La mulți ani, Claudiu Bleonț!

Aniversatul zilei, Claudiu Bleonț, s-a născut pe 27 august 1959 în București. A avut parte de o educație solidă la Liceul German Goethe din București ,1979, după care a urmat Institutul de artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, clasa profesor Grigore Gonța (1979 – 1983). Roluri la absolvire: Ghiță Coscodan în „Agachi Flutur” de Vasile Alexandri, regia Grigore Gonța și Melchior Gabor în „Deșteptarea primăverii” de Frank Wedekind, regia Gina Guzina.
A fost repartizat la Teatrul din Petroşani și a debutat cu piesa „Un bărbat și mai multe femei” de Leunid Zorin, pe care a și regizat-o și care i-a adus premiul pentru cel mai bun actor. A mai jucat aici în „Anonimul Venetian” de Giusepppe Berto, „Într-un parc, pe o bancă” de Alexander Ghelma.
’’Trebuie să recunosc că în destinul meu a contat întâlnirea mea, în anii 90 cu Andrei Șerban. Am fost repartizat la Petroșani, trebuia să aleg între Reșița și Petroșani… Eram deja căsătorit și Reșița era departe. Am stat 7 ani la Petroșani, cu Magda Catone, din această experiență rămânând cu o prietenă pe viață. Spectacolul de debut a fost ”Un bărbat și mai multe femei”, pe care în continuare îl jucăm, e o mărturisire pe foarte multe planuri spectacolul acesta,’’a declarat artistul pentru Radio România Reșița!
S-a făcut remarcat de critici și spectatori fiindcă a dominat printr-un stil aparte scena și pelicula românească , încă de la debutul său.Nonconformist și educat, sensibil și altruist, Claudiu Bleonț este un nume de rezonanță pentru multe generații de spectatori.
Actorul a jucat pe aproape toate scenele din țară aducând cu el bucuria și dăruirea pentru teatru și iubitorii săi, asemeni unui Puck din Visul unei nopți de vară, meșteșugit și plin de voie bună incarcă sufletele celor veniți să trăiască alături de el magia teatrului.

De la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde a jucat numeroase roluri, cum sunt Sir Andrew – A douăsprezecea noapte de William Shakespeare, Tasso – Torquato Tasso de Johann Wolfgang von Goethe, pentru care a obţinut premiul pentru cel mai bun actor , Pamfilus / Byrria – Fata din Andros de Terențiu, Scipio – Caligula de Albert Camus, Billy Bibbit – Zbor deasupra unui cuib de cuci după Dale Wasserman, Reverend Hale – Vrăjitoarele din Salem de Arthur Miller, Trofimov – Livada de visini de A. P. Cehov, Nebunul – A douăsprezecea noapte de William Shakespeare, Pistetairos – Păsările de Aristofan, etc., a colaborat cu Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul Național Timişoara, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Teatrul Național Târgu Mureş, Teatrul Arca, etc.
Debutul în cinematografie a avut loc tot în anul 1983, cu filmul Concurs, regizat de Dan Pița, ce i-a adus, la Festivalul de la Costinești, premiul pentru cel mai bun actor. A mai jucat în Să mori rănit din dragoste de viașă, Pas în doi, Rochia alba de dantelă, Polul Sud, O vară de neuitat, Femeia visurilor, Ursul. A fost distribuit și în producţii internationale, cum sunt Catherine the Great, regia Paul Burgess si John-Paul Davidson, Dracula III, regia Patrick Lussier, Dracula Ressurection, regia Patrick Loussier, Anaconda 4: Trail of Blood, Born to Raise Hell.
Este fericitul părinte al unei fete, Eva-Maria, căreia, după cum a mărturisit pentru Radio România Reșița , îi dorește să fie fericită și-i va respecta toate alegerile în viață.
’’Consider că suntem fiecare în Templul lui Dumnezeu. Este o căutare de așezare în acest drum între naștere și moart.Să nu uităm cuvintele Sfântului Augustin : ”Iubește și fă ce vrei!”. Cu accent pe ”iubește”.
Cea mai grea luptă este cu noi înșine, asta e clar, pentru cine și-o asumă.Am fost ajutat de Maeștri. Am ascultat de cei care, la rândul lor au studiat, să țin hățurile în mână. Goethe mărturisea la 1790 că în spatele nostru sunt atâția morți care vin să-și trăiască viața în noi – și-acuma revin la Blaga – viața netrăită. Practic viața mă împinge înainte, trebuie să-mi antrenez mintea, corpul și inima să înțeleagă lucrul ăsta. Noi toți sprijinim evoluția speciei umane,’’a transmis Claudiu Bleonț ascultătorilor și cititorilor Radio Reșița.
Artistul este o poveste, un om fermecător cu care ne vom întâlni la Socolari cu prilejul primei ediții a Atelierelor de Antropologie Teatrală ’’Cătălina Buzoianu’’ în perioada 21-27 august.
Astăzi, un gând bun și un sincer La Mulți Ani,Claudiu Bleonț!

Sursa foto-FB Claudiu Bleont

Cele mai citite

Related Articles