Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă românească – Dresală

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descoper vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Rețetă românească – Dresală

Articol editat de Radio Resita, 28 mai 2023, 11:19

Țara Dornelor este așezată la est de cumpăna apelor, cam la mijlocul uriașei adâncituri ce separă grupa de nord a Carpaților Orientali de cea centrală. Adâncitura este urmarită de un drum transversal mult bătătorit ce leagă Podișul Someșan al Transilvaniei de cel al Sucevei și Fălticenilor din nordul Moldovei.
Aceste meleaguri te întâmpină cu aerul proaspăt al munților care străjuiesc depresiunea Dornelor: Suhard, Giumalău, Călimani și Bistriței și acompaniază cu simfonia unică a izvoarelor cristaline și a râurilor repezi ale Bistriței și Dornei.

Legendele locului amintesc de povestea Dorinei, frumoasa fiică de păstor, care a fost ucisă, din greșeală, de Dragoș Vodă, întemeietorul Moldovei, în timp ce se afla la vânătoare. Copleșit de remușcări, acesta a înmormântat-o pe Dorina pe valea râului unde și-a găsit sfârșitul, iar râul a primit numele frumoasei fete. Astfel, Dorina a însuflețit, prin destinul ei tragic, acest ținut.

În Țara Dornelor se pot cumpăra primele produse montane atestate și certificate din Bucovina, și asta pentru că în zonă încă se practică un mod tradițional de creștere a animalelor și, inclusiv, de procesare a materiei prime.

Șvaițerul, cașcavalul, cașcavalul afumat, brânza frământată și telemeaua sunt produsele care cuceresc cele mai exigente gusturi pentru că procesarea laptelui se face cu simț de răspundere pentru a obține cele mai bune produse a căror calitate face diferența.

Regiunea este locul perfect unde să vă ospătați în tihnă cu bunătăți bucovinene, cum sunt: hribii sau gălbiorii cu smântână, balmoșul gătit la buturugă, delicioșii tocinei cu smântână, dulcețurile aromate de fragi, zmeură sau afine, culese din pădure, sau păstrăvul afumat în cobză de brad.

Cu siguranţă vă întrebaţi ce este aceea dresală.

Ei bine, este o ciorbă, însă în Bucovina ciorbele se acresc cu borș sau lapte acrd, dar și cu jântuială- un zer gros stors din caș sau urdă. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu graiul locului termenul dresală este unul străin.

Păstrăvul de nuc cum se spune acolo, iar în Banat bureți de fag, sunt ciuperci care cresc pe copacii, începând din primăvară până în luna octombrie. Chiar dacă pare uşor de găsit, păstrăvul e scump la vedere, uneori bucovinenii străbătând kilometrii întregi pentru a găsi d-un borş. Ciupercile cresc una deasupra celeilalte, au pălăria reniformă (adică a unui rinichi) de culoare albă sau crem acoperită cu scuame maro închis care desenează semicercuri pe suprafaţa pălăriei. Poate ajunge la dimensiuni foarte mari, 50 cm în diametru, o singură ciupercă poate cântării şi la 600-700 g, dar exemplarele mici au doar câţiva centimetri.

Rețetă

Pentru patru porţii este nevoie de 700 de gr de bureţi, un ou, zarzavat în funcţie de cât de groasă se vrea a fi ciorba din care se folosește ardei, roşii, morcov, ceapă şi pătrunjel, toate tocate, 800 de gr de smântână, jântuială sau borş acru,  leuştean, hasmaţuchi și sare.

Bureţii păstrăvi se pun la fiert, se ia spuma, după care se adaugă zarzavatul. Când legumele sunt fierte se acreşte cu jântuială,  iese mai gustoasă faţă de cea preparată cu borş. În funcţie de gust, se mai lasă să dea un clocot-două şi se opreşte focul.

Smântâna se amestecă cu oul şi se toarnă în deresală. Deasupra se pune leuştean tocat şi hasmaţuchi. Se serveşte rece, vara fiind o adevărată plăcere culinară.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

(Daniel Babun)

(taradornelor.ro,lumeasatului.ro)

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie