Apa trece, problemele … rămân

DSCF9715

ora 14.30

Unii reşiţeni au uitat de spiritul civic. Sunt destui care încalcă legea şi îşi aruncă gunoaiele intenţionat pe albia râului Bârzava. Direcţia de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin acţioneză frecvent cu toate utilajele din dotare pentru curăţarea râului, dar în câteva zile acestea reapar precum ciupercile după ploaie, a declarat directorul Ioan Spânu. Şi reşiţenii care respectă mediul înconjurător sunt supăraţi pe cei care aruncă gunoaie în Bârzava. Aceştia roagă autorităţile să-i pedepsească aspru pe cei care greşesc.

În Bocşa, rigolele din faţa caselor sunt pline de gunoaie în urma inundaţiilor dar cetăţenii nu sunt deranjaţi şi aşteaptă să vină autorităţile să le facă curăţenie. Ascultaţi un reportaj realizat de Daiana Roşca:

ora 11.00

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Semenic beneficiază de tehnică de intervenţie cu care se poate acţiona în caz de inundaţii. Cu toate acestea, când solicitările sunt de ordinul sutelor, pompierii pot fi depăşiţi de situaţie.

Tehnica de intervenţie nu este suficientă atunci când suprafeţe mari sunt inundate, când apa pătrunde în sute de case sau când apare pericolul ca un dig să se rupă. Este nevoie de mobilizare generală. Solidaritatea şi spiritul de voluntariat al cetăţenilor poate duce la diminuarea pagubelor, spune şi plutonierul Eugen Urziceanu de la ISU Semenic. Acesta face şi un apel către cetăţeni:

Cel mai recent caz a fost remarcat săptămâna trecută în zona Gherteniş. Autorităţile s-au mobilizat pentru supraînălţarea unui dig, dar foarte puţini cetăţeni au ajutat la stivuirea celor 3 mii de saci cu nisip, lăsând asta în grija pompierilor şi a jandarmilor.

(Sebastian Dragomir)

ora 06.00

A trecut o săptămână de când puhoaiele revărsate au măturat în calea lor drumuri, poduri, case, au inundat locuințe, au distrus terenuri agricole, și-au luat tainul de vieți și s-au retras. În urma lor a rămas tristețe, jale, plânset. Dar nu putem să plângem într-una; trebuie să ne adunăm, să punem mână de la mână și să reclădim ceea ce a fost. E greu dar nu imposibil. Unii dintre noi contribuie cu bani și materiale de construcții; alții cu alimente, apă și obiecte de strictă necesitate, iar alții își oferă priceperea și puterea în sprijinul celor năpăstuiți. Toate la un loc înseamnă voluntariat şi solidaritate, pentru că nimeni nu ne obligă să ajutăm; poate doar conștiința.

Cât de necesar e voluntariatul şi solidaritatea în astfel de momente de restrişte și câți mai sunt dispuși să își ajute semenii?

Cele mai citite

Related Articles