Filat a fost filat

0-filat-bmtf-mario_balint

La Chisinau a avut loc luni prima reuniune a Comitetului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeana, coprezidata de sefa diplomatiei moldovene Natalia Gherman si de directorul executiv pentru Europa si Asia Centrala din cadrul Serviciului European pentru Actiune Externa, Gunnar Wiegand.
Conform unui comunicat al Ministerului de Externe de la Chisinau, în cadrul reuniunii au fost evaluate progresele înregistrate în primul an de aplicare a Acordului de Asociere cu UE, document semnat la 27 iunie 2014.
Oficialii europeni au afirmat ca în aceasta perioada Republica Moldova a înregistrat succese în mai multe domenii, semnalînd însa ca o parte din reforme se desfasoara lent si anevoios. Potrivit reprezentantilor UE, Republica Moldova nu duce lipsa de asistenta din partea Uniunii Europene, ci de vointa politica în punerea în aplicare a reformelor, dupa cum a relatat postul public de televiziune de la Chisinau.
Reprezentantii moldoveni au recunoscut faptul ca mai sînt multe de facut în ceea ce priveste reforma în domeniul justitiei si politica de combatere a coruptiei, dînd asigurari ca guvernul de la Chisinau ramîne angajat în realizarea agendei europene, implicit a procesului de reforme.
Reuniunea Comitetului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeana a avut loc în contextul situatiei tensionate de la Chisinau generate de arestarea preventiva a fostului premier Vlad Filaţ unul din liderii importanti ai actualei coalitii de guvernare, acuzat de trafic de influenta si coruptie. La Chisinau, politica pro-europeana pare sa fi intrat în impas. În cancelariile vestice, politica pro-moldova este evitata cu… diplomatie! Vazuta din afara, situatia actuala de peste Pruţ indiferent de unde am privi lucrurile: politic, economic, social, din prisma statului de drepţ pare extrem de complicate.
Forte de buna-credinta au cerut public, de nenumarate ori, sa fie înfiintat un DNA pe modelul celui românesc, condus de procurori europeni, care sa nu fie amestecati în fapte de coruptie si impliciţ supusi manipularilor politice si care sa nu cedeze ispitelor fluturate de Usatîi! De altfel, controversatul primar al orasului Balti, Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, de stînga, proruş a dat publicitatii luni seara o serie de înregistrari ale unor pretinse convorbiri telefonice dintre primarul orasului Orhei, Ilan Shor – fost presedinte al Consiliului de administratie al Bancii de Economii din Republica Moldova – si fostul premier Vlad Filaţ acuzat de implicare în devalizarea acestei banci cu 250 de milioane de dolari! Într-una din aceste înregistrari, Filat îi spune lui Shor ca situatia a scapat de sub control, nu se stie ce va fi la sedinta parlamentului de joi, 15 octombrie, ziua cînd Filat a fost lipsit de imunitate parlamentara si retinut de CAN, si îi sugereaza sa plece din tara.
Din pacate, politicieni integri, demnitari, oameni de afaceri, popi, alesi sau numiti în structurile de conducere ale Moldovei nu prea exista!
Mitropolitul Chisinaului, Vladimir, a lansat luni un apel catre institutiile din Republica Moldova în care solicita ca Filat sa fie cercetat în arest la domiciliu, pe motiv ca liderul liberal-democrat este un bun crestin. Apelul Mitropolitului Vladimir a fost publicat pe site-ul Mitropoliei Chisinaului si a Întregii Moldove, dependenta canonic de Patriarhia Moscovei, institutie sprijinita din greu de Vladimir Filaţ în perioada mandatului sau de premier, în detrimental Bisericii apropiate de România, tara în care facea contraband cu tigari!
Potrivit unor estimari neoficiale, Filat ar fi unul dintre cei mai bogati oameni din Republica Moldova, detinînd prin persoane interpuse un adevarat holding media, institutii bancare si afaceri în sectorul agricol. Cotidianul ukrainean Delo îi atribuia lui Vlad Filat în 2010 o avere de circa 30 milioane de dolari, din afaceri cu tutun si imobiliare, conform Mold-Street. Cam tot atunci am auzit de conturi deschise în Gibraltar si de bani multi obtinuti din imobiliare!

Mario Balint

Cele mai citite

Related Articles