Cine ne învaţă să fim părinţi ?

parents_46310900_31261000

Meseria de ,,părinte” nu se învaţă dinainte, ci din mers. Conform specialiştilor cel mai important lucru pe care poate un părinte să-l facă este acela de a-şi educa pruncul încă din scutece. Kurt Lewin, “tatăl” psihologiei moderne şi fondatorul unor importante teorii psiho-sociale, a elaborat 13 reguli ale părintelui perfect:

1. Oferă-i copilului sentimentul de securitate
2. Arata-i că îl iubeşti şi doreşti
3. Evita stresul în relaţia cu copilul tău
4. Învaţă-l să fie independent
5. Nu te şoca la gesturile lui instinctuale
6. Încearca să fii tolerant
7. Evita să îl faci să se simtă inferior
8. Nu îi forţa limitele
9. Respectă dorinţele şi sentimentele copilului tau
10.Răspunde-le deschis la întrebări
11. Preocuparile lor să devina şi ale tale, chiar dacă sunt minore
12. Nu îi răsfăţa peste măsură.
13. Favorizează evoluţia copilului tău nu perfectiunea!

Sunteţi de acord cu aceste reguli? Oare chiar avem nevoie de o şcoală pentru părinţi sau toate aceste lucruri se învaţă cu multă atenţie în fiecare zi, pas cu pas?

Meseria de părinte nu este uşoară dar se învaţă o dată cu trecerea anilor susţin specialiştii. Daiana Roşca a stat de vorbă cu câţiva reşiţeni şi a aflat care este reţeta pentru a fi un bun părinte.

Nu există meserie mai importantă decât aceea de a creşte şi a educa un copil, de a fi alături de el, sprijinindu-l să devină un adult autonom, echilibrat şi responsabil. Pentru a ajunge la un astfel de rezultat, psihoterapeutul doctor Loredana Vîşcu recomandă părinţilor să citească cărţi de specialitate şi să participe le seminarii educative, pentru că meseria de părinte se învaţă.

De același autor

Related Articles