Reșițeanul care a cucerit America, cel care și-a pus talentul, mintea, trupul și sufletul în slujba muzicii, Sabin Pautza este onorat cu un concert la sala Lira a Liceului de Arte din Reșița, instituție de prestigiu care-i poartă numele, la împlinirea vârstei de  79 de ani.

Participă corurile Allegretto și Armonia, dirijor prof. Emanuela MOLDOVAN, Dariana COCORA, cl. a X-a, clasa prof. Cornelia BALOGH-REMELEI. La pian prof. Lucia GHILEA, prof. Lorand BALOGH-REMELEI (Camelia DUCA, Societatea pentru Cultură METARSIS). Evenimentul este organizat de Societatea pentru Cultură METARSIS cu sprijinul Clbului Rotary Reșița, Rotary Comunity Corps și Liceul de Arte ”Sabin Păuța”, Reșița, cu respectarea tuturor restricțiilor impuse de pandemie.

În 8 februarie 1943, la Câlnic-Reşiţa, vedea lumina lumii viitorul compozitor, dirijor şi interpret, Sabin PAUTZA, considerat şi confirmat de critici respectabili ai lumii ca fiind Leonard Bernstein al României plecând de la realitatea că în ultima jumătate de secol puţini compozitori au reuşit să-şi dirijeze cu măiestrie propriile compoziţii fiind, în acelaşi timp, şi interpreţi. Profesor universitar, doctor în muzică, primul în lume care a folosit muzica lui Jimi Hendrix şi Rolling Stones pentru a preda armonia la Conservatorul din Iaşi, Sabin PAUTZA, stabilit din 1984 în America unde, urmându-şi destinul, devine dirijor și director muzical al Plainfield Symphony Orchestra, revine, după 1990, în casa bunicilor din Moniom-Reşiţa, readus acasă de DOR.

Mi-e DOR de România chiar şi când sunt în România” afirmă, cu tărie şi mândrie, Sabin PAUTZA. Între România şi America – unde este CONDUCTOR EMERITUS, pe viaţă, la Plainfield Symphony Orchestra, pe mari scene ale lumii la pupitrul unor orchestre renumite, Sabin PAUTZA, prin spiritul său viu şi neobosit, continuă, din fericire, să facă dovada talentului său excepţional la o înaltă cotă profesionlă.


Sabin PAUTZA, compozitor, dirijor, profesor, manager, sunt patru ipostaze ce definesc personalitatea muzicianului român Sabin PAUTZA.

Născut la 8 februarie 1943 la Câlnic-Reșița, județul Caraș-Severin. Este absolvent al Liceului Mixt Reșița (1960) și al Conservatorul Ciprian Porumbescu din București (1965) urmând specializarea în compoziție și dirijat la Accademia Musicale Chigiana din Siena, Italia (1970).

A fost profesor de armonie, dirijat și orchestrație la Academia George Enescu din Iași (1965-1984).

Din anul 1984 s-a stabilit în S.U.A.

A fost director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey – Plainfield Symphony, fiind în prezent Conductor Emeritus pe viaţă al ansamblului.

Un moment cheie în cariera sa l-a constituit debutul în prestigioasa sală Carnegie Hall din New York (1985) când s-a prezentat în dublă ipostază: aceea de dirijor şi de compozitor.

A dirijat pe marile scene ale lumii (Europa, America și Australia).

Obține titulul de Doctor în muzică al Academiei Gheorghe Dima din Cluj-Napoca (2005) și al London Institute for Applies Research.

Este deținătorul a numeroase premii și distincții naționale și internaționale: Premiul George Enescu al Academiei Române (1975), Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1979), Marele Premiu al Televiziunii Române (1981), Premiul de Compoziţie la Concursul Internaţional din Salt Lake City (Utah), Premiul Rudolph Nissim al Uniunii Compozitorilor Americani (ASCAP) şi Marele Premiu Dr. Martin Luther King Jr. pentru compoziţie.

A fost nominalizat în International Who’s Who in Music (Cambrige, Anglia, ed. 1980-1984-1992-2000) și în 10.000 de americani notabili (editat de American Biographical Institute o dată la cinci ani).

Sabin PAUTZA este cetățean de onoare al orașelor Reșita (România) și Plainfield (SUA), și al județului Caraș-Severin.

DOCTOR HONORIS CAUSA al Universitatii VALAHIA din Targoviste

DOCTOR HONORIS CAUSA al Centrului Universitar UBB  din Resita din iunie 2015.

În 2007, în Plainfield (SUA), ziua de 7 mai  a fost declarată Ziua Sabin PAUTZA. Este membru al Uniunii Compozitorilor Americani (ASCAP) și al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Compoziţiile sale sunt publicate în totalitate de către San Nicobian Edition din New York, iar Casa de discuri Swift Music Group din New Jersey editează seria Opera Omnia a compozitorului.