Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Boliche mechado

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria Americi de Nord, de Sud sau Centrale. Cuba este o țară insulară din nordul Americii Centrale, situată pe cea mai mare insulă din Antile, Isla de la Juventud și câteva arhipelaguri. Se află la confluența Mării Caraibelor, Golfului Mexic și Oceanului Atlantic. La nord se află SUA și Bahamas, la vest Mexic, la sud Insulele Cayman și Jamaica, iar la sud-est Haiti. Capitala și cel mai mare oraș din țară este Havana. Al doilea oraș ca mărime este Santiago de Cuba. Denumirea „Cuba” provine din limba taino și, deși semnificația exactă nu este clară, aceasta poate fi tradusă ca „teren fertil”  sau ca „loc minunat”. Se spune că numele „Cuba” a fost dat de Cristofor Columb, după orașul Cuba din Portugalia. Cuba este o țară specială datorită oamenilor, climei și gastronomiei sale.
Boliche mechado este felul de mâncare care s-a născut în bucătăria familiilor din Santiago de Cuba din prepararea cu răbdare și dăruire la foc mic în ceaunul de fier.
Ca ingrediente folosim:
1 kg de carne de vită
60 de gr de slănină cu straturi de carne
60 de gr de sunca de porc (prosciutto)
60 de gr de chorizo
două cepe potrivite
doi morcovi potriviți
trei roșii medii
jumătate de litru de bulion din oase de vită care au și măduvă
trei căței de usturoi
câte o ceașcă de ulei și de vin sec
două linguri de zeamă de lămâie
o linguriță de oregano
ardei iute, sare și piper negru după gust.
Mai avem nevoie și de șase tomate coapte în tobă sau prăjite.
Tăiem slănina, șunca și chorizo în fâșii de doi cm. Morcovii, spălați și curățați îi feliem, ceapa o tocăm fin și usturoiul îl zdrobim.
Curățăm și tocăm roșiile. Punem toate aceste ingrediente într-un vas, turnăm bulionul și zeama de lămâie. Zdrobim  condimentele uscate și frecăm carnea, șunca, baconul și chorizo cu ele. Asezonăm cu sare, usturoi, ceapă, lămâie, piper și sare. Le punem în această marinadă uscată și le ținem 12 ore.

Rețetă din bucătăria americană: Boliche mechado

Articol editat de Radio Resita, 30 mai 2023, 07:00

Când a trecut timpul, curățăm de pieliță roșiile coapte și le tăiem felii.
Luăm o cratiță încăpătoare, punem ulei și când se încinge adăugăm roșiile tocate împreună cu toate celelalte ingrediente. Punem capacul la cratiță și o amplasăm în cuptorul preîncălzit la 280 de grade Celsius timp de două ore. Când s-a terminat de gătit, scoatem bucata de carne, o lăsăm puțin la răcit și o feliem. Prăjim  și roșiile coapte în unt. Strecurăm sosul. Din ce rămâne în strecurătoare se poate prepara altceva sau se servește ca atare. Pe un platou de servire așezăm carnea, turnăm sosul rezultat și înconjurăm carnea cu feliile de roșii coapte. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie