Ascultă Radio România Reșița Live

Topkapî cu pui – rețetă din fastuoasa bucătărie otomană

În fiecare miercuri, la Radio Reșița, pătrundem în tărâmul mirodeniilor orientale, al preparatelor regale și al gusturilor intense, cu inspirație din bucătăria Orientului Mijlociu. Astăzi vă prezentăm o rețetă spectaculoasă din tradiția culinară otomană: Topkapî cu pui – o combinație nobilă de carne fragedă și orez parfumat cu mirodenii, stafide și nuci de pin.

Ingrediente pentru Topkapî cu pui (8 porții)

Pentru carne:

  • 8 pulpe de pui dezosate și ușor zdrobite

Pentru umplutură:

  • 1 cană orez
  • 1 ceapă
  • 2 linguri unt
  • 1 lingură ulei de măsline
  • ½ cană stafide
  • ½ cană nuci de pin
  • 1 linguriță ienibahar
  • 1 linguriță chimen
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1 linguriță mentă uscată
  • ½ linguriță piper negru
  • 1,5 linguriță sare

Pentru topping:

  • 1 linguriță pastă de tomate
  • 1 linguriță iaurt
  • 1 lingură apă

Mod de preparare pas cu pas

  1. Pregătirea orezului aromat
    Spălați și scurgeți orezul. Într-o cratiță, topiți untul și adăugați uleiul. Rumenți nucile de pin și stafidele, apoi adăugați ceapa tocată. Când aceasta s-a înmuiat, adăugați orezul, condimentele și apa cât să acopere. Fierbeți parțial – orezul trebuie să rămână ușor ferm.
  2. Montarea preparatului
    Întindeți orezul într-o tavă termorezistentă. Așezați pulpele de pui sărate peste stratul de orez.
  3. Sosul și coacerea
    Amestecați pasta de tomate cu iaurt și apă și întindeți sosul peste carne și orez. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 40–50 de minute, până când pulpele capătă o crustă aurie apetisantă.
  4. Finalul
    Lăsați preparatul să se odihnească 5 minute înainte de servire. Se poate însoți de salată de iaurt cu mentă sau legume coapte.

O experiență regală la tine acasă

Topkapî cu pui – rețetă din fastuoasa bucătărie otomană

Articol editat de Radio Resita, 11 iunie 2025, 07:44

Ingrediente pentru Topkapî cu pui (8 porții)

Pentru carne:

  • 8 pulpe de pui dezosate și ușor zdrobite

Pentru umplutură:

  • 1 cană orez
  • 1 ceapă
  • 2 linguri unt
  • 1 lingură ulei de măsline
  • ½ cană stafide
  • ½ cană nuci de pin
  • 1 linguriță ienibahar
  • 1 linguriță chimen
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1 linguriță mentă uscată
  • ½ linguriță piper negru
  • 1,5 linguriță sare

Pentru topping:

  • 1 linguriță pastă de tomate
  • 1 linguriță iaurt
  • 1 lingură apă

Mod de preparare pas cu pas

  1. Pregătirea orezului aromat
    Spălați și scurgeți orezul. Într-o cratiță, topiți untul și adăugați uleiul. Rumenți nucile de pin și stafidele, apoi adăugați ceapa tocată. Când aceasta s-a înmuiat, adăugați orezul, condimentele și apa cât să acopere. Fierbeți parțial – orezul trebuie să rămână ușor ferm.
  2. Montarea preparatului
    Întindeți orezul într-o tavă termorezistentă. Așezați pulpele de pui sărate peste stratul de orez.
  3. Sosul și coacerea
    Amestecați pasta de tomate cu iaurt și apă și întindeți sosul peste carne și orez. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 40–50 de minute, până când pulpele capătă o crustă aurie apetisantă.
  4. Finalul
    Lăsați preparatul să se odihnească 5 minute înainte de servire. Se poate însoți de salată de iaurt cu mentă sau legume coapte.

O experiență regală la tine acasă

Această rețetă, inspirată din meniul fastuos al Palatului Topkapî din Istanbul, este perfectă pentru o cină specială sau o masă de sărbătoare. Condimentele orientale și ingredientele nobile dau preparatului un farmec aparte – o veritabilă călătorie culinară în inima Imperiului Otoman.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 14 mai 2025, 06:00

Pizza turcească cu vită și rodie – rețeta orientală

Inspirată din bucătăria Orientului Mijlociu, această rețetă de pizza turcească cu carne de vită, feta, ardei murați și melasă de rodie...

Pizza turcească cu vită și rodie – rețeta orientală
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 13 mai 2025, 06:00

Churrasco ecuadorian – rețeta aromată din America de Sud

Un preparat tradițional din Ecuador cu carne de vită, ou prăjit, cartofi și banane plantain – o explozie de gusturi sud-americane pe farfurie!...

Churrasco ecuadorian – rețeta aromată din America de Sud
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 12 mai 2025, 05:52

Rețetă europeană: friptură înăbușită cu morcovi tineri și piure de cartofi

O rețetă tradițională din Elveția, perfectă pentru zilele răcoroase și pentru iubitorii de preparate consistente cu gust autentic. Friptură...

Rețetă europeană: friptură înăbușită cu morcovi tineri și piure de cartofi
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 4 mai 2025, 07:40

Prânzul de duminică: supă Pavese, varză cu smântână și tort de mălai cu citrice

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate alături de familie, savurând preparate delicioase și sănătoase. Inspirat din...

Prânzul de duminică: supă Pavese, varză cu smântână și tort de mălai cu citrice