Ascultă Radio România Reșița Live

Tehnologia la zi – despre burnout și încărcătorul comun

Indiferent ce faci, fie că muncești și sâmbăta, ori te bucuri de weekend cum se cuvine, pentru început vreau sa îți prezint o platformă interesantă, unde poți, după ce răspunzi sincer la câteva întrebari, să afli care este nivelul tău de burn-out… sau mai pe românește… epuizarea profesională la locul de muncă și cum îți afectează asta și viața personală!

Tehnologia la zi – despre burnout și încărcătorul comun

Articol editat de Ovidiu Babolea, 25 septembrie 2021, 11:08

Oboseala cronică a devenit una dintre cele mai recente afecţiuni răspândite la nivel global. Chiar şi cei care lucrează de acasă prezintă tot mai des simptome de epuizare. În ultimul an, cei mai afectaţi au fost însă cei din domeniul medical, potrivit psihologilor. O nouă aplicație, baterep.ro, ne ajută să aflăm care este nivelul de epuizare profesională la locul de muncă.

Pentru angajați și angajatori

Platforma este gândită, în principiu, pentru angajații din domeniul sanitar, însă a fost extinsă ca opțiune pentru toate domeniile. Utilizatorii își pot crea interfețe personalizate unde își pot monitoriza angajații și care este nivelul de epuizare profesională din unitatea respectivă”, a explicat sociologul Georgiana Ciobanu, pentru I like IT.

Platforma de Evaluare a Riscului de Epuizare Profesională – Burnout Assessment Tool (BATEREP) este un sistem de evaluare a riscului de burnout pentru toate categoriile de lucrători, fiind specializată pe evaluare profesioniștilor din sistemul sanitar românesc. Ea transpune în formatul platformei online rezultatele cercetărilor desfășurate în cadrul Burnout Assessment Tool pe această temă.

Pe de altă parte, platforma BATEREP nu stabilește diagnosticul de burnout, acesta fiind doar de competența specialiștilor. BATEREP poate indica doar existența sau absența riscului de epuizare profesională, prin raportare la un set de valori limită și la scorurile lucrătorilor aflați în situații similare.

Categoriile de beneficiari

A. Profesioniștii care completează testul: 

1. Fiecare persoană care completează chestionarul va primi pe loc (prin afișare): 

  •  scorul obținut în baza instrumentului de evaluare; 
  • o scurtă interpretare a punctajului obținut, efectuată în baza Manualului, prin comparație cu valorile limită publicate de autorii Manualului Științific aferent  Burnout Assessment Tool pentru lucrătorii flamanzi din Belgia (precizăm că nu există la acest moment valori limită aplicabile pentru situația specifică a lucrătorilor din România).

2. În baza contului deschis pe portalul destinat evaluării, fiecare profesionist poate vizualiza locul în care se situează față de media scorurilor calculate pentru diferite categorii de colegi și colege. Precizăm că relevanța acestor informații depinde de numărul de colegi și colege care efectuează testul. Deoarece relevanța informațiilor crește odată cu numărul celor care completează testul, platforma oferă profesioniștilor care au efectuat deja testul posibilitatea de a-și face public scorul pe contul FB personal, împreună cu îndemnul adresat colegilor/colegelor de a proceda la fel. Persoanele care au efectuat testul în faza inițială a proiectului au acces la comparațiile cu media scorurilor obținute de alți colegi/alte colege accesând ulterior contul personal. 

Într-o fază ulterioară, persoanele care doresc pot primi un certificat cu rezultatele obținute pentru a-l putea prezenta angajatorului sau organismului profesional, ori a-l utiliza în alt scop. Pentru a putea beneficia de acest certificat, fiecare lucrător trebuie să se înregistreze în aplicație. 

3. Cu caracter excepțional, platforma oferă membrilor Solidaritatea Sanitară accesul la un set de informații privind cauzele probabile ale scorului obținut și efectele probabile ale acestuia. Este vorba de o estimare a cauzelor care au determinat scorul obținut, pe baza căreia pot fi gândite intervenții specifice. Din motive ce țin de instituirea unui nivel adițional de verificare, în faza inițială accesul este posibil doar în baza cardului de membru Solidaritatea Sanitară.  

B. Angajatorii 

Având în vedere că angajatorii obligația legală de monitoriza riscul de epuizare profesională (conform art. 2, alin. 5^5, raportat la prevederile alin. 5^2 al aceluiași articol din Ordonanța 137/2000), în cadrul BATEREP pot fi create panouri speciale de interogare și afișare a informațiilor pentru fiecare angajator, acesta având acces la scorurile medii obținute de proprii lucrători mergând până la nivel de departamente. 

