Jertfă pe pământ şi slavă în cer în ziua Înălţării Domnului. Cinstirea eroilor neamului

ziua eroilor 7

Ziua Eroilor, marcată astăzi de sărbătoarea religioasă a Înălţării Domnului, trezeşte în mod firesc, în conştiinţa tuturor românilor, emoţia profundei recunoştinţe faţă de toţi fii poporului nostru care s-au ridicat la cer, de-a lungul veacurilor prin jertfa vieţii lor. Se împlinesc exact 100 de ani de la declanşarea primului război mondial, confruntare ce a făcut milioane de victime şi mii de eroi, unii dintre ei, români[poll id=”127″]

Reşiţa

Sute de reşiţeni au asistat astăzi la ceremonia militară organizată în Parcul Tricolorului în memoria celor care au căzut pe câmpurile de luptă. Activităţile s-au desfăşurat în faţa Monumentului eroilor unde au fost prezenţi deopotrivă elevi, militari activi sau în rezervă, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, numeroşi cetăţeni. Onorul a fost dat de detaşamentul de onoare format din trei plutoane de la Inspectoratul de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi de la Poliţia locală Reşiţa.

 Un sobor de preoţi a oficiat o slujbă religioasă în memoria bravilor ostaşi care, prin vitejia şi jertfa lor, au apărat libertatea şi independenţa poporului român. În rândul cadrelor militare l-am întâlnit şi pe generalul Adrian Marinescu:

 

 Întreaga ceremonie s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori, urmată de defilarea detaşamentului de onoare. Evenimentul a fost organizat de Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Primăria şi Garnizoana Reşiţa.

Caransebeş

Ziua Eroilor a fost sărbătorită astăzi la Caransebeş.  Au fost oficiate slujbe de pomenire şi au fost depuse coroane de flori – în Cimitirul Eroilor, la  Monumentul Partizanilor şi la Statuia Generalului Drăgălina din parcul ce-i poartă numele. La manifestări au participat reprezentanţi ai administraţiei publice, ai Consiliului Local, ai Jandarmeriei, Poliţiei, Cercului Militar şi Episcopiei Caransebeşului. Primarul Marcel Vela a declarat cu această ocazie că eroi sunt toţi cei care reuşesc să facă o faptă bună pentru semenii lor. Pe ritmuri de fanfară, caransebeşenii au urmărit şi aplaudat defilarea Gărzii de Onoare. Manifestarea a continuat la Cercul Militar unde a fost vernisată expoziţia “Eroul Necunoscut” simbol al eroismului naţional. Au fost prezentate exponate ce aparţin Muzeului Naţional Militar Ferdinand I. Eroul Necunoscut al României este instituţia reprezentativă a eroismului românesc, despre care putem afirma, fără putinţă de tăgadă, că a urmat acelaşi drum istoric ca al României, a menţionat muzeograful Valeria Bălescu. Prin urmare, fotoexpoziţia încearcă să surprindă toată evoluţia istorică a instituţiei naţionale destinată cinstirii eroismul românesc, precum şi realizările ştiinţifice înfăptuite pe această temă la Muzeul Militar Naţional, cu atât mai mult cu cât în perioada interbelică a fost depozitarul sacru al obiectelor care de-a lungul timpului au fost dăruite Eroului Necunoscut Român. (Cornelia Vlaicu)

3 COMENTARII

  1. Nu ne respect NIMIC,,,,DE EROI CE SA MAI VORBIM,,,,ROMANUL NU MAI ESTE CE A FOST,,,,,,pe zi ce trece uit-am si de Mihai Viteazaul,,,,,,ce sa mai spun ,,,,,,A SPUS PETRE TUTEA,,,,,,TOT ,,,,

  2. In anul 1992 de ziua eroilor, fiind student militar, intram pentru prima data, imbracat in tinuta militara, intr-o biserica…a fost intradevar emotionant sa simt privirile oamenilor si sa primesc aprecierile lor pentru ce reprezentam eu atunci si acolo…mult mai tarziu am inceput sa inteleg…iar acum emotia este mai profunda chiar daca anumite “umbre” incearca, fara succes, sa o alunge din sufletul meu…

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles