danistea-athina-ieri

Reprezentanţii creditorilor Greciei au sosit ieri la Atena, pentru a evalua punerea în aplicare a masurilor impuse de acestia, care sunt necesare în vederea acordarii ratei de 2 miliarde de euro.
În cazul în care „cuartetul” va constata ca Atena si-a îndeplinit promisiunile facute, va fi eliberata transa de 2 miliarde de euro din împrumutul de 86 de miliarde pus la dispozitia Greciei de creditorii din zona euro.
Expertii celor 4 institutii (Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, FMI, Mecanismul de Stabilitate European – ESM) au la dispozitie o saptamâna pentru a verifica daca setul de legi aprobate recent de coalitia guvernamentala Syriza-Anel este conform cerintelor exprimate de creditori în cadrul celui de-al treilea program de asistenta financiara acordat tarii.
Verificarea angajamentelor guvernului elen trebuiau sa demareze înca de la începutul acestei luni, dar alegerilor anticipate a amânat cu câteva saptamâni aceasta operatiune.
Raportul privind evolutia Greciei urmeaza va fi analizat la urmatoarea întâlnire a ministrilor de finante din zona euro care este programata pe 9 noiembrie.
Ministrul adjunct al Finanţelor George Chouliarakis a declarat în cadrul discursului tinut în Parlamenţ ”controalele de capital impuse în Grecia vor fi eliminate în ultimele trei luni ale anului 2016”.

(Veronica Todor)