[FOTO] Se apropie Generalul IARNĂ. Ce ne facem?

calorifer

Suntem în România şi, din acest motiv, sezonul rece ne ia, de fiecare dată, pe nepregătite. „Suntem doar la sfârşitul lunii…, nu ştiu să fi venit frigul atât de devreme”, se spune, în ultimul timp, atunci când vine vorba de încălzire, sau întreţinerea drumurilor judeţene, transformate peste noapte în patinoare.

Într-o societate bulversată de ziua de mâine, nu avem pretenţia să ne facem vara sanie şi iarna car, dar, totuşi…  astăzi, vom face o „vizită” la stocurile de lemne, păcură sau gaz, de ce nu, sare şi nisip, pentru că, nu-i aşa, iarna bate la uşă.

***

Direcţia silvică a judeţului Caraş-Severin a suplimentat de săptămâna aceasta cantităţile de lemn de foc pentru populaţie şi unităţile de interes local, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Dan Câmpan. Potrivit acestuia decizia a fost luată ţinându-se cont de numărul tot mai mare de cereri de lemn de esenţă tare pentru foc. Suplimentarea s-a făcut la depozitele de material lemnos din cadrul celor 17 Ocoale silvice de pe raza judeţului. Dan Câmpan a precizat că, în urma unei estimări, s-a calculat că necesarul de lemn de foc pentru populaţie ar fi de peste 40.000 de metri cubi. Pentru a asigura o aprovizionare fluentă a populaţiei, dar si pentru a evita specula cu lemn pentru foc, s-a luat decizia ca un solicitant să achiziţioneze maxim zece metri cubi de material lemnos.

***

Administrația publică locală din municipiul Caransebeș are deja în vedere aprovizionarea pentru sezonul rece. Cum iarna trecută a fost mai blândă în depozitul primăriei au rămas 120 de tone de sare, ne-a precizat șeful Ion Gheorghe Ștefan șeful SPIR, Serviciul de Reparații și Întreținere. Pentru că nisipul a fost folosit la reparații și construcții, în perioada următoare se va realiza un contract cu un furnizor pentru 800 de tone de nisip. Și utilajele sunt pregătire în această perioadă pentru a putea fi folosite în sezonul rece. În garajul primăriei se găsesc un camion cu sărăriță, două pluguri de zăpadă, ce pot fi tractate de tractoare și o autoutilitară pentru împrăștiat material antiderapant. Pentru întreținerea și curățarea drumurilor naționale ce traversează municipiul Caransebeș, se va semna un contract cu o firmă specializată în deszăpeziri, a specificat Ion Gheorghe Ștefan.

***

Prima ninsoare nu îi va lua prin surprindere pe drumarii din Caraş-Severin, dă asigurări directorul Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat din cadrul Consiliului Judeţean, Marius Andriţoi. Cele 6 firme, care vor asigura şi în acest an dezăpezirea pe tronsoanele de drum ce aparţin Consiliului Judeţean Caraş-Severin, au pregătite stocurile de material antiderapant, iar drumurile comunale vor fi întreţinute şi în această iarnă de primăriile din comunele judeţului. Pentru porţiunile de drum judeţean aflate în zona montană, Prislop – Semenic şi Telescaun – Muntele Mic, Consiliul Judeţean Caraş Severin va organiza în perioada următoare o licitaţie de atribuire a lucrărilor. În această toamnă va fi preluat de la constructor şi noul drum montan care face legătura între Văliug şi Slatina Timiş, după care va fi organizată o licitaţie pentru asigurarea activităţilor de dezăpezire pe acest nou tronson rutier.

Marius Andritoi
***

Liceul Tehnologic din Bocşa Română a fost în iarna trecută un mare consumator de energie, din cauza celor două centrale vechi, cu un randament slab, care funcţionau de mai bine de 30 de ani. Pentru creşterea eficienţei energetice şi reducerea pierderilor, primăria oraşului a investit peste 70 de mii de lei, afirmă edilui oraşului, Eugen Cismăneanţu. De asemenea, s-a asigurat încălzirea şi la celelalte şcoli şi grădiniţe din oraş, astfel încât sezonul rece nu va crea probleme copiilor din unităţile de învăţământ din Bocşa.

***
Şcolile şi grădiniţele din municipiul Reşiţa vor avea încălzire, până la începutul sezonului rece 2014 – 2015, asigură primarul urbei Mihai Stepanescu. În prezent, se execută lucrările de racordare a unităţilor de învăţământ la reţeaua de gaz metan şi se montează centralele termice preluate din vechile puncte termice ale municipiului. La alte şcoli sunt în fază finală licitaţiile de achiziţie a noilor centrale termice, care vor fi montate în timp util, a mai precizat edilul reşiţei.

***

Sute de metri cubi de lemn de foc de esenţă tare se află în prezent în cele 16 depozite ale Direcţiei Silvice Caraş-Severin, amenajate la sediile Ocoalelor silvice din judeţ. Potrivit reprezentantului biroului de producţie-comercializare din cadrul instituţiei, Flavius Popescu, preţul lemnului de foc este în funcţie de distanţa la care se găsesc depozitele faţă de localităţi, şi începe de la 150 de lei pe metru cub, cu TVA. Doritorii se pot adresa în scris, printr-o cerere, la sediile Ocoalelor silvice pe a cărui rază domiciliază, iar după aprobarea Direcţiei, cantităţile solicitate vor fi desfăcute din depozitele din judeţ. Până în prezent cetăţenii nu s-au înghesuit să cumpere lemne de foc de la sediile Ocoalelor silvice, preferând să le achiziţioneze direct de la agenţii economici, unde pot negocia preţurile, a mai spus Flavius Popescu.

Cum s-au pregătit autorităţile pentru întâlnirea cu Generalul Iarnă? Dar, Dumneavoastră, cetăţenii? Două întrebări. Daţi şi soluţii, dacă ele există, pentru rezolvarea problemelor.

Cele mai citite

Related Articles