Siderurgia … încotro?!

siderurgie

Industria siderurgică romanească se afla pe o pantă descendent încă din anul 2008, când a fost estimată declanşarea crizei economico-financiare mondiale. Statele lumii , mult prea preocupate de salvarea prezentului, au uitat că omenirea mai are şi viitor.  Investiţiile în modernizarea infrastructurilor şi construirea altora noi au fost privite, cel puţin de către statele europene, ca un mod ineficient de cheltuire a resurselor financiare în continuă diminuare.  Combinatul Siderurgic din Reşiţa, una dintre primele vetre siderurgice din ţară şi combinatul de la Oţelul Roşu, ce a dat şi numele aşezării din Valea Bistrei, sunt doar două exemple.  Industria nu mai e ce-a fost, însă focul uzinelor de aici arde continuu de aproape 250 de ani. La un moment dat, lucrau doar în Reşiţa aproape 22.000 de oameni în CSR şi UCMR, două entităţi indisolubil legate.
[poll id=”70″]
Combinatul Siderurgic TMK Reşiţa are o istorie bogată. A produs piese unicat ce au ajuns în toată lumea. Foştii ceserişti erau pricepuţi. Dacă pe vremuri combinatul avea peste 20 de mii de angajaţi în prezent au mai rămas 750. Inginerul Dan Perianu vorbeşte despre producţia de odinioară a combinatului.

Sindicaliştii din metalurgie, o ramură industrială mare consumatoare de energie şi implicaţ mare contributoare la certificatele verzi, au protestat şi astăzi faţă de politica promovată în domeniul energiei. În Piaţa Victoriei, sindicaliştii au cerut promulgarea legii de aprobare a ordonanţei cu privire la certificatele verzi până săptămâna viitoare, întrucât – susţin ei- în caz contrar preţul plătit de marile companii industriale ar creşte atât de mult încât acestea ar fi nevoite să îşi înceteze activitatea. Reprezentanţii protestatarilor s-au întâlnit la Palatul Victoria cu ministrul pentru Dialog Social, Aurelia Cristea de la care au primit asigurări că, dacă preşedintele nu va promulga legea menţionată, Guvernul va elabora o nouă ordonanţă de urgenţă prin care va fi redusă cota de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă.

Combinatul siderurgic TMK Reşiţa, una dintre primele vetre siderurgice din ţară nu mai e cea afost cândva. Reşiţenii care au lucrat în siderurgie, îşi amintesc cu nostalgie de acele vremuri.Ascultaţi un material realizat de Daiana Roşca:

Cele mai citite

Related Articles