Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Boliche mechado

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria Americi de Nord, de Sud sau Centrale. Cuba este o țară insulară din nordul Americii Centrale, situată pe cea mai mare insulă din Antile, Isla de la Juventud și câteva arhipelaguri. Se află la confluența Mării Caraibelor, Golfului Mexic și Oceanului Atlantic. La nord se află SUA și Bahamas, la vest Mexic, la sud Insulele Cayman și Jamaica, iar la sud-est Haiti. Capitala și cel mai mare oraș din țară este Havana. Al doilea oraș ca mărime este Santiago de Cuba. Denumirea „Cuba” provine din limba taino și, deși semnificația exactă nu este clară, aceasta poate fi tradusă ca „teren fertil”  sau ca „loc minunat”. Se spune că numele „Cuba” a fost dat de Cristofor Columb, după orașul Cuba din Portugalia. Cuba este o țară specială datorită oamenilor, climei și gastronomiei sale.
Boliche mechado este felul de mâncare care s-a născut în bucătăria familiilor din Santiago de Cuba din prepararea cu răbdare și dăruire la foc mic în ceaunul de fier.
Ca ingrediente folosim:
1 kg de carne de vită
60 de gr de slănină cu straturi de carne
60 de gr de sunca de porc (prosciutto)
60 de gr de chorizo
două cepe potrivite
doi morcovi potriviți
trei roșii medii
jumătate de litru de bulion din oase de vită care au și măduvă
trei căței de usturoi
câte o ceașcă de ulei și de vin sec
două linguri de zeamă de lămâie
o linguriță de oregano
ardei iute, sare și piper negru după gust.
Mai avem nevoie și de șase tomate coapte în tobă sau prăjite.
Tăiem slănina, șunca și chorizo în fâșii de doi cm. Morcovii, spălați și curățați îi feliem, ceapa o tocăm fin și usturoiul îl zdrobim.
Curățăm și tocăm roșiile. Punem toate aceste ingrediente într-un vas, turnăm bulionul și zeama de lămâie. Zdrobim  condimentele uscate și frecăm carnea, șunca, baconul și chorizo cu ele. Asezonăm cu sare, usturoi, ceapă, lămâie, piper și sare. Le punem în această marinadă uscată și le ținem 12 ore.

Rețetă din bucătăria americană: Boliche mechado

Articol editat de Radio Resita, 30 mai 2023, 07:00

Când a trecut timpul, curățăm de pieliță roșiile coapte și le tăiem felii.
Luăm o cratiță încăpătoare, punem ulei și când se încinge adăugăm roșiile tocate împreună cu toate celelalte ingrediente. Punem capacul la cratiță și o amplasăm în cuptorul preîncălzit la 280 de grade Celsius timp de două ore. Când s-a terminat de gătit, scoatem bucata de carne, o lăsăm puțin la răcit și o feliem. Prăjim  și roșiile coapte în unt. Strecurăm sosul. Din ce rămâne în strecurătoare se poate prepara altceva sau se servește ca atare. Pe un platou de servire așezăm carnea, turnăm sosul rezultat și înconjurăm carnea cu feliile de roșii coapte. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine