[FOTO-AUDIO] Publicul şi Radio România sunt pe locul întâi în rezistenţa formaţiei IRIS în timp, nu poate contesta nimeni!

Motto: „Ştii cum e la rock, să îndeplineşti visele altora. E o mare bucurie, e onorant, chiar un privilegiu”.Cristi Minculescu

 

Prezentă la Reşiţa, cu ocazia „Zilelor Oraşului”, formaţia  Iris a oferit un interviu în exclusivitate postului nostru Radio România Reşiţa, pentru ascultătorii şi cititorii noştri.

Cristi Minculescu şi Doru Borobeica au mulţumit, după concert, publicului din Banatul de Munte şi au făcut destăinuiri de suflet ,pe frecvenţa 105,6 fm.

Întrebându-i ce rol a avut radioul românesc în existenţa de peste 35 de ani a formaţiei Iris, Cristi Minculescu ne-a mărturisit cu emoţie:

„Până în anul 1990, dar şi după, Radio România şi posturile sale regionale au susţinut şi mediatizat formaţia Iris.Mă bucur că am fost invitaţi la Reşiţa, fiindcă nu am mai fost de aproape de foarte mult timp. Aproape 30 de ani”.

Au crescut foarte multe generaţii cu muzica dumneavoastră. Am văzut, în această seară , în Centrul Civic de la copii până la adulţi ajunşi la vârste respectabile şi cred că apreciază muzica formaţiei Iris, pentru că fiecare cântec are mesaj, poveste…

„Au mesaj, într-adevăr şi la noi vin exact cum aţi spus, toate vârstele . Textele, mesajele şi energia pe care o degajează merg la inima lor.Fără public nu am putea face un spectacol extraordinar”, ne-a spus Doru Borobeica

.

Aţi avut intenţia ,în lunga existenţă, să renunţaţi ?

„Nu, dar am fost obligaţi de trei ori. Ultima oară chiar definitiv. Am reuşit să rămânem împreună doar datorită publicului şi publicităţii care ni s-a făcut datorită interdicţiilor din perioada comunistă. Vă daţi seama că este interzis place.Fructul oprit a dispărut după decembrie 1989 . Acum rockul e un curent muzical , ca orice curent muzical. Nu mai este protestatar nicăieri în lume”.

Nici în afara graniţelor ? Este atât de bine în lume, la ora aceasta?

Publicul este pe locul întâi la rezistenţa acestei trupe în timp, nu poate contesta nimeni şi Radio România, postul naţional

„Nu, nu mai are împotriva cui protesta!Nu ştiu, nu pot să generalizez. E bine, în lume, cât îşi propune fiecare să fie bine pentru el… şi dacă poate să facă asta.

Dar rockul nu mai este protestatar demult. A fost în anii 1970, când cap de afiş a fost formaţia Led Zeppelin.

Părerea mea este că rockul, ca orice modă, a cam dispărut. Trebuie să fi corect şi să accepţi. Noi existăm că vrem noi în primul rând şi publicul tânăr află despre noi din poveştile părinţilor şi din arhivele media.

Sigur că e greu pentru cineva care nu ne-a văzut să ne prindă cum eram în anii 80, cu decizia şi hotărârea de-a cânta împotriva regimului. Fiecare concert  atunci era ca şi cum era ultimul. Era o presiune foarte mare din cauza căreia au plecat foarte mulţi de la Iris şi de la alte formaţii, pentru că în acele momente clacau. Trebuia, în acele vremuri, să ai nervii tari… nu are rost să accentuez o chestie pe care au suferit-o şi alţii, nu numai noi, doar că la noi s-a văzut mai intens.

Publicul este pe locul întâi la rezistenţa acestei trupe în timp, nu poate contesta nimeni şi Radio România, postul naţional, pentru că şi-n momentele acelea , cei de la radio au riscat foarte mult… aş aminti aici pe regretaţii Paul Grigoriu şi Moţu’ Pittiş.

Astăzi,  aţi văzut ce se întâmplă, este o democraţie pe care şi-o asumă fiecare… ştiţi cum este, democraţia dezbină, dictatura uneşte”.

Câţi ani are formaţia Iris?

„Din anul 1976 – 40 de ani, anul acesta, neoficial şi anul viitor 40 de ani, oficial”.

Vă aşteptăm şi în studioul Radio Reşiţa.

„Cu mare drag!

În încheiere, ne puteţi mărturisi o amintire dragă sufletului domniei voastre ?

„Am un prieten de aici, din Banatul de Munte, Toni Dijmărescu -locuieşte în Germania acum nişte mulţi ani a debutat cu trupa lui, în faţa noastră.Am rămas în pană cu maşina la Gătaia şi am venit cu un tractor, iar când am ajuns ,în Reşiţa, la Sala Polivalentă,  era plin de lume, era negru platoul şi băiatul acesta cânta cu trupa lui în deschiderea concertului nostru.Mi-a zis să salut pe oricine din Banatul de Munte, fiindcă inima lui a rămas aici.

Mulţumim publicului minunat de la Reşiţa, ne-a făcut mare plăcere să cântăm aici, am simţit energia lui.

Deasemeni, vă mulţumesc că aţi venit să vorbim pentru că nu ni se întâmplă foarte des”, şi-a încheiat, legendarul solist Cristi Minculescu, mărturisirea.

Anca Bica Bălălău

Nota redacţiei:

Vocea  inconfundabilă, a lui Cristian Alexandru Minculescu, născut pe 9 ianuarie 1959, in Pitești, judetul Arges-mai cunoscut sub numele de Cristi Minculescu , este considerată de mulți drept cea mai bună voce a rockului românesc. Concertele fulminante, compozițiile și maniera proprie de interpretare, dar și activitatea continuă de aproape 30 de ani l-au făcut una dintre principalele figuri ale lumii rock și un artist considerat legendar. Cristi Minculescu crede că a moștenit vocea de la mama sa: „mama era în cor la mănăstirea Bistrița, de lângă Râmnicu Vâlcea. Mai mult ca sigur că de la ea am moștenit”.

Asemenea lui Mircea  Eliade, trăiește într-o perpetuă evoluție spirituală, o nouă trăire necontrazicând alta mai veche, ci aducând un ceva al său, nou. Sinceritatea conciliază aparenta contradicție dintre trăirile noi și cele vechi, iar succesul său în tulburile vremuri ale aplaudacismului politic, respectiv, în prezent,  s-a datorat sincerității cu care a transmis prin muzică, voce și coreografie ceea ce simte și crede, direct, fără canoane.

Este un mare consumator de mass-media, pentru că îi place să fie bine informat. Dimineața are pe masă toate ziarele importante. Cu toate acestea, Cristi Minculescu nu este interesat de politică, ci preferă să citească și să cânte.

Scriitorii lui preferați sunt Liviu Rebreanu, Adrian Păunescu și George Bacovia. Filmul preferat este „Actorul și sălbaticii“.

În 1992, împreună cu Minculescu, în cadrul festivalului de la Cannes, formaţia  Iris a ocupat locul II la secțiunea rock și i-a  fost consacrat un reportaj ce a fost difuzat pe postul MTV, fiind prima formație românească ce a fost difuzată pe celebrul post.

Pe 6 octombrie 2007 membrii trupei Iris au fost decorați de președintele României, cu Ordinul “Meritul Cultural” în Grad de Cavaler “pentru contribuția adusă timp de 30 de ani la promovarea muzicii rock”.  A fost pentru prima dată când în România șeful statului a acordat o astfel de decorație unei formații de muzică rock.

Discografia completă Iris a fost remasterizată și reeditată începând cu luna mai 2009, toate albumele trupei fiind relansate pe piață până la sfârșitul lui septembrie 2009.

Sursa: wikipedia

De același autor

Related Articles