Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta mediteraneeană: Fileurile de somon

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Mâncarea mediteraneeană este cu siguranță cea mai sănătoasă și echilibrată de pe Mapamond.

Rețeta mediteraneeană: Fileurile de somon

Articol editat de Valentina Adam, 27 aprilie 2023, 11:16

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși, numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care este digerată mult mai greu de stomac. Pentru a ne bucura de beneficiile cărnii de pește nutriționiștii recomandă să consumăm pește de două ori  pe săptămână.

Peștele este bogat în substanțe nutritive, protejează împotriva bolilor neurodegenerative, scade riscul de atac de cord și atac vascular cerebral, scade riscul de diabet, îmbunătățește calitatea somnului și multe altele.

Dintre specii putem consuma fără grijă anșoa, sardine, somon salbatic, hering, cambula, crab albastru, egrefin, pastrav de crescatorie, creveti. Totuși, cei cu probleme renale și hepatice să aibe grijă la carnea roșie de pește, macrou și ton.

Astăzi m-am gândit să vă invit la o porție de Fileurile de somon în stil mediteranean, inspirat de Giallo Zafferano. Acesta este un excelent fel de mâncare, care conține toate aromele sudului Italiei și eliberează arome caracteristice. Roșiile cherry suculente atenuează gustul oreganoului și a usturoiului care sunt absorbite de somon în timpul gătirii. Măslinele negre și caperele dau o notă distinctă preparatului. O rețetă cu adevărat ușor de făcut, câteva ingrediente simple sunt puse împreună și apoi gătite la cuptor. Rezultatul va fi un preparat de poveste, pentru o cină cu prietenii.

Dacă sunteți în căutarea unei rețete ușoare, dar gustoasă, propunerea mea este fileuri de somon pregătite în stil costier italian. Carnea acestui pește de apă sărată se potrivește perfect cu ingrediente apetisante precum măslinele negre cu o aromă intensă, caperele cu nota lor aromatică și roșiile cherry cărnoase. În Italia se folosesc măsline proaspete coapte care au parte de un tratament care scoate nota amăruie a acestora și degajă o aromă de poveste. Cum la noi nu sunt asemenea măsline, vom folosi pe cele negre, la borcan.

Pentru a prepara acest fel de mâncare ne trebuie un kg de somon, 400 de gr. de roșii cherry, 100 de gr. de măsline negre fără sâmburi, două lingurițe de oregano uscat, o lingură de capere mici, 3-4 linguri de ulei de masline extravirgin, doi căței de usturoi, sare și piper după gust.

Pentru a pregăti fileurile de somon în stil mediteranean la început spălăm roșiile, le uscăm și le tăiem în sferturi. Punem roșiile într-un castron mare, adăugăm usturoiul tăiat în două și oregano uscat.

Stropim cu uleiul de măsline, potrivim gustul de sare,  amestecăm totul și acoperim cu folie film. Lăsăm roșiile la macerat la temperatura camerei aproximativ o oră.

După acest timp, luăm somonul, îndepărtăm eventualele oase cu penseta, iar dacă are piele o îndepărtăm. Porționăm în 4-5 fileuri de grosime egală. Luăm roșiile cherry, scoatem usturoiul și transferăm într-o tavă de copt unsă. Aranjăm fileurile de somon deasupra roșiilor cherry. Câteva roșii cherry se așează deasupra somonului. Asezonăm cu sare și piper după preferințe și punem maslinele negre și caperele.

Introducem tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și coacem pentru un sfert de ceas.

După acest timp, scoateți tava și lăsați fileurile să se odihnească 3-4 minute și se pot servi.

Păstrați fileurile de somon în stil mediteranean maxim 2 zile la frigider într-un recipient ermetic. Congelarea nu este recomandată. Roșiile cherry se pot parfum cu busuioc în loc de oregano. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei