[FOTO] Crăişorul Dunării, Avram Iancu:„Da, prieteni, azi am coborât numărul kilometrilor ce mă despart de Marea Neagră, sub 200″

”Unicul dor al vieţii mele e să-mi văd Naţiunea fericită”,mărturisea marele român Avram Iancu și pornind de la crezul său, ajungem în zilele noastre la un alt român care-i închină Crăișorului Munților un Vis împlinit, bibliotecarul Avram Iancu,contemporanul și campionul nostru. Cunoscut pentru performanța de a traversa înotând Canalul Mânecii, și-a propus să străbată înot cei 2.860 de kilometri, de la izvoarele Dunării până la vărsarea fluviului în Marea Neagră. Startul oficial în această provocare dificilă a fost dat pe 20 iunie la Donauschingen, în Munții Pădurea Neagră.

„Unicul dor al vieţii mele e să-mi văd Naţiunea fericită”

„Am recitit romanul ”Pilotul de pe Dunăre” al lui Jules Verne, eu fiind bibliotecar la Biblioteca Municipală Petroșani. E vorba de o călătorie fascinantă și mi-am propus să dau viață acestui roman în mod inedit și mult mai greu, în speranța de a atrage atenția generației tinere spre lectură, spre regăsirea plăcerii de a citi în mod clasic, în același timp făcând o simbioză cu internetul, pentru că această călătorie în care m-am angrenat poate fi urmărită live prin GPS. Așadar, în timpul celor 60-70 de zile de călătorie, tinerii să citească pe de o parte romanul, putând să urmărească și pe GPS. Cam asta ar fi motivația principală. Mai sunt, bineînțeles și alte câteva motivații”, mărturisea pentru radioul reşiţean, Avram Iancu.

Echipa Radio România Reșița a fost alături de Avram Iancu, Crăișorul Dunării și de regizorul reșițean Sabin Dorohoi împreună cu echipa sa şi în cea mai emoționantă zi din traseul conaționalului nostru, când a ajuns pe traseul românesc al bătrânului fluviu, intrând în țară pe la Moldova Nouă, unde a fost așteptat de către compatrioții săi, prefectul judeţului, Matei Lupu,  de primarul orașului Moldova Nouă, Adrian Torma și alți oficiali locali.

În ultima sa postare pe pagina de facebook, Avram Iancu mărturiseşte:

„Da, prieteni, azi am coborât numărul kilometrilor ce mă despart de Marea Neagră, sub 200. Am ajuns la borna 197, în dreptul localităţii Gropeni. Mâine ajung în Brăila , în jurul orei 13. Dacă totul decurge bine ajung şi la Galaţi până seara.

În 2015, antrenându-mă pentru Canalul Mânecii, am realizat un maraton acvatic pe Dunăre chiar aici: Gropeni-Brăila -Galaţi. Mâine va fi o reeditare frumoasă. AMR- 5 zile… maxim 6 dacă intervin capricii majore ale vremii. Trăiască România!

Încărcătura istorică a acestui efort făcut de Avram Iancu punctează cei 10 ani de aderare la Uniunea Europeană a țării noastre preîntâmpină și Centenarul Unirii .Este un gest de patriotism care consfințește că bibliotecarul nostru, Avram Iancu, este Crăișorul Dunării ducând mai departe crezul predecesorului său Crăișorul Munților- Avram Iancu:”Unicul dor al vieţii mele e să-mi văd Naţiunea fericită”.

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles