Ascultă Radio România Reșița Live

Unul dintre ultimii gazetari ai Naționalei jurnalistice românești, ne-a părăsit – Radu Cosașu

Un fel de Don Quijote al presei, intelectual rafinat și Mecena al sentimentelor, Radu Cosașu a plecat chiar de „Ziua mondială a cărții” şi „Ziua Bibliotecarului ” ce stau sub semnul lui Miguel Cervantes şi William Shakespeare!

Unul dintre ultimii gazetari ai Naționalei jurnalistice românești, ne-a părăsit – Radu Cosașu
Foto: sursa foto: gps.ro

Articol editat de Anca Bălălău, 23 aprilie 2023, 15:54 / actualizat: 24 aprilie 2023, 10:44

Așadar, Radu Cosașu pleacă în aceeași  dată cu Miguel Cervantes şi Marele Will, alias William Shakespeare, într-o coincidență ce împovărează memoria inimilor noastră cu mai multă semnificație.

Radu Cosașu rămâne în literature și limba română ca un scriitor român contemporan, unul dintre cei mai apreciați autori români de nuvele.  Născut într-o familie din mică burghezie evreiască, fiind fiul lui Isac Rohrlich, contabil, și al Melaniei., cel ce avea să devină scriitorul şi publicistul Radu Cosaşu, (pseudonim al lui Oscar Rohrlich) a văzut lumina zilei  la 29 octombrie 1930, la Bacău.

Un om cât o istorie

A urmat la București, Liceul Evreiesc chiar sub legile rasiale antonesciene (1940-1948), după care a frecventat timp de un an Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti (1948-1949) şi apoi Şcoala de Literatură „Mihai Eminescu” (1952-1953).

Are o biografie complexă, trecând prin toate vămile timpurilor tumultoase pe care le-a trait.

A fost reporter la Revista elevilor (1948-1949), unde a şi debutat în 1948, apoi redactor la Scânteia Tineretului (1949-1950). A fost exclus din redacție din cauza originii sociale. Familia emigrează în Israel.

După trei ani de pauză este reangajat la Scânteia Tineretului ca reporter special și debutează cu „Opiniile unui pământean”. Între anii 1968-1987 a fost redactor la revista „Cinema”.

În perioada 1956-1968 publică volumele „Energii”, „Nopțile tovarășilor mei” și romanul „A înțelege sau nu”. Apare și volumul „Maimuțele personale” – „Proză pe care o consider adevăratul meu debut literar”.

Apoi, volumele care au urmat au confirmat aprecierile criticii privind originalitatea şi pluralitatea scrierilor sale, dintre acestea evidenţiindu-se ciclul autobiografic de nuvele „Supravieţuiri”, „Meseria de nuvelist”, „Ficţionarii”, „Logica”, „Cap limpede”.

Din 1969 face cronică sportivă sub pseudonimul Belphegor în ziarul Sportul. Iar pentru trei ani, începând cu 1970 îi apar volumele „Un august pe un bloc de gheață”, „Alți doi ani pe un bloc de gheață”, „Povești pentru a-mi îmblânzi iubita” și „Ocolul pământului în 100 de știri”. Rubrică permanentă în România liberă, „Telecinema” (care va dura 23 de ani).

Distins şi premiat

În 1993 semnează rubrica „Din vieața unui extremist de centru”, încă de la primul număr al revistei „Dilema”. În 2002, prin rearanjarea cronologică a nuvelelor din seria „Supravieţuiri”, îi apare un prim volum dintr-un nou ciclu intitulat „Supravieţuirile” – „Rămăşiţele mic-burgheze”, urmat, în 2003, de un al doilea volum intitulat „Armata mea de cavalerie”. În 2016 i-a apărut la editura Polirom volumul „Viaţa ficţiunii după o revoluţie”.

La 30 martie 2004 a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, conferit de Preşedinţia României, iar trei ani mai târziu primește Premiul național pentru literatură acordat de Uniunea Scriitorilor, închinat întregii cariere.

Îi plăcea să mărturisească: „Îmi produce o imensă bucurie să discut despre sport. Îți împărtășesc un secret, de copil am visat să fiu cronicar de fotbal. În stilul lui Vanea Chirilă, să descriu cum se marchează ori se ratează un gol. Teribil mi-aș fi dorit să fiu gazetar sportiv!

La Gala Premiilor „Ioan Chirilă”, rezervate gazetarilor sportivi, din 22 noiembrie 2010, Radu Cosaşu a primit Premiul de excelenţă. Ultimul premiu primit a fost în 2022, pentru întreaga activitate, oferit de Asociația Presei Sportive.

Din 2005 continuă să scrie săptămânal în pagina de opinii a Gazetei Sporturilor, ultimul său text publicat fiind pe 18 februarie 2023, „Imobilul Dan Petrescu”.

Istoria este emulul timpului, depozit al acţiunilor, martor al trecutului, exemplu şi înştiinţare a prezentului, avertisment al viitorului. Faptele mari sunt rezervate oamenilor mari”, mărturisea Miguel Cervantes.

Drum lin în lumină, Radu Cosașu!

sursa foto: gsp.ro – Gazeta Sporturilor

Octavian Paler: „Ursitoarele au făcut din mine un fel de acrobat fără plasă”
Poveşti de viaţă marți, 2 iulie 2024, 15:45

Octavian Paler: „Ursitoarele au făcut din mine un fel de acrobat fără plasă”

Printre personalitățile care au scris istoria Radio România se numără și Octavian Paler, cel născut într-o zi de 2 iulie 1926, în...

Octavian Paler: „Ursitoarele au făcut din mine un fel de acrobat fără plasă”
La mulți ani, Gheorghe Visu!
Poveşti de viaţă marți, 2 iulie 2024, 13:16

La mulți ani, Gheorghe Visu!

Gheorghe Visu este o poveste cehoviană care împrumută interlocutorului toată muniția necesară pentru a se bucura de întâlnirea cu el. Retras,...

La mulți ani, Gheorghe Visu!
A murit actrița Ileana Stana Ionescu
Poveşti de viaţă duminică, 30 iunie 2024, 15:04

A murit actrița Ileana Stana Ionescu

Actrița Ileana Stana Ionescu a încetat din viață la vârsta de 87 de ani. Născută la 14 septembrie 1936, în oraşul Brad, județul...

A murit actrița Ileana Stana Ionescu
Actorul Mircea Rusu împlinește 70 de ani!
Poveşti de viaţă vineri, 28 iunie 2024, 20:31

Actorul Mircea Rusu împlinește 70 de ani!

Aniversatul zilei, Mircea Rusu se mărturisește: „Meseria de actor m-a fascinat încă de la 10 ani, când mă ducea mama în sala de spectacol....

Actorul Mircea Rusu împlinește 70 de ani!
Poveşti de viaţă marți, 25 iunie 2024, 15:30

Personalitatea zilei – La mulţi ani, Dorel Vişan!

Este actorul fenomen, reprezentant al unei generații de aur a Teatrului Românesc.Poet, profesor, un român cu vocație și un creștin, Dorel...

Personalitatea zilei – La mulţi ani, Dorel Vişan!
Poveşti de viaţă vineri, 21 iunie 2024, 13:13

Răzvan Mazilu schimbă prefixul – 50 de ani!

Îndrăgitul dansator și coregraf talentat și altruist, un artist complex – Răzvan Mazilu, schimbă prefixul, 50 de ani!La o jumătate de secol...

Răzvan Mazilu schimbă prefixul – 50 de ani!
Poveşti de viaţă vineri, 21 iunie 2024, 13:09

La mulți ani, Andrei Șerban!

„Fiecare trăim zilnic un paradox: idealuri pe de o parte, ajustări şi compromisuri pe de altă parte. Noi azi ne tragem de şireturi cu...

La mulți ani, Andrei Șerban!
Poveşti de viaţă sâmbătă, 15 iunie 2024, 10:39

De 135 de ori, Eminescu!

Despre Mihai Eminescu, patriarhul limbii și literaturii române, ridicat la ceruri cu o sută de ani înainte de Revoluția din 1989, se cuvine a...

De 135 de ori, Eminescu!