România sprijină Ucraina

 România continuă acţiunile pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni şi a autorităţilor de la Kiev.

*** Cetăţenii ucraineni aflaţi pe teritoriul României vor beneficia de protecţie temporară, în baza unei hotărâri adoptate de Guvern.

“Vor beneficia de protecţie temporară pe teritoriul României străinii şi apatrizii care îşi aveau reşedinţa legală în Ucraina şi care nu se pot întoarce în condiţii sigure şi stabile în ţara de origine, atât cei care au venit în Romania după 24 februarie 2022, cât şi cetăţenii ucraineni aflaţi pe teritoriul României dinainte de izbucnirea conflictului armat. Totodată, vor beneficia de protecţie şi apatrizii şi resortisanţii ţărilor terţe, altele decât Ucraina, care beneficiau de o protecţie naţională în Ucraina”, a informat Executivul.

Acestor persoane le va fi eliberat un permis de şedere pe teritoriul României de către Inspectoratul General pentru Imigrări şi le va fi atribuit un cod numeric personal, în mod similar celui atribuit solicitanţilor de azil. Acordarea protecţiei temporare se face automat, ea nu trebuie solicitată.

*** Un număr de 942 de refugiaţi ucraineni, dintre care aproximativ jumătate copii, au fost cazaţi până în prezent în centrele Primăriei Municipiului Bucureşti. La cele opt centre, dintre care şapte aparţin DGASMB, iar unul a fost amenajat în parteneriat cu Romexpo, sunt găzduite în momentul de faţă 177 de persoane. Un număr de 88 de animale de companie au fost cazate împreună cu familiile refugiate. La centrul de la Romexpo, într-un spaţiu de 15.000 mp, au fost pregătite 2.000 de paturi de campanie, 200 de mese şi 1.500 de scaune. Totodată, aproximativ 11.500 de refugiaţi au fost consiliaţi şi ajutaţi la Punctul de Informare şi Coordonare care funcţionează non-stop la Gara de Nord. Tot la Gara de Nord, DGASMB, în parteneriat cu Salvaţi Copiii România, a deschis un spaţiu de joacă pentru copiii ucraineni. Un număr de 70 de copii proveniţi din zona conflictului armat au accesat, până în prezent, serviciile celor două centre de zi deschise de Primăria Capitalei, prin DGASMB, în colaborare cu Fundaţia Romanian Angel Appeal. Aici copiii pot fac lecţii cu profesori refugiaţi din Odesa.

*** Poliţia de Frontieră informează că, joi, prin punctele de frontieră, au intrat în România 13.000 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 14,9% faţă de ziua precedentă). Conform IGPF, joi, în interval de 24 de ore, pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 6.448 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 11,7%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 5.094 de cetăţeni ucraineni (scădere cu 20,6%). De la declanşarea acestei crize şi până joi, la ora 24,00, au intrat în România 469.284 de cetăţeni ucraineni.

*** Balerini refugiaţi din Ucraina, pe care Opera Naţională Bucureşti i-a primit şi integrat în colectivul său de balet, vor evolua duminică, începând cu ora 18,30, în spectacolul ‘Giselle’. La începutul lunii, pe 3 martie, ONB anunţa că balerinele Bogdana Alekseeva şi Lara Paraschiv, ambele din Odesa, s-au alăturat programului de studiu şi repetiţii al Operei Naţionale Bucureşti.

*** Un întreg etaj, cu 24 de camere, al unui hotel din Bucureşti a fost închiriat pentru refugiaţi ucraineni, iar de la începutul lunii aprilie 50 de camere urmează să fie puse la dispoziţia celor mai vulnerabili dintre refugiaţi. Asociaţia Magic şi Asociaţia JRS România au încheiat un parteneriat pentru a acorda asistenţă de urgenţă, dar şi pe termen mediu – lung pentru refugiaţi, în cadrul proiectului ‘Mâinile de ajutor trebuie să lucreze împreună’.

*** Un videoclip care conţine lucrări realizate de artişti vizuali internaţionali şi prin care se transmite un mesaj de solidaritate şi pace va fi proiectat, sâmbătă, pe faţada Teatrului Naţional ‘Ion Luca Caragiale’, între orele 20,30 – 23,00, cu ajutorul iMapp Bucharest.

*** Fundaţia ‘Împreună pentru Solidaritate Socială’ din Piatra Neamţ, condusă de preotul ortodox Petru Munteanu, a achitat deplasarea a 183 de refugiaţi ucraineni cu avionul de la Iaşi la Frankfurt. Refugiaţii au sosit, joi, în România, iar 62 dintre ei au fost cazaţi la Piatra Neamţ şi ceilalţi în alte judeţe din Moldova.

*** Autorităţile tulcene şi societatea Navrom Delta SA au pus la dispoziţia refugiaţilor ucraineni care doresc să ajungă din Isaccea la Galaţi o navă rapidă, care poate fi folosită şi ca loc de preluare şi pregătire a grupurilor ce vin în Isaccea. Directorul general al societăţii Navrom Delta SA, Nicolae Chichi, a declarat pentru AGERPRES că nava este la Isaccea începând de joi, după ce Administraţia Porturilor Dunării Maritime din Galaţi a oferit infrastructura de acostare necesară acesteia. ‘Nava are o capacitate de 198 de locuri şi a fost folosită ieri de grupurile de refugiaţi care se pregăteau să plece spre Bulgaria. Până acum, nu am primit însă nicio solicitare pentru a efectua o cursă’, a precizat Nicolae Chichi.

