Din Banatul de Munte, La Mulți Ani, Vlad Rădescu
Aniversatul zilei, Vlad Rădescu, este o personalitate a teatrului românesc care este totodată și o voce care a completat istoria de 96 de a Radio România.
Articol editat de Anca Bălălău, 18 noiembrie 2024, 19:16
Este Ciprian Porumbescu al nostru al românilor, pe marele sau micul ecran, pe undele radio sau pe scenă, aristocrația maestrului s-a simțit ca o lecție și un model. Orice rol pe care l-a făcut a fost o șansă pentru spectator sau ascultător de a învăța sau de a se transforma, desi artistul debordează de o așa zisă simplitate, ne face complici la cele mai rafinate nuanțe de trăire și rostire.
După rolul principal în filmul “Ciprian Porumbescu”, zeci de români și-au botezat băieții cu prenumele Ciprian, iar Vlad Rădescu a reușit prin acest rol colosal să scrie istorie și astăzi este greu de imaginat că mai poate fi interpretat de altcineva.
Vlad Rădescu s-a născut pe 18 noiembrie 1952 la București. A urmat liceul “Dimitrie Cantemir” și clasa a XII-a la liceul “Ion Luca Caragiale” din București, pe care l-a absolvit în 1971 cu media 10 la bacalaureat. Dorea să devină marinar, ziarist sau arheolog însă a intrat la teatru din prima încercare și a absolvit I.A.T.C. (actuala Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”) secția Actorie în 1975 la București, clasa profesorilor Sanda Manu și Geta Angheluță.
A fost repartizat la Târgu Mureș în anul 1975 unde a rămas până în 1994. În acest interval, în afară de teatru și-a continuat și cariera cinematografică.
Din 1990 până în 1994 a ocupat postul de director adjunct executiv al Teatrului Național din Târgu Mureș. În 1994 se întoarce în București și se angajează la Teatrul Mic din București, în paralel devenind consultantul artistic al rectorului UNATC, Victor Rebengiuc.
Devine prin concurs director general al Teatrului Nottara (1996 – 2000) din București. Între anii 1987 și 1994 este cadru didactic asociat la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș, apoi – din 1996 până în 2002 – predă actorie și management cultural la Universitatea Ecologică din București.
Din 2002 este director la Fundația Centrul Cultural European și conferențiar universitar, șef catedră, la Facultatea de Teatru a Universității “Spiru Haret” din București, devenită între timp Facultatea de Arte a aceleiași universități.
Finalizează, în 2013, studiile doctorale la Universitatea de Arte din Târgu Mureș cu teza: Teatrul românesc și experiențele culturale postdecembriste?
Este remarcat de regizorul Gheorghe Vitanidis, încă din primul an de facultate, 1972, care-i oferă rolul principal în “Ciprian Porumbescu”, cu care a înregistrat un succes deosebit.
Câțiva ani mai târziu l-a interpretat pe Avram Iancu, personaj principal în peliculele Munții în flăcări și La răscrucea marilor furtuni, 1980), de această dată în regia lui Mircea Moldovan.
A jucat în producții de televiziune străine, gen docudrama, i-au fost încredințate rolurile lui Carol cel Mare în 1996 și Otto von Bismark în 2007, 2008 și 2009. Are o carieră de peste 40 de ani, debutând foarte tânăr.
Fiind un artist şi un manager avangardist a “inventat” Festivalul internațional de teatru “Întâlnirile Școlilor și Academiilor europene de teatru” cu patru ediții, primele două la Târgu Mureș, 1993- 1994, iar ultimele două la Târgoviște,1995-1996, recunoscute ca importante evenimente de gen de tinerele generații de profesioniști și de comunitatea teatrală.
A fost inițiatorul – în 1998 – al spectacolului de mare succes “Costumele”, regizat de Dan Puric, care a pus în valoare peste 100 de costume de teatru create de Irina Solomon și Dragoș Buhagiar în mai mult de 10 premiere din diferite teatre din capitală și țară.
La începutul anului 2009, la solicitarea conducerii Ministerului Culturii, revine la Teatrul Național din Târgu Mureș unde ocupă postul de director general interimar până în octombrie 2010.
Din 2002 a fost director al Centrului Cultural al Fundației Europene. De asemenea, este profesor asociat și șef de catedră la Facultatea de Teatru a Universității „Spiru Haret” din București, iar din 2013 – profesor asociat / conferenţiar universitar dr. la Universitatea de Arte Târgu Mureş.
În 2017, la 45 de ani de la începutul filmărilor pentru pelicula „Ciprian Porumbescu”, a primit titlul de cetăţean de onoare al comunei Ciprian Porumbescu. Din 2021, este cetăţean de onoare al municipiului Fălticeni.
În octombrie 2022, Universitatea de Arte din Târgu Mureş i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.
În planul vieții personale, actorul Vlad Rădescu este căsătorit cu Mihaela Rădescu și împreună părinții unei fete. Este unul dintre actorii imenși, unul dintre acei oameni care o dată dacă au trecut printr-un loc, nimic nu mai rămâne la fel.
Vlad Rădescu, asemeni unui sonet shakesperian este din plămada visului pe care îl jertfește frumos pe epiderma sufletelor noastre. Generos și altruist, artistul este implicat în multe campanii umanitare, printre care și cea a radioului reșițean, Muzică pentru Viață și îi mulțumim în numele celor care nu s-au simțit uitați în încercările lor.
Din Banatul de Munte, La Mulți Ani, Vlad Rădescu!