Au fost deja create panourile de administrare pentru 353 de unități sanitare publice, fiindu-le transmise și datele de conectare. Unitățile sanitare au acces la posibilitatea utilizării instrumentului online pentru evaluarea propriilor salariați în condițiile în care solicită acest lucru și organizează mobilizarea salariaților în acest sens. (Informațiile privind fiecare dintre salariați pot fi însă disponibile doar în baza acordului individual expres al salariatului în acest sens.) Sunt în faza beta conturile de administrare pentru angajatori din alte sectoare de activitate. 

C. Organismele profesionale 

În cadrul platformei sunt create conturi de acces pentru cele mai importante organisme profesionale din sănătate din punctul de vedere al numărului de profesioniști, Colegiul Medicilor și OAMGMAMR, atât pentru organizațiile naționale cât și pentru cele județene, urmând să le fie transmise datele de conectare. Pentru celelalte organisme profesionale din sistem conturile de acces pot fi create la cerere. 

 D. Publicul larg 

Platforma BATREP asigură accesul public la o serie de informații obținute, cum ar fi: 

  • Afișarea publică a mediilor scorurilor obținute pentru diferite eșantionate ale „populației” reprezentată de lucrătorii din sănătate. Astfel, vor fi accesibile în mod public scorurile medii obținute la nivelul întregului sector, pe tipuri de unități, pe regiuni, pe județe, pe spitale etc.  
  • Publicarea unor analize ale informațiilor obținute. 

Primele categorii de informații publice sunt deja vizibile pe pagina dedicată din cadrul platformei. 

E. Funcțiile speciale 

  1. Constituirea unei referințe naționale, în baza căreia să poată fi elaborate valorile limită de referință. 
  2. Efectuarea unei cercetări longitudinale în domeni

Confidențialitatea informațiilor personale

Pe site-ul baterep.ro la secțiunea „Despre proiect”, aflăm printre altele că informațiile cu caracter personal obținute în urma utilizării instrumentului de evaluare au caracter confidențial, fiind accesibile doar persoanelor care completează testul. Excepție fac situațiile în care persoanele juridice mobilizează proprii lucrători în completarea chestionarului, acestea putând avea accesul la informațiile personale doar în baza acordului expres al fiecărui salariat, exprimat în cadrul platformei de evaluare. De asemenea, în cadrul campaniei de promovarea a posibilității accesului la acest instrument de autoevaluare, persoanele care au completat testul pot alege să-și facă public scorul obținut și semnificația acestuia pe contul personal de FB.

În mod public pot fi prezentate informații de ansamblu, ce caracterizează grupuri de lucrători sau categorii profesionale, limita maximă de prezentare fiind media scorurilor.

Așadar, pentru început, dacă vrei să îți măsori nivelul de epuizare profesională la locul de muncă, aka. Burnout, tot ce trebuie să faci este să accesezi de la un PC, laptop, ori chiar de pe smatphone-ul tău site-ul baterep.ro și apoi să dai click pe butonul Completează testul… iar de acolo mai departe totul decurge firesc și intuitiv.

***

Încărcătorul comun și universal

Și ca să mai relaxez puțin atmosfera vorbim în continuare despre încărcătoarele telefoanelor mobile și cum în viitor ne vom încărca toate dispozitivele cu același încărcător.

Comisia Europeană vine cu această inițiativă interesantă pentru a reduce deșeurile planetare. Practic, spun oficialii europeni, citați de site-ul playtech.ro, în curând ne vom încărca toate dispozitivele electronice cu același încărcător.

Comisia face un pas important împotriva deșeurilor electronice și a inconvenientelor cauzate consumatorilor de nepotrivirea încărcătoarelor cu diferitele dispozitive electronice.

Mai mulți ani de colaborare cu industria pe baza unei abordări voluntare, au redus deja numărul încărcătoarelor de telefoane mobile de la 30 la 3 în ultimul deceniu, însă nu a fost găsită o soluție exhaustivă. Acum, Comisia prezintă acte legislative pentru a stabili o soluție comună de încărcare pentru toate dispozitivele relevante”, arată reprezentanții Comisiei Europene, cu privire la această inițiativă.

Încărcătoarele alimentează toate dispozitivele noastre electronice esențiale, spune Thierry Breton, comisarul pentru piața internă.

Această soluție se va dovedi utilă atât pentru consumatori, dar și pentru mediul înconjurător, spun experții care și-au adus contribuțiile acestui proiect.

Un singur încărcător comun

Mai mult decât atât, spun europenii, industria va primi suficient timp pentru a se adapta noilor reguli care vor reglementa piața electronicelor în următorii ani.

