La mulți ani, Marius Manole!

“Cine are puterea de a ne lăsa ceva din sine, are și puterea de a duce ceva din noi…” Artiștii duc mai departe poveștile rostite sau nerostite ale noastre.Sufletul actorului îmbracă la fiecare spectacol sufletul spectatorului cu hainele unei magii răstălmăcindu-ne sentimentele pe un eșafod al creației. El, actorul, este demiurgul care salvează lumea în fiecare seară!

Aniversatul zilei, Marius Manole, împlinește 45 de ani. Este unul dintre cei mai buni actori ai scenei românești, născut pe 4 octombrie 1978.

A absolvit în anul 2001 Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, secția Actorie, la clasa profesor Emil Coșeriu și Cornelia Gheorghe. Între anii 2002 – 2003, a urmat cursurile Secției de Coregrafie de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București. De asemenea a participat la stagiile din cadrul Academiei Itinerante Andrei Șerban, la Horezu și la New York, atelier realizat de ICR New York cu sprijinul ICR București, în anul 2009.

Marius Manole a luat primul său concurs de angajare într-un teatru, la Reșița, dar din păcate pentru Banatul de Munte, destinul său a fost să nu rămână aici.

Rafinat, modest și filantrop, artistul s-a impus între Personalitățile Culturale românești, dovedind un atașament deosebit pentru teatrul artă, fidelizând un număr foarte mare de spectatori și iubitori de frumos.

Întrebat, într-un ingterviu pentru Radio România Reșița, de ce vin oamenii la teatru, artistul ne-a mărturisit:

’Of, cred că vin la teatru din motivul pentru care-l facem și noi… pentru a trăi mai mult decât trăim în viața reală, adică pentru a experimenta lucruri pe care timpul nostru nu ne mai dă voie să le experimentă, pentru a trăi povești pe care, în ziua de azi nu mai putem să le trăim… nu știu cum eu când joc și când mă duc la teatru am senzația că mă întorc în timp, într-un loc al copilăriei mele, dacă vreți, undeva unde lucrurile erau posibile, unde timpul era mult mai larg și mult mai dilatat, unde poveștile de ragoste erau așteptate, asta este situația și atunci fugim într-o sală de teatru, unde la adăpostul întunericului, în fața unor personaje vii, alături de oameni în carne și oase putem trăi povești care ne sunt refuzate în viața noastră normală.

Nu știu dacă am ales eu teatrul sau el m-a ales pe mine, ca și cum ai fi condamnat să faci lucrul acesta… sigur au fost momente în viața mea de actor când am vrut să fug din meseria asta, să fiu la un birou, au fost momente în viața mea când am vrut să fac asta și n-am putut pur și simplu, așa că nu știu cât am ales eu…’’

Actor de teatru, film, colaborator al teatrului radiofonic, influencer, Marius Manole este foarte activ, un filantrop recunoscut.
Apreciat ca artist, contestat pentru unele opinii în viața socială, artistul este un nume greu al Teatrului Românesc.

Este născut într-o zi importantă pentru cultura românească, pe 4 octombrie 1934 s-a născut actorul și profesorul Mircea Albulescu, pe numele său adevărat Albulescu Iorgu, Absolvent al şcolii medii tehnice de arhitectură, devine “conductor-arhitect”. Începe ca artist amator în echipa de teatru la Ateneul Popular “Ana Ipătescu”, iar în 1950 este angajat la Teatrul Naţional ca “artist corp ansamblu” (figuraţie). În 1952 devine student al I.A.T.C. la clasa Aurei Buzescu.

Mircea Albulescu are o prodigioasă activitate ca actor între anii 1956 – 1998 la Teatrul Municipal din Bucureşti, Teatrul de Comedie din Bucureşti, Teatrul Naţional din Bucureşti. În film Mircea Albulescu a interpretat peste 70 de roluri, conferind personajelor sale o amprentă personală.
Tot într-o zi de 4 octombrie a anului 1943 se năștea Florian Pittiș, care astăzi ar fi împlinit 80 de ani, dar pe 5 august 2007, la ora 15:15, pleca undeva numai de el știut… lăsându-ne cu mâna întinsă ca a Regelui Lear… mai săraci cu o insulă locuită de proverbiala sa înțelepciune: „Nu uitați, astăzi este prima zi din restul vieții voastre! Trăiți clipa!”

Și un mare poet, Serghei Alexandrovici Esenin, poet liric rus celebru, s-a născut pe 4 octombrie 1895,Konstantinovo, Imperiul Rus şi a plecat în Ceruri pe 27 decembrie 1925, Angleterre Hotel, Leningrad, Imperiul Rus a fost un poet liric rus celebru.
În scurta sa viață, 30 de ani, Esenin a fost Îngerul Blond al poeziei ruse, un amestec de frumoasă nebunie și geniu artistic, un suflu care este simțit și astăzi prin forța mesajului său poetic. A văzut lumina zilei într-o familie modestă de țărani ruși, începând să scrie poezii la vârsta de 9 ani, devenind astfel copilul minune al literarturii ruse.

Din păcate, tot într-o zi de 4 octombrie 1970 Clubul 27, deschidea ușile pentru o cântăreață inegalabil, Janis Joplin,care a cântat blues-rock, hard rock, psihedelic cu influențe de rhythm and blues și soul, devenind unul dintre cele trei superstaruri ale generației flower power, alături de Jimi Hendrix și Jim Morrison. Cei trei, din păcate, își împart și gloria de “Fondatori” ai “Clubului 27”, sau “Forever 27 Club”. Janis Joplin, a cărei voce a rămas inconfundabilă, mai ales că nu a cântat niciodată o melodie la fel, a fost găsită moartă în camera sa de la Hotelul „Landmark Motor”.

Suntem legați unii de alții prin simplul fapt că suntem oameni care suntem născuți din același aluat ca și visele noastre. Un aluat fragil, efemer și asemeni bobului de rouă care descoperă zorii unui nou început, unei noi speranțe.
Marius Manole împlinește astăzi 45 de ani. Fie ca anii ce vin să îid ea puterea de a ne bucura, trezi, enerva sau încânta. Este unul dintre cei mai mari actori contemporani care jertfește fiecare clipă a vieții sale pentru Măria Sa, Teatrul.

Nu ocolește nici o cale, chiar dacă este plin de răni, uneori.
La mulți ani, Marius Manole!

Cele mai citite

Related Articles