Pasiune fără vârstă. La mulţi ani, Gheorghe Hagi!

Gheorghe Hagi, cel mai bun fotbalist al României din toate timpurile şi unul dintre cei mai buni mijlocaşi ofensivi din istoria fotbalului mondial, împlineşte astăzi 58 de ani! Evoluţiile sale de neuitat, golurile marcate sub tricolor sau nopţile magice de la Cupa Mondială din 1994, din Statele Unite ale Americii, l-au transformat pe Hagi într-un adevărat simbol al fotbalului românesc.


Cel supranumit “Maradona din Carpați” a fost desemnat fotbalistul român al anului de șapte ori. Ca un conducător de joc avansat, a fost recunoscut pentru dribling, tehnică, viziune, pase și finalizare.
Hagi a jucat pentru naționala României la trei campionate mondiale, în 1990, 1994 (unde a fost numit în World Cup All-Star Team) și 1998, cât și în la trei campionate europene, în 1984, 1996 și 2000. A avut 125 de prezențe pentru România, al doilea după Dorinel Munteanu, și este pe prima poziție a marcatorilor tricolori, alături de Adrian Mutu, cu 35 de goluri.


În noiembrie 2003, pentru a celebra jubileul UEFA, a fost selectat de către Federația Română de Fotbal drept cel mai bun jucător al României din ultimii 50 de ani. În 2004, a fost numit de Pele drept unul dintre cei 125 cei mai mari fotbaliști în viață, la o ceremonie de premiere a FIFA. Hagi este unul din puținii fotbaliști care au jucat pentru ambele cluburi rivale spaniole Real Madrid și Barcelona.
În 2009, Hagi a fondat clubul român Viitorul Constanța. De asemenea, a înființat Academia de Fotbal Gheorghe Hagi, una dintre cele mai mari academii de fotbal din estul Europei. În 2021, Viitorul și Farul Constanța au fuzionat, iar Hagi a devenit unul dintre patronii noii echipe, Farul, fiind și antrenorul acesteia.

Ca tehnician, Hagi a pregătit naționala României, Galatasaray, Bursaspor, Steaua, Poli Timişoara şi Viitorul. Academia de Fotbal Gheorghe Hagi, cel mai grandios proiect al fotbalului românesc, este proiectul prin care fostul mare jucător îşi continuă pasiunea pentru sportul-rege. La mulţi ani, Gheorghe Hagi!

Cele mai citite

Related Articles