Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Shafuut

Am ajuns și în ziua de miercuri pe care am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. 

Rețeta din Orientul Mijlociu: Shafuut

Articol editat de Radio Resita, 14 iunie 2023, 06:59

Vă invit astăzi să călătorim în Yemen. Țara este situată la marginea de sud a Peninsulei Arabe. La nord se află țara Arabia Saudită, iar Oman la est. Granițele de vest și de sud ale Yemenului sunt în întregime de coastă. Clima este uscată, caldă și umedă. Peste jumătate din peisajul Yemenului este deșert. Islamul este religia principală și se vorbește arabă.
Pe lângă teritoriul continental, Yemenul include câteva insule din Marea Roșie și Marea Arabiei. Cea mai cunoscută insulă yemenită este Socotra, care este un sit al Patrimoniului Mondial datorită plantelor sale rare, cum ar fi copacul cu sânge de dragon, păsările și reptilele care nu pot fi găsite ân altă parte a lumii. Arhitectura din orașele yemenite este fascinantă, unică și frumos detaliată.

Pentru astăzi propun Shafuut. Acesta este un sos de iaurt savuros și picant. Iaurtul, roșiile, usturoiul, chili, sarea și castraveții se amestecă fin. Deoarece contine iaurt, se servește rece. Într-un climat cald precum Yemen, Shafuut are un efect răcoritor.  Se servește ca aperitiv cu pâine.

Pentru preparare trebuie să avem:  
-trei căței de usturoi
-un ardei iute verde
-o legătură de coriandru
-frunze de ceapă verde
-frunze de  mentă
-patru ridichi roșii
-o roșie roma
-sucul de la o lămâie
-o lingură de chimen macinat
-o cană de iaurt gras
-puțin lapte integral
-sare după gust
Într-un bender punem toate legumele și chimenul. Mixăm bine și lăsăm deoparte. Cu un tel manual batem iaurtul până la omogenizare. Va rezulta o masă groasă, așa că trebuie subțiat cu lapte. Adăugăm treptat câte un sfert de cană de lapte și continuăm să batem până când devine un lichid mai spumos.

Punem legumele mixate și continuăm să amestecăm cu telul. Adăugăm lămâia și mai batem un minut sau două. Asezonăm cu sare după gust.
Urmează să facem Lahoh, adică pâinea pe care o înmuiem cu melanjul de iaurt.

Luăm un kg de făină albă, 12 căni de apă călduță, trei linguri rase de zahăr, o linguriță și jumătate de drojdie uscată, sare și ulei de rapiță.
Amestecăm o lingură de făină și patru linguri de apă într-un castron ceramic. Încălzim în bain-marie până la un minut pentru ca făina să se topească și amestecul să fie cald. Amestecăm bine și lăsăm deoparte.

Într-un castron mare combinăm cu telul toată făina, zahărul, drojdia uscată și apa călduță până se formează un aluat fără cocoloașe. Presărăm sarea în aluat și continuăm să amestecăm bine până aluatul devine omogen și lichid. Adăugăm și aluatul subțire pus deoparte și  lăsăm la odihnă acoperit pentru aproximativ 15- 20 de minute. Se amestecă din nou, se acoperă și se mai lasă la crescut într-un loc cald încă o oră. Aluatul ar trebui să dezvolte bule.

Încingem o tigaie și o ungem cu o peliculă fină de ulei rapiță cu ajutorul unei pensule. Cu un polonic turnăm aluat și agităm tigaia astfel încât aluatul să se întindă pe toată suprafața sa, la fel ca atunci când facem clătite. Odată ce Lahoh are bule peste tot și își pierde aspectul de aluat îl scoatem din tigaie pe o tavă acoperită cu un prosop mare care în final ar trebui să acopere toate turtele. Lahoh-ul trebuie să fie prăjit doar dintr-o parte.

Când am terminat de pregătit fiecare Lahoh spălăm fundul tigăii cu apă de la robinet pentru a se răci. Reîncălzim din nou tigaia,   turnăm din nou aluatul și continuăm până terminăm aluatul.

Într-un vas de servire mare și plat punem amestecul de iaurt și peste clădim clătitele unse cu el. Decorăm cu semințe de rodie sau boabe de struguri și se poate servi.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine. (Daniel Babun)

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei