Topkapî cu pui – rețetă din fastuoasa bucătărie otomană
În fiecare miercuri, la Radio Reșița, pătrundem în tărâmul mirodeniilor orientale, al preparatelor regale și al gusturilor intense, cu inspirație din bucătăria Orientului Mijlociu. Astăzi vă prezentăm o rețetă spectaculoasă din tradiția culinară otomană: Topkapî cu pui – o combinație nobilă de carne fragedă și orez parfumat cu mirodenii, stafide și nuci de pin.
Ingrediente pentru Topkapî cu pui (8 porții)
Pentru carne:
- 8 pulpe de pui dezosate și ușor zdrobite
Pentru umplutură:
- 1 cană orez
- 1 ceapă
- 2 linguri unt
- 1 lingură ulei de măsline
- ½ cană stafide
- ½ cană nuci de pin
- 1 linguriță ienibahar
- 1 linguriță chimen
- 1 linguriță scorțișoară
- 1 linguriță mentă uscată
- ½ linguriță piper negru
- 1,5 linguriță sare
Pentru topping:
- 1 linguriță pastă de tomate
- 1 linguriță iaurt
- 1 lingură apă
Mod de preparare pas cu pas
- Pregătirea orezului aromat
Spălați și scurgeți orezul. Într-o cratiță, topiți untul și adăugați uleiul. Rumenți nucile de pin și stafidele, apoi adăugați ceapa tocată. Când aceasta s-a înmuiat, adăugați orezul, condimentele și apa cât să acopere. Fierbeți parțial – orezul trebuie să rămână ușor ferm. - Montarea preparatului
Întindeți orezul într-o tavă termorezistentă. Așezați pulpele de pui sărate peste stratul de orez. - Sosul și coacerea
Amestecați pasta de tomate cu iaurt și apă și întindeți sosul peste carne și orez. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 40–50 de minute, până când pulpele capătă o crustă aurie apetisantă. - Finalul
Lăsați preparatul să se odihnească 5 minute înainte de servire. Se poate însoți de salată de iaurt cu mentă sau legume coapte.
O experiență regală la tine acasă

Articol editat de Radio Resita, 11 iunie 2025, 07:44
Ingrediente pentru Topkapî cu pui (8 porții)
Pentru carne:
- 8 pulpe de pui dezosate și ușor zdrobite
Pentru umplutură:
- 1 cană orez
- 1 ceapă
- 2 linguri unt
- 1 lingură ulei de măsline
- ½ cană stafide
- ½ cană nuci de pin
- 1 linguriță ienibahar
- 1 linguriță chimen
- 1 linguriță scorțișoară
- 1 linguriță mentă uscată
- ½ linguriță piper negru
- 1,5 linguriță sare
Pentru topping:
- 1 linguriță pastă de tomate
- 1 linguriță iaurt
- 1 lingură apă
Mod de preparare pas cu pas
- Pregătirea orezului aromat
Spălați și scurgeți orezul. Într-o cratiță, topiți untul și adăugați uleiul. Rumenți nucile de pin și stafidele, apoi adăugați ceapa tocată. Când aceasta s-a înmuiat, adăugați orezul, condimentele și apa cât să acopere. Fierbeți parțial – orezul trebuie să rămână ușor ferm. - Montarea preparatului
Întindeți orezul într-o tavă termorezistentă. Așezați pulpele de pui sărate peste stratul de orez. - Sosul și coacerea
Amestecați pasta de tomate cu iaurt și apă și întindeți sosul peste carne și orez. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 40–50 de minute, până când pulpele capătă o crustă aurie apetisantă. - Finalul
Lăsați preparatul să se odihnească 5 minute înainte de servire. Se poate însoți de salată de iaurt cu mentă sau legume coapte.
O experiență regală la tine acasă
Această rețetă, inspirată din meniul fastuos al Palatului Topkapî din Istanbul, este perfectă pentru o cină specială sau o masă de sărbătoare. Condimentele orientale și ingredientele nobile dau preparatului un farmec aparte – o veritabilă călătorie culinară în inima Imperiului Otoman.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!
Daniel Babun