Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă românească – Dresală

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descoper vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Rețetă românească – Dresală

Articol editat de Radio Resita, 28 mai 2023, 11:19

Țara Dornelor este așezată la est de cumpăna apelor, cam la mijlocul uriașei adâncituri ce separă grupa de nord a Carpaților Orientali de cea centrală. Adâncitura este urmarită de un drum transversal mult bătătorit ce leagă Podișul Someșan al Transilvaniei de cel al Sucevei și Fălticenilor din nordul Moldovei.
Aceste meleaguri te întâmpină cu aerul proaspăt al munților care străjuiesc depresiunea Dornelor: Suhard, Giumalău, Călimani și Bistriței și acompaniază cu simfonia unică a izvoarelor cristaline și a râurilor repezi ale Bistriței și Dornei.

Legendele locului amintesc de povestea Dorinei, frumoasa fiică de păstor, care a fost ucisă, din greșeală, de Dragoș Vodă, întemeietorul Moldovei, în timp ce se afla la vânătoare. Copleșit de remușcări, acesta a înmormântat-o pe Dorina pe valea râului unde și-a găsit sfârșitul, iar râul a primit numele frumoasei fete. Astfel, Dorina a însuflețit, prin destinul ei tragic, acest ținut.

În Țara Dornelor se pot cumpăra primele produse montane atestate și certificate din Bucovina, și asta pentru că în zonă încă se practică un mod tradițional de creștere a animalelor și, inclusiv, de procesare a materiei prime.

Șvaițerul, cașcavalul, cașcavalul afumat, brânza frământată și telemeaua sunt produsele care cuceresc cele mai exigente gusturi pentru că procesarea laptelui se face cu simț de răspundere pentru a obține cele mai bune produse a căror calitate face diferența.

Regiunea este locul perfect unde să vă ospătați în tihnă cu bunătăți bucovinene, cum sunt: hribii sau gălbiorii cu smântână, balmoșul gătit la buturugă, delicioșii tocinei cu smântână, dulcețurile aromate de fragi, zmeură sau afine, culese din pădure, sau păstrăvul afumat în cobză de brad.

Cu siguranţă vă întrebaţi ce este aceea dresală.

Ei bine, este o ciorbă, însă în Bucovina ciorbele se acresc cu borș sau lapte acrd, dar și cu jântuială- un zer gros stors din caș sau urdă. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu graiul locului termenul dresală este unul străin.

Păstrăvul de nuc cum se spune acolo, iar în Banat bureți de fag, sunt ciuperci care cresc pe copacii, începând din primăvară până în luna octombrie. Chiar dacă pare uşor de găsit, păstrăvul e scump la vedere, uneori bucovinenii străbătând kilometrii întregi pentru a găsi d-un borş. Ciupercile cresc una deasupra celeilalte, au pălăria reniformă (adică a unui rinichi) de culoare albă sau crem acoperită cu scuame maro închis care desenează semicercuri pe suprafaţa pălăriei. Poate ajunge la dimensiuni foarte mari, 50 cm în diametru, o singură ciupercă poate cântării şi la 600-700 g, dar exemplarele mici au doar câţiva centimetri.

Rețetă

Pentru patru porţii este nevoie de 700 de gr de bureţi, un ou, zarzavat în funcţie de cât de groasă se vrea a fi ciorba din care se folosește ardei, roşii, morcov, ceapă şi pătrunjel, toate tocate, 800 de gr de smântână, jântuială sau borş acru,  leuştean, hasmaţuchi și sare.

Bureţii păstrăvi se pun la fiert, se ia spuma, după care se adaugă zarzavatul. Când legumele sunt fierte se acreşte cu jântuială,  iese mai gustoasă faţă de cea preparată cu borş. În funcţie de gust, se mai lasă să dea un clocot-două şi se opreşte focul.

Smântâna se amestecă cu oul şi se toarnă în deresală. Deasupra se pune leuştean tocat şi hasmaţuchi. Se serveşte rece, vara fiind o adevărată plăcere culinară.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

(Daniel Babun)

(taradornelor.ro,lumeasatului.ro)

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei