Manifestări în toată ţara cu prilejul aniversării Unirii de la 24 ianuarie 1859

Unirea de la 24 ianuarie 1859 este aniversată în toată ţara prin manifestări la care sunt aşteptaţi peste 100 de mii de oameni. La Iaşi, precum şi la Constanţa sau Piteşti, sunt programate concerte folclorice, vor defila detaşamente de militari, iar autorităţile locale au pregătit mese populare.
Evenimentele aniversare de la Iaşi, la care şi-au anunţat prezenţa atât preşedintele Klaus Iohannis cât şi premierul Dacian Cioloş, vor începe în Piaţa Unirii cu un concert de muzică populară sub genericul „Iaşul care uneşte, România s-a născut la Iaşi”, pe scenă fiind aşteptaţi interpreţi cunoscuţi, precum Veta Biriş, Matilda Pascal Cojocăriţa sau Grigore Leşe. Nu vor lipsi tradiţionala „Horă a Unirii”, defilarea detaşamentelor de militari, slujba religioasă oficiată la mormântul domnitorului Alexadru Cuza, masa populară cu mâncăruri tradiţionale, iar spre seară impresionanta retragere cu torţe. La Buzău, este anunţată cea mai mare „Horă a Unirii” jucată vreodată la noi, iar la Constanţa militarii din forţele navale vor participa la un ceremonial programat în Piaţa Ovidiu.
La Piteşti, pe lângă ceremonialele militare şi religioase, „Hora Unirii” va avea loc în acordurile fanfarei „Argeşul” al Teatrului Alexandru Davila, în timp ce maramureşenii vor asista la momente muzicale pregătite de fanfara municipală din Baia Mare şi corul bărbătesc din Pinteuşu Mare. Şi compania Căile Ferate Române marchează evenimentul de astăzi prin denumirea simbolică a garniturii InterRegio 1663 „Trenul unirii”. La rândul său, metroul bucureştean le va oferi călătorilor un miniconcert susţinut la ora 14:00 în staţia Piaţa Unirii. De asemenea, pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă de la Otopeni călătorii vor fi întâmpinaţi printr-un spectacol de dans oferit de cinci perechi de tineri care vor împărţi apoi steguleţe tricolore, aşa cum va face şi personalul Aeroportului Internaţional Mihai Kogălniceanu.

Foto alba24.ro

Cele mai citite

Related Articles