Vremea în weekend 

Avertizare meteo pentru ploi în nordul și nord-estul țării, intensificări ale vântului în mai multe regiuni și ninsori în Carpații Orientali, începând de sâmbăta seara, 11 noiembrie, până duminică, 12 noiembrie, transmite meteoradar.ro

Un ciclon puternic va afecta țara noastră până duminică. În Maramureș, Crișana, nord-estul Transilvaniei și în nordul și centrul Moldovei, ploile vor continua la noaptea și mâine, iar local cantitățile de apă vor atinge 15 – 20 l/mp.

În zonele de munte, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, care se vor extinde pe parcursul nopții, odată cu pătrunderea unei mase de aer rece dinspre nord-vest.

În jumătatea nordică a țării sunt așteptate ploi și ninsori locale de sâmbătă seara până duminică.

Atenție! Dacă trebuie să călătoriți cu mașina la munte sau în Bucovina, e recomandat să aveți montate anvelopele de iarnă! În timpul nopții, în nordul Carpaților Orientali, limita ninsorilor va coborî până la 800 – 1000 m, iar în pasurile montane din regiune se va circula în condiții de iarnă.

În zonele înalte din nordul țării, la peste 1500 m, vor fi perioade cu ninsoare puternică și, local, se va depune strat consistent de zăpada, cu grosimi de până la 15 – 30 cm.

Câțiva fulgi amestecați cu ploaie pot să apară, trecător, și la altitudini ceva mai joase, în special în nord-estul Transilvaniei și în partea de vest a Bucovinei.

De asemenea, noaptea și în prima parte a zilei de duminică vor fi intensificări ale vântului în nordul, centrul, sudul și estul țării, cu rafale de până la 50 – 70 km/h. Pe culmile înalte de munte, dar și în unele zone subcarpatice, viteza vântului la rafală va atinge 80 – 120 km/h, viscolind ninsoarea.

Începând de sâmbătă seara, vor fi intensificări ale vântului în mai multe regiuni din țară.

Prognoza meteo pentru sâmbătă, 11 noiembrie. Valorile termice vor fi în general apropiate de normele perioadei în regiunile din jumătatea de vest a ţării, în timp ce în rest se vor situa peste acestea, cu o abatere pozitivă mai pronunţată în sud-est. Cerul va fi mai mult noros pe parcursul zilei, temporar va ploua în toate regiunile, iar în sud-est, dupã-amiaza şi seara, vor fi şi descărcări electrice.

Noaptea, înnorările şi ploile se vor restrânge către jumătatea de nord a teritoriului, exceptând depresiunile din estul Transilvaniei unde vor fi condiţii şi de precipitaţii mixte, iar în rest cerul se va degaja treptat.

Cantităţile de apă vor depăşi pe spaţii mici 20…25 l/mp, cu precădere în zonele deluroase şi montane din vest şi nord.

În București, sâmbătă, cerul va fi mai mult noros și va ploua slab, atât în prima parte a zilei, cât și după-amiază.

Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va urca până la 15-17 grade Celsius.

Prognoza meteo pentru duminică, 12 noiembrie. Temperaturile vor marca o scădere faţã de intervalul anterior, mai accentuată în nord şi centru, astfel încât în mare parte din ţară se vor situa în jurul mediilor climatologice. Cerul va fi variabil, mai mult senin în regiunile sudice, dar şi cu înnorări şi ploi slabe – ziua în nord, nord-est şi parţial în centru.

În Carpaţii Orientali şi izolat în restul zonei montane va mai ninge. Pe parcursul zilei vor mai fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a teritoriului, local cu viteze în zonele joase de 50…65 km/h, dar şi la munte, cu rafale de peste 70…80 km/h în special în zona înaltă, iar noaptea va slăbi în intensitate.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 4…6 grade în depresiuni şi 15…16 grade în sudul şi sud-estul extrem, iar cele minime se vor încadra în general între -5 şi 5 grade

Cele mai citite

Related Articles