Drepturile minorităţilor naţionale NU sunt monedă de schimb!

minoritati-si-diversitate

Fiecare stat trebuie să respecte drepturile cetăţenilor săi, indiferent de etnie sau religie, iar în cazul nerespectării acestora, nu trebuie să funcţioneze principiul reciprocităţii.

Un raport al organizaţiei Amnesty International arată că autorităţile au încă probleme legate de respectarea unor drepturi şi libertăţi personale. Raportul este foarte critic la adresa tuturor guvernelor lumii, inclusiv al României pentru modul în care tratează minorităţile.

În timp ce minorităţile din ţara noastră au dreptul printre altele la o şcoală şi la o biserică în limba maternă, în Serbia, românii se confruntă cu o serie de probleme, în privinţa asigurării accesului la educaţie în limba maternă şi a libertăţii religioase, condiţii deosebit de importante pentru păstrarea identităţii culturale.

Drepturile minorităţilor naţionale nu pot fi monedă de schimb – afirmă vicepreşedintele Comunităţii Românilor din Serbia, Stevan Mihailov. În Serbia, la ora actuală, situaţia învăţământului în limba română este una incertă. În timp ce pe Valea Timocului încă se fac demersuri pentru predarea orelor în limba română, în Voivodina, deşi există cadrul legal pentru accesul la studierea în limba maternă, cei mai mulţi părinţi nu îşi trimit copiii la studiu în limba română. Tot în Voivodina sunt şi cazuri în care nu există cadre didactice care să predea cursuri în limba română. Însă nu acelaşi lucru se întâmplă în Serbia cu elevii de etnie maghiară, slovacă sau cehă cărora le este asigurat în întregime cadrul propice studierii în limbile materne, beneficiind şi de suportul guvernelor ţărilor de provenienţă etnică. În opinia conducerii Comunităţii Românilor din Serbia, ceea ce s-ar impune este trezirea conştiinţei naţionale.

Comunitatea românească din Serbia trăieşte în două regiuni, în Voivodina şi în Valea Timocului. Conform datelor oficiale, recensământul din 2002, numărul etnicilor români este de 34.500, iar cel al vlahilor de 40.000.

sursa foto: presalocala.com

De același autor

Related Articles