Consumatorii europeni au fost frustrați suficient de mult în ceea ce privește încărcătoarele incompatibile care le umplu sertarele. Am acordat industriei destul timp pentru a-și găsi propriile soluții, acum este momentul să se ia măsuri legislative pentru un încărcător comun. Un pas important pentru a spori confortul și a reduce deșeurile”, au transmis oficialii Comisiei Europene.

Acesta este un câștig important pentru consumatorii noștri și pentru mediu și în conformitate cu ambițiile noastre verzi și digitale”, spune Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv pentru „O Europă pregătită pentru era digitală”.

Cu tot mai multe dispozitive existente pe piață, se vând din ce în ce mai multe încărcătoare care nu sunt interschimbabile sau nu sunt necesare. Dorim să punem capăt acestei situații. Datorită propunerii noastre, consumatorii europeni vor putea utiliza un singur încărcător pentru toate produsele electronice portabile, au mai transmis oficialii Comisiei Europene.

sursa foto: sweeper.ro

Microsoft Edge mai atractiv. AI traduce toate clipurile video
Tehnologie miercuri, 13 martie 2024, 14:14

Microsoft Edge mai atractiv. AI traduce toate clipurile video

Microsoft face în continuare eforturi pentru a ne determina să rămânem, sau măcar să dăm o șansă noului Edge, pentru că promite multe!...

Microsoft Edge mai atractiv. AI traduce toate clipurile video
Iubiții/Iubitele AI – capcane pentru cei aflați în căutarea unei relații
Tehnologie miercuri, 21 februarie 2024, 11:24

Iubiții/Iubitele AI – capcane pentru cei aflați în căutarea unei relații

„Ești singur de Dragobete..., la fel de deprimat ca în ziua de Crăciun petrecută cu părinții, la 40+?” află că șansele ca una dintre...

Iubiții/Iubitele AI – capcane pentru cei aflați în căutarea unei relații
Scrisoare deschisă: „Pay or Okay” – Ori plătești, ori îți dai acordul – o practică abuzivă contrară protecției datelor personale
Tehnologie vineri, 16 februarie 2024, 13:21

Scrisoare deschisă: „Pay or Okay” – Ori plătești, ori îți dai acordul – o practică abuzivă contrară protecției datelor personale

Dacă modelul pe care l-a adoptat Meta va fi acceptat ca fiind legal de EDPB, majoritatea companiilor vor adopta o abordare similară. Dacă ne...

Scrisoare deschisă: „Pay or Okay” – Ori plătești, ori îți dai acordul – o practică abuzivă contrară protecției datelor personale
Acte de identitate și documente falsificate cu Inteligența Artificială
Tehnologie miercuri, 14 februarie 2024, 09:49

Acte de identitate și documente falsificate cu Inteligența Artificială

Un site numit OnlyFake pare s? produc? imagini incredibil de realiste ale actelor false de identitate folosind inteligen?a...

Acte de identitate și documente falsificate cu Inteligența Artificială
Tehnologie joi, 1 februarie 2024, 11:13

Dependența de social media – mai puternică decât cea de alcool sau tutun. Facebook, TikTok și Instagram interzise prin lege

Statul american Florida a devenit primul care interzice prin lege utilizarea platformelor de socializare precum Facebook, Instagram și TikTok de...

Dependența de social media – mai puternică decât cea de alcool sau tutun. Facebook, TikTok și Instagram interzise prin lege
Tehnologie sâmbătă, 20 ianuarie 2024, 15:24

Siguranţa în online… o problemă personală şi naţională

datele noastre personale au devenit, de mulți ani, cea mai râvnită resursă a celor care ne oferă mijloacele necesare să putem beneficia de...

Siguranţa în online… o problemă personală şi naţională
Tehnologie marți, 16 ianuarie 2024, 16:12

OpenAI lansează o aplicație pentru a combate dezinformările, în fața unui an marcat de alegeri esențiale în întreaga lume

Compania californiană OpenAI, creatoare a ChatGPT, a anunțat lansarea unor instrumente de combatere a dezinformării înaintea zecilor de alegeri...

OpenAI lansează o aplicație pentru a combate dezinformările, în fața unui an marcat de alegeri esențiale în întreaga lume
Tehnologie joi, 11 ianuarie 2024, 07:22

OpenAI a lansat magazinul GPT Store, pentru aplicaţii personalizate de inteligenţă artificială

Compania de inteligenţă artificială OpenAI a lansat magazinul GPT Store, pentru aplicaţii personalizate de inteligenţă artificială (AI), a...

OpenAI a lansat magazinul GPT Store, pentru aplicaţii personalizate de inteligenţă artificială