Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Pupusas de Queso

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria Americi de Nord, de Sud sau Centrale. Pupusas de Queso se numește preparatul El Salvadorian descoperit recent și pe care doresc să vi-l prezint și dumneavoastră.

Rețetă din bucătăria americană: Pupusas de Queso

Articol editat de Valentina Adam, 25 aprilie 2023, 11:22

Crocante la exterior, moi și cremoase la interior, pupusas de queso sunt tortilla din făină de porumb cu umplutură în El Salvador și Honduras. Pupusas este felul de mâncare național din El Salvador. Pupusas-ul își are originea în El Salvador probabil cu 2.000 de ani în urmă. Nu există o explicație clară pentru originea cuvântului. Este posibil ca acest cuvânt să provină din verbul „pupusawa” care înseamnă „a umfla”.

În aprilie 2005, Adunarea Legislativă din Salvador a declarat pupusas ca fel de mâncare națională și fiecare a doua duminică a lunii noiembrie este dedicată preparatului.

Cel mai frecvent pupusas sunt umplute cu brânză, dar pot fi  și cu carne sau fasole sau o combinație a acestora.

Brânza care este folosită cel mai frecvent este o brânză moale și proaspătă numită quesillo. Cum nu o să o găsiți pe la noi o puteți înlocui cu succes cu mozzarella.

Chicharrone sau fasolea sunt, de asemenea, umpluturi foarte frecvente. Chicharrone sunt un fel de jumări din piept de porc fără os care se fierb 30 de minute, se lasă să se scurgă și să se răcească, apoi se pun la prăjit. Cu toate acestea mai sunt și alte umpluturi, să le spun locale.

Să ne apucăm de treabă și să preparăm Pupusas de Queso.

Amestecăm mălaiul măcinat fin și sarea într-un castron. Adăugăm apă fierbinte și amestecăm până când toată masa  este umezită și se formează un aluat pufos. Acoperiți și lăsați să stea 15 minute.

Scufundați-vă palmele în puțină apă pentru a nu se lipi de mâini și pentru a ajuta la hidratarea aluatul dacă se sfărâmă pe măsură ce îl modelați, adică este prea uscat. Luați aproximativ 2 linguri de aluat și formați o minge. Face-ți o adâncitură în bila de cocă de mălai cu degetele mari. Umpleți-o cu 2-3 linguri de brânză. Rupeți încă puțin aluat, îl aplatizați cât este necesar pentru a acoperi gaura și sigilați umplutura în bila de aluat.

Repetați operația cu coca rămasă și păstrați bilele umplute pe masă sub un prosop umed până s-a terminat tot aluatul.

Preîncălzim o tigaie la foc mediu și cu puțin ulei.

Apăsăm între palme o bilă umplută, astfel încât să arate un langoș mai mic, să aibe o grosime de 1,5 cm și diametrul de 8- 10 cm.

Punem pupusas în tigaia fierbinte și gătim până devine ușor aurie, aproximativ 3 minute pe fiecare parte.

Repetăm operațiile cu pupusas rămase, adăugând ulei în tigaie după cum este necesar pentru a menține crusta frumoasă și uniform aurie.

Pupusele sunt cel mai bine servite imediat după preparare, cât sunt încă calde și crocante. În El Salvador, pupusas sunt servite în mod obișnuit acoperite cu o salată de varză crocantă, murată, numită Curdito sau cu salsa roșie ușoară.

Dacă vă rămân pupusas nemâncate, păstrați-le într-un recipient închis etanș în frigider și reîncălziți-le în cuptor  până redevin crocante și încălzite. Poftă bună și gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei