Din Banatul de Munte, La mulți ani, Gheorghe Visu!

Aniversatul zilei a fost în Banatul de Munte, de mai multe ori, ultima oară în anul 2017 când a jucat în filmul Ghinionistul, regia Iura Luncașu. Este un colaborator al Radio România, dar a fost şi oaspete al Radio România Reşiţa unde ne-a făcut mărturisiri de suflet.

Cu bănăţeanul nostru, regretatul actor George Drăgulescu a fost bun prieten şi îl poartă în suflet cu mare admiraţie.

‘’Am fost de 3 ori la Reșița, am făcut film, dar pe scena teatrului reșițean nu am jucat, din păcate. Cu George Drăgulescu m-am întâlnit la Teatrul Studențesc Podul unde venise el cu un băiat să se încălzească, ei stăteau într-o mansardă pe lângă Gara de Nord și au urcat în Casa de Cultură a Studenților și au deschis ușa și au rămas. Atunci se făceau niște audiențe cu niște studenți amatori care doreau să facă teatru, așa au rămas ei, așa a rămas George care a spus – eu nu vreau să fac teatru. Pleacă i-a zis Naum și Nicolae care era talentat și avea scântei în el a spus că dacă pleacă George, pleacă și el. Bine, rămâi a spus Gellu Naum. A rămas acolo 5 ani de zile, a început ca un amator și a terminat ca un actor. Ultima dată când am lucrat împreună era deja actor. A venit la Reșița, era născut la Plugova, un sat cu un nume extraordinar de frumos. El avea o scrisoare de la tatăl său scrisă atât de frumos, într-un atât de frumos grai bănățean, în care îi spunea- Vezi ce faci și tu pe acolo pe la București, să nu ne faci de râs.
Dorea ca feciorul să fie în lumea bună, dar nu oricum în lumea bună.A fost un foarte bun actor, grafician și scriitor.Acum când mă duc la Pod și mă uit la fresca făcută de el’’ … a mărturisit Gheorghe Visu în exclusivitate pentru Radio România Reșița.

Nu-i place să i se spună Maestre, nu acceptă mediocritatea, ipocrizia sau amatorismul. Este un actor de compoziție, un om al cărui suflet îmbracă hainele fiecărui personaj pentru a –i dărui viața.

Gheorghe Visu s–a născut pe 2 iulie 1951 şi este laureatul Premiului Gopo, Gala Premiilor Gopo 2017, pentru rolul Hogaș din filmul “Câini” (2006) pentru cel mai bun actor şi al Premiului UNITER pentru cel mai bun actor în rol secundar, dar şi al unor importante premii internaţionale. Pe pagina de Facebook, acolo unde este destul de activ, Gheorghe Visu postează regulat imagini, versuri sau picturi pictate chiar de el.

Încă din adolescență a avut mai multe pasiuni, precum desenul și chitara, la maturitate a ales să studieze Arta actorului, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale“.

În teatru a debutat de foarte tânăr, ca elev și apoi ca student al I.A T.C., la Teatrul Național din București, iar după absolvirea facultății , 1974 devine angajatul Teatrului Național din Bucureşti.
De-a lungul carierei a jucat alături de Radu Beligan, Draga Olteanu-Matei, Victor Rebengiuc, Valeria Seciu, Gheorghe Dinică, Răzvan Vasilescu și Marin Moraru. A ajuns unul dintre cei mai iubiți actori de teatru și film din România.

Printre producțiile cinematografice în care a apărut se numără “Un zâmbet pentru mai târziu” (1974), “Mireasa din tren” (1980), “Un echipaj pentru Singapore” (1982), “Balanța” (1992), “Terminus Paradis” (1998) și “Jocul de-a vacanța” (2016).

Cu o notă de mister, cu o umbră de tristețe neințeleasă, Gheorghe Visu urcă pe scenă seară de seară, reușind să uimească prin alura adolescentină neschimbată și să ne poarte într-un vis pe care viața ni-l îngăduie alături de artist să-l adimirăm și mai ales să credem în puterea lui de a ne emoționa.

Sensibil, aparent hâtru, Gheorghe Visu este un om căruia ne bucurăm să îi spunem La mulți ani, la ceas aniversar, din Banatul de Munte!

Foto Gheorghe Visu

Cele mai citite

Related Articles