Dragoș Pâslaru la 72 de ani:un destin între teatru și Dumnezeu

Artiștii, pe care îi apreciem, admirăm sau uneori îi judecăm, au un destin pe care nu-l joacă ci îl trăiesc. Unul dintre ei este și Dragoș Pâslaru născut pe 1 iulie 1951, acum 72 de ani, în Craiova.

După ce își termină studiile, tânărul Dragos ajunge actor pe scena Teatrului “Nottara”. În urma căsătoriei cu o scenografă, tânărul va dobândi un fiu. Rolul său cel mai cunoscut este rolul lui Horia Sima, din filmul „Drumeț în calea lupilor”, un rol complex care a tulburat și a lăsat multe răspunsuri la întrebări timide.

Din păcate, scena și pelicula de film l-au pierdut pe Dragoș Pâslaru după Revoluția din decembrie 1989.Artistul și-a luat libertatea de a protesta în 13-15 iunie 1990 în Piața Universității împotriva regimului instalat după înlăturarea regimului comunist, atitudine ce i-a fost drastic sancționată de mineri.

Datorita protestelor sale împotriva noii conduceri, instalată, autoritățile vremii l-au numit pe acesta legionar, manipulând opinia publică. Astfel, o fotografie cu Dragoș Pâslaru, din filmul în care a jucat a fost larg răspândită în acea perioadă, fără a fi menționat câtuși de puțin faptul că fotografia era luată din filmul “Drumeț în calea lupilor”, în care actorul a jucat rolul lui Horia Sima.
Dragoș Pâslaru fost bătut crunt și a intrat în comă, vreme de câteva zile el luptându-se mai apoi cu moartea, pe patul Spitalului de Urgență.

În același an, la 39 de ani, a părăsit lumea teatrului și s-a călugărit, în anul 1999, la Mănăstirea Frăsinei din județul Vâlcea, cunoscută drept “Athosul românesc”, din pricina regimului ei aspru de viețuire, asemănător cu cel din Sfântul Munte, devenind fratele Vasile. Tânărul Dragoș Pâslaru a deslușit tainele îndumnezeirii prin grija părintelui Ghelasie Gheorghe, unul dintre părinții români cu viață sfântă ai vremii noastre.
Ulterior, a devenit ieromonah cu numele de părintele Valerian. În prezent viețuiește la Mănăstirea Pătrunsa.

În fața anchetatorilor care doreau să obțină de la el declarații care să ducă la arestarea celor vinovați de maltratarea sa, Dragoș Pâslaru a spus doar „Am luat coarnele plugului Dumnezeiesc și sufletul meu a iertat tot”.

În cadrul mănăstirii, fratele Valerian a lucrat la sectorul zootehnic, apoi ca bucătar, iar în ultima vreme a devenit șeful cancelariei Mănăstirii Frăsinei.

În anul 2014 monahul Valerian, așa cum se numește acum, a fost hirotonisit de catre IPS Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, în cadrul unei slujbe emoționante desfășurate la catedrala din Râmnicu Vâlcea.

În anul 2018, părintele Valerian a fost trimis la Vătăşeşti-Ţânculeşti, comuna Goleşti, judeţul Vâlcea, pentru a pune bazele unei noi mânăstiri, deoarece bisericuţa de acolo mai are un pic şi se dărâmă.
Foştii săi colegi i-au sărit în ajutor atunci și i-au făcut cunoscută povestea.
Filmele care l-au făcut cunoscut pe actorul român Dragoș Pâslaru sunt următoarele: “O lacrimă de fată” (1980); “Pruncul, petrolul și ardelenii” (1981); “Secvențe” (1982); “Singur de cart” (1983); “Ochi de urs” (1983); “Întoarcerea din iad” (1983); “Umbrele soarelui” (1986); “Drumeț în calea lupilor” (1988); “Șobolanii roșii” (1990); “A unsprezecea poruncă” (1991); “Balanța” (1992); “O vară de neuitat” (1994); “Domnișoara Christina” (1996); “Capul de zimbru” (1996) și “Femeia în roșu” (1997).
Dragoș Pâslaru a găsit calea ce l-a apropiat de Dumnezeu, evitând astfel drumul pierzaniei, astăzi rugându-se pentru poporul său sub ocrotirea hainelor bisericești.

La mulți ani, părinte Valerian!

Cele mai citite

Related Articles