Ascultă Radio România Reșița Live

Topkapî cu pui – rețetă din fastuoasa bucătărie otomană

În fiecare miercuri, la Radio Reșița, pătrundem în tărâmul mirodeniilor orientale, al preparatelor regale și al gusturilor intense, cu inspirație din bucătăria Orientului Mijlociu. Astăzi vă prezentăm o rețetă spectaculoasă din tradiția culinară otomană: Topkapî cu pui – o combinație nobilă de carne fragedă și orez parfumat cu mirodenii, stafide și nuci de pin.

Ingrediente pentru Topkapî cu pui (8 porții)

Pentru carne:

  • 8 pulpe de pui dezosate și ușor zdrobite

Pentru umplutură:

  • 1 cană orez
  • 1 ceapă
  • 2 linguri unt
  • 1 lingură ulei de măsline
  • ½ cană stafide
  • ½ cană nuci de pin
  • 1 linguriță ienibahar
  • 1 linguriță chimen
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1 linguriță mentă uscată
  • ½ linguriță piper negru
  • 1,5 linguriță sare

Pentru topping:

  • 1 linguriță pastă de tomate
  • 1 linguriță iaurt
  • 1 lingură apă

Mod de preparare pas cu pas

  1. Pregătirea orezului aromat
    Spălați și scurgeți orezul. Într-o cratiță, topiți untul și adăugați uleiul. Rumenți nucile de pin și stafidele, apoi adăugați ceapa tocată. Când aceasta s-a înmuiat, adăugați orezul, condimentele și apa cât să acopere. Fierbeți parțial – orezul trebuie să rămână ușor ferm.
  2. Montarea preparatului
    Întindeți orezul într-o tavă termorezistentă. Așezați pulpele de pui sărate peste stratul de orez.
  3. Sosul și coacerea
    Amestecați pasta de tomate cu iaurt și apă și întindeți sosul peste carne și orez. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 40–50 de minute, până când pulpele capătă o crustă aurie apetisantă.
  4. Finalul
    Lăsați preparatul să se odihnească 5 minute înainte de servire. Se poate însoți de salată de iaurt cu mentă sau legume coapte.

O experiență regală la tine acasă

Topkapî cu pui – rețetă din fastuoasa bucătărie otomană

Articol editat de Radio Resita, 11 iunie 2025, 07:44

Ingrediente pentru Topkapî cu pui (8 porții)

Pentru carne:

  • 8 pulpe de pui dezosate și ușor zdrobite

Pentru umplutură:

  • 1 cană orez
  • 1 ceapă
  • 2 linguri unt
  • 1 lingură ulei de măsline
  • ½ cană stafide
  • ½ cană nuci de pin
  • 1 linguriță ienibahar
  • 1 linguriță chimen
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1 linguriță mentă uscată
  • ½ linguriță piper negru
  • 1,5 linguriță sare

Pentru topping:

  • 1 linguriță pastă de tomate
  • 1 linguriță iaurt
  • 1 lingură apă

Mod de preparare pas cu pas

  1. Pregătirea orezului aromat
    Spălați și scurgeți orezul. Într-o cratiță, topiți untul și adăugați uleiul. Rumenți nucile de pin și stafidele, apoi adăugați ceapa tocată. Când aceasta s-a înmuiat, adăugați orezul, condimentele și apa cât să acopere. Fierbeți parțial – orezul trebuie să rămână ușor ferm.
  2. Montarea preparatului
    Întindeți orezul într-o tavă termorezistentă. Așezați pulpele de pui sărate peste stratul de orez.
  3. Sosul și coacerea
    Amestecați pasta de tomate cu iaurt și apă și întindeți sosul peste carne și orez. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 40–50 de minute, până când pulpele capătă o crustă aurie apetisantă.
  4. Finalul
    Lăsați preparatul să se odihnească 5 minute înainte de servire. Se poate însoți de salată de iaurt cu mentă sau legume coapte.

O experiență regală la tine acasă

Această rețetă, inspirată din meniul fastuos al Palatului Topkapî din Istanbul, este perfectă pentru o cină specială sau o masă de sărbătoare. Condimentele orientale și ingredientele nobile dau preparatului un farmec aparte – o veritabilă călătorie culinară în inima Imperiului Otoman.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 noiembrie 2025, 10:34

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei

Duminica rămâne, pentru cei mai mulți dintre noi, ziua în care încetinim ritmul și ne reîntoarcem la lucrurile esențiale: familie, tihnă,...

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 noiembrie 2025, 06:32

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel

Duminica este ziua dedicată familiei, relaxării și bucuriei de a sta împreună la masă. Un prânz pregătit cu atenție, aromă și ingrediente...

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Tocană de vită în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 06:19

Tocană de vită în stil mediteranean

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind apreciată pentru combinația perfectă dintre gust, echilibru...

Tocană de vită în stil mediteranean
Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta