel de probleme.

Diagnosticul timpuriu, până în vârsta de 3 ani a copilului şi tratamentul precoce sunt esenţiale pentru cei care suferă de una dintre condiţiile din spectrul autismului pentru ca aceştia să se poata dezvolta la potenţial maxim. Principalul rol al tratamentului este de a îmbunătătii abilităţile funcţionale ale copilului. Simptomele autismului variază de la un copil la altul şi chiar se pot modifica în timp.

Acesta este principalul motiv pentru care strategiile de tratament ar putea fi diferite în funcţie de intensitatea bolii şi manifestările acesteia şi uneori sunt adaptate nevoilor individuale dar şi resurselor disponibile ale familiei copilului autist. În cele mai multe dintre cazuri, copii cu autism obţin cele mai bune rezultate în urma tratamentelor structurate şi specializate. Un tratament care va viza îmbunătăţirea comunicării, aspectelor sociale, comportamentale, adaptative şi capacităţii de învăţare ale copilului va avea cel mai mare succes.

 

Daiana Roşca