Corupţia – cea mai gravă problemă a românilor

judecator-mita-catuseClientelismul politic şi corupţia au dus de râpă bugetul Romaniei şi reprezintă cea mai mare ameninţare pentru creşterea economică, susţine un raport al Societăţii Academice Române. Banii sunt cheltuiţi pe proiecte discreţionare, stadioane, catedrale sau parcuri, în vreme ce domenii cheie pentru dezvoltare, ca sănatătea şi educaţia rămân cronic subfinanţate. Raportul arată dovezi statistice că ţările cele mai corupte au cele mai mari investiţii guvernamentale, cel mai mic buget pentru sănătate şi şanse mai mari să aibă o balanţă negativă de plăţi, dat fiind că şi colectarea taxelor este semnificativ mai mică în ţările corupte.
În România, atât corupţia la scară mică, cât şi corupţia politică continuă să fie o problemă semnificativă, se arată şi în raportul Comisiei Europene. Cu toate că s-au înregistrat unele rezultate pozitive în ceea ce priveşte urmărirea penală a cazurilor de corupţie, voinţa politică de a aborda problema corupţiei şi de a promova standarde înalte de integritate a fost inconsecventă. România a înregistrat rezultate extrem de bune în combaterea corupţiei, dar lupta nu s-a încheiat şi acest fenomen este în continuare o problemă. 93 la sută dintre români acuză răspândirea corupţiei. 25 la sută spun că li s-a cerut mită, faţă de media europeană de 4 la sută!
Din punct de vedere politic, corupţia presupune abuzul funcţiei politice sau publice în interes personal.
Din punct de vedere administrativ, corupţia presupune pretinderea de foloase materiale şi morale în scopul îndeplinirii unui act care era stipulat oricum în fişa de post a persoanei respective.
Din punct de vedere juridic, în categoria actelor de corupţie sunt incluse patru delicte: luare de mită , dare de mită, trafic de influenţă şi primirea de foloase necuvenite.
Corupţia la toate nivelurile este alimentată atunci când persoane corupte care deţin anumite pârghii de putere au sentimentul că sunt deasupra legii, că sunt intangibile şi că societatea nu dispune de mijloace suficient de eficace pentru a le dovedi activităţile infracţionale şi a le trage la răspundere. Aproape că nu mai există domeniu de activitate în care să nu existe corupţie, fie că este vorba despre mica sau marea corupţie. În prezent majoritatea oamenilor este de părere că fenomenul corupţiei este cea mai gravă problemă cu care se confruntă  ţara noastră.
50,3% din populaţie consideră că DNA este implicată în mare şi foarte mare măsură în combaterea corupţiei.
Cât de eficientă este această luptă?

Dosarele de corupţie au prioritate şi se soluţionează cu celeritate, a declarat astăzi avocatul Cosmin Bolosin, cel care apără 22 de primari din Caraş-Severin. În majoritatea cazurilor procurorii cer arestarea preventivă. Această măsură ar putea îngreuna activitatea penitenciarelor, în condiţiile în care numărul dosarelor de cercetare penală pentru infracţiuni de corupţie s-a dublat în ultimii doi ani. Despre acest subiect, Sebastian Dragomir a discutat cu directorul adjunct al Penitenciarului Timişoara, comisarul şef Georgică Alexeev:

Înregistrarea emisiunii “Ascultă cum te ascult”:

Articolul precedent
Articolul următor

Cele mai citite

Related Articles