[FOTO] Veteranii schiului, în armonie cu Semenicul, la cea de a 46 ediţie. Radio Reşiţa a transmis evenimentul

886

UPDATE:

Sâmbătă, 10 martie într-o atmosferă plăcută, caldă, şi la propriu şi la figurat, pasionaţii de schi s-au întâlnit, pe pârtia Goznuţa la o nouă ediţie a Cupei Veteranilor.

Radio Reşiţa este alături de toţi iubitorii de munte, de Prietenii Munţilor, de cei care doresc şi încearcă să facă ceva din staţiunea cu nume de floare şi să o aducă acolo unde era odată. Managerul Radio Reşiţa, Laura Sgaverdea a început transmisiunile încă de dimineaţă, când în programul “Bună dimineaţa, Banat!”  a surprins atmosfera de pe Semenic, cu informaţii de la această competiţie tradiţională organizată de  Asociaţia Prietenii Munţilor, în colaborare cu reprezentanţii Cabanei Colţ de Rai.

Remus Rof, investitor în zonă şi patronul Cabanei Colţ de Rai a vorbit despre dorinţa sa de a dezvolta Semenicul, de a aduce cât mai mulţi turişti pe masivul muntos. A concluzionat afirmând cu tărie că-şi doreşte să fie alături de “prietenii munţilor”, chiar să fie membru al Asociaţiei.

Au urmat aspecte în direct oferite de colegul nostru Florin Humiţă, cu transmisiuni, interviuri, reportaje.

Aproape 100 de participanţi s-au aliniat la start, fiind prezenţi pe masivul muntos cărăşean din diferite localităţi din vestul ţării.

Au fost trei probe în care s-au întrecut seniorii schiului: schi alpin, fond şi doage. În proba de rezistenţă s-au aventurat 12 concurenţi, din care 5 doamne. La schi alpin au fost cei mai mulţi, 76, împărţiţi pe categorii de vârstă: 35-45 de ani, 46-55 de ani, 56-65 de ani, 66-75 de ani, unde au fost 4 concurenţi şi peste 75 de ani, cu doi participanţi. Cel mai în vârstă concurent este şi în acest an colonelul Leonida Gheorghiţă, care are 90 de ani. De asemenea în competiţie a fost prezent şi reşiţeanul Ilie Rogobete de 85 de ani.

În tradiţionala probă de doage, schiurile de altădată, au luat parte 6 persoane.

Razele soarelui au strălucit, “asfaltul” pe pârtie a fost bun, prietenii s-au reunit,au depănat amintiri şi au concurat la cea de a 46 ediţie a Cupei Veteranilor.

Câştigătorii au fost anunţaţi sâmbătă seara la Balul veteranilor, când au fost şi premiaţi. De asemenea a fost decernată şi Cupa veteranilor – Cupa mamă.

Câştigătorii aceste ediţii sunt:

SKI ALPIN

35-45 ani

FEMININ:

  1. Oana Glava
  2. Ecaterina Back
  3. Roxana Delcea

MASCULIN:

  1. Dan Micşa
  2. Dan Bugarschi
  3. Mihai Petreanu

46-55 ani

FEMININ:

  1. Edda Fey
  2. Laura Sgaverdea
  3. Loredana Schmelas

MASCULIN:

  1. Mihai Csiki
  2. Ioan Gal
  3. Eduard Gregor

56-65 ani

FEMININ:

  1. Natalia Şelar
  2. Mariana Grămescu
  3. Gîrliţa Şelar

MASCULIN:

  1. Nicolae Vlaic
  2. Benjamin Cioantă
  3. Victoraş Şelar

66-75 ani

  1. Constantin Ebetiuc
  2. Gheorghe Nedelcu
  3. Anton Rasovan

La peste 75 de ani unicul concurent a fost Gheorghiţă Leonida de 90 de ani.

SKI FOND

35-45 ani

  1. Roxana Delcea
  2. Oana Glava
  3. Ecaterina Back

 

  1. Lucian Muntean
  2. Zoltan Szazi
  3. Adrian Mateşoane

46-55 ani

  1. Adela Petreanu
  2. Loredana Schmelas

56-75 ani

  1. Gheorghe Grădinaru
  2. Alexandru Borza

La categoria peste 75 de ani s-a impus Ilie Rogobete.

DOAGE

  1. Adela Petreanu
  2. Ecaterina Back

 

  1. Ioan Nemeş
  2. Lucian Muntean
  3. Benjamin Cioantă.

 

Într-o atmosferă relaxantă, prietenoasă a fost acordată şi Cupa Veteranilor, în acest an i-a fost înmânată reşiţeanului Victor Şelar, un mare iubitor de munte şi de schi, implicat activ în tot ceea ce înseamnă activitatea Prietenilor Munţilor Reşiţa.

Cristina Corocan

———–

Cea de a 46-a ediţie a Cupei Veteranilor la schi are loc pe Muntele Semenic.

UPDATE

Competiția a început la ora 11.00 pe pârtia Goznuţa. Peste 100 de persoane se  întrec în probele de ski fond, alpin şi doage.

Echipa Radio Reșița, la înălțime!

Programul “Bună dimineața, Banat! va fi realizat sâmbătă, 10 martie de pe Muntele Semenic. De la ora 8.00, Laura Sgaverdea va transmite în direct de la Cabana Colț de Rai, acolo unde împreună cu Florin Humiță, echipa Radio Reșița va amenaja un studio mobil. Vor fi oferite cele mai noi informații de pe masivul cărășean, unde pasionații de schi se pot bucura, poate, de ultimul final de săptămână cu zăpadă.

“Seniorii” schiului din vestul ţării sunt aşteptaţi pe Muntele Semenic, unde sâmbătă, 10 martie se va desfăşura Cupa Veteranilor, o întrecere tradiţională organizată de Asociaţia Prietenii Munţilor Reşiţa. Peste 100 de persoane sunt aşteptate la start, în special din judeţele Caraş-Severin şi Timiş, dar şi din Arad. Şi-au anunţat participarea şi salvamontişti din staţiuni importante din ţară.

Vicepreşedintele acesteia, Adrian Petrica a vorbit despre această ediţie:

“Vineri seara va avea loc şedinţa tehnică pentru înscrieri, dar aceasta nu înseamnă că înscrierile se fac doar vineri, se vor face şi sâmbătă pe pârtie. Şedinţa tehnică va avea loc la Cabana Colţ de Rai, de la ora 20.00. Sâmbătă, pe pârtia Goznuţa este programat concursul de schi fond, urmat de cel de schi alpin şi de cel pe doage. Orele de start sunt în funcţie de condiţiile meteo. Seara va avea loc premierea la Balul Veteranilor, unde va fi decernată Cupa Veteranilor. Concursul este deschis oricui, dar trebuie să aibă peste 35 de ani.”

Competiţia se va desfăşura sâmbătă, 10 martie, de la ora 11.00 (în funcţie de vreme), iar premierea participanţilor va avea loc seara la Balul Veteranilor.

“Cupa Veteranilor” are tradiţie pentru Semenic. În fiecare an, foşti sportivi din ţară şi din străinătate, cu vârsta cuprinsă între 35 şi peste 90 de ani, concurează în probe de ski fond, ski alpin şi doage. Reamintim, doagele au fost utilizate de pemii care locuiau în satele Brebu Nou şi Gărâna. Doagele sunt ceea ce erau schiurile odată, a spus Adrian Petrica, vicepreşedintele Asociaţiei Prietenii Munţilor. Doagele pentru schi sunt, de fapt, chiar de la butoaiele din lemn.
Prima cupă a avut loc în anul 1969 şi ,cu câteva excepţii, s-a desfăşurat în fiecare an.
„Cupa Mamă”, cel mai important trofeu al competiţiei. În 2018 împlineşte 49 de ani!
„Cupa Mamă”  este înmânată la finalul întrecerilor anuale unei persoane iubitoare de schi şi munte.  Cel care o câştigă, o păstrează pentru un an, după care o înmânează următorului câştigător.

Peste o sută de pasionaţi de mișcare în aer liber s-au întâlnit la cea de a 45-a ediție ce a cuprins trei probe: schi alpin, schi fond și proba pe doage, la aceasta din urmă nefiind mulţi care s-au aventurat. S-a concurat la mai multe categorii de vârstă și menționăm că cel mai vârstnic concurent al ediţiei a fost c, de 88 de ani.

Anul trecut, Cupa Veteranilor, a fost a fost înmânată reşiţeanului Alexandru Borza, în vârstă de 61 de ani.

Acesta a declara la festivitatea de premiere:

” CÂT VOI TRAI, ONOARE MAI MARE NU VOI AVEA!” CUPA MAMA …Cupa Veteranilor a ajuns la mine”.

Cristina Corocan