*** Filiala tulceană a Uniunii Ucrainenilor din România a asigurat adăpost şi hrană pentru circa 50 de persoane refugiate din ţara vecină, iar membrii comunităţii au oferit servicii de traducere pentru ucrainenii care au ajuns la Punctul de Trecere a Frontierei de la Isaccea. ‘Noi le asigurăm alimente şi ei îşi gătesc singuri, pentru că nu se pliază pe regimul nostru alimentar. În plus, avem şi o bucătărie pe care le-am pus-o la dispoziţie. Una dintre persoanele refugiate şi-a găsit un loc de muncă la un restaurant, ca ajutor de bucătar, dar toată lumea speră să se întoarcă repede acasă’, a afirmat preşedintele filialei, Lucica Gherman.

*** Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad a primit, vineri, 63 de cereri de înscriere în şcoli pentru copii de refugiaţi ucraineni, aceştia urmând să fie integraţi în clasele existente de săptămâna viitoare şi vor fi ajutaţi în comunicare de studenţi ai celor două universităţi locale. ‘Am primit astăzi 63 de cereri de înscriere din partea copiilor refugiaţilor ucraineni. La începutul săptămânii viitoare vom face repartiţia către diferite unităţi de învăţământ din municipiul Arad şi din oraşul Ineu. Cele două universităţi arădene ne sprijină cu studenţi voluntari care sunt capabili să comunice cu aceşti elevi, pentru a-i ajuta să se integreze. Copiii ucraineni vor participa atât la activităţile didactice, cât şi la cele extracurriculare’, a spus şeful ISJ Arad, Marius Gondor. Doar 8 din cei 63 de copii sunt de grădiniţă, restul fiind în toate clasele până la a XII-a. Ei vor fi repartizaţi la cele mai apropiate şcoli de locul în care stau.
În Timiş, 31 de preşcolari şi elevi refugiaţi de război din Ucraina au fost repartizaţi în grădiniţe şi şcoli din Timişoara şi din judeţ, în această săptămână, ei având statut de audienţi.
Cincisprezece copii ai refugiaţilor din Ucraina care au ajuns în judeţul Bistriţa-Năsăud au fost înscrişi la şapte şcoli din judeţ, cei mai mulţi în ciclul primar, iar în Vaslui şase copii ucraineni vor învăţa în şcoli din judeţ.

*** Prima farmacie cu statut de întreprindere socială din România, care funcţionează la Sângeorgiu de Mureş, a anunţat că a reuşit să trimită trei transporturi de medicamente în spitalele din Cernăuţi, Kiev şi Mariupol, în valoare de peste 200.000 de lei.

*** În Maramureş, 75 de refugiaţi din Ucraina au solicitat servicii medicale, care vor fi decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Claudia Ganea. ‘Majoritatea solicitanţilor de servicii medicale au fost înregistraţi în municipiul Sighetu Marmaţiei. Aici au fost înregistrate până acum 51 de cereri pentru servicii medicale. Au mai fost alte opt cereri în oraşul Târgu Lăpuş, patru cereri din partea unor persoane aflate la Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiul Baia Mare, trei persoane internate la Spitalul de Boli Infecţioase din Baia Mare, alte opt persoane aflate la Spitalul de Pneumoftiziologie Baia Mare, alte şapte persone localizate în oraşul Borşa şi două persoane au fost luate în evidenţă la cabinetul unui medic de familie din localitatea Călineşti’, a spus Claudia Ganea. De asemenea, centrele de cazare aparţinând Caritas, Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, Episcopiei Greco-Catolice şi Serviciului de Ajutor Maltez asigură permanent asistenţă medicală generală în caz de necesitate, inclusiv în punctul de trecere a frontierei Sighetu Marmaţiei.

*** Compania Farmec donează 60.000 de produse de igienă personală prin campania ‘Farmec din inimă pentru cei de alături’, iar 5% din veniturile magazinelor de brand fizice şi online din perioada 15 martie – 15 aprilie vor fi direcţionate către Crucea Roşie Română. Totodată, compania donează 60.000 de produse de igienă, precum geluri de duş, şampoane, săpunuri, pastă de dinţi, creme pentru copii, deodorante şi dezinfectanţi, către centrele de refugiaţi ucraineni de pe teritoriul României, dar şi către organizaţiile cu misiune umanitară în Ucraina.
Primele produse au fost deja distribuite, cu ajutorul Fundaţiei FARA, SOS Satele Copiilor, Yuppi Camp, Asociaţia Umanitară Concordia şi Fundaţia Serafim. În plus, 5% din veniturile înregistrate în perioada 15 martie – 15 aprilie pe canalele proprii, respectiv în magazinele Farmec şi Gerovital şi prin platforma de e-commerce, vor fi donate către cauza cetăţenilor ucraineni, printr-un parteneriat cu Crucea Roşie Română.
Farmec lansează şi un apel la solidaritate către consumatorii magazinelor proprii şi încurajează donarea de sânge, o nevoie stringentă şi permanentă atât în ţara noastră, cât şi în Ucraina. Astfel, compania răsplăteşte fiecare donaţie de sânge, indiferent de destinaţie, cu un voucher în valoare de 30 lei în toate cele 30 de magazine de brand din ţară, oferit în baza dovezii de donare, în lunile martie şi aprilie. 

Cele mai citite

Related